用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 想培養閲讀英文圖書
樓主: dreambutterfly
go

想培養閲讀英文圖書

LeeCC 發表於 19-5-14 11:14
小四男仔可以試下100facts這系列,科學天文地理歷史運動軍事,咩題材都有,每本書講一個題材的100facts, ...
這套書, 圖書館有的嗎?

LeeCC 發表於 19-5-14 11:21
四年級未必中意睇卡通,反而可以睇下紀錄片或小說改篇的電影,讓他看完可以睇書
...
有否紀錄片介紹呢?

dreambutterfly 發表於 19-5-14 11:40
有否紀錄片介紹呢?
明珠台經常有好好的紀錄片

dreambutterfly 發表於 19-5-14 11:39

,你search 100 facts,會出曬來

dreambutterfly 發表於 19-5-14 09:56
我伴讀選材都十分偏執; 就是無論中英文書ㄧ定會先看ㄧ遍, 熟讀了内容。所以我都會閲讀英文圖書, 但主要是是 ...

不算偏執,是謹慎,我自己有時也會看一次,了解一下故事和避免發錯音,有些故事複雜,人物又多,不凖備一下,讀到自己也混亂起來就不太好。

dreambutterfly 發表於 19-5-14 09:44
她小二都很叻, 已培養到閲讀能力及習慣, 是ㄧ個甚好的開始, 你栽培得很好。我們剛好相反, 從來甚少看電視,  ...

玩手機和電子遊戲的魔爪真令人頭痛,尤其是對男孩子,我盡量不會在女兒用手機(當然也沒有電玩),但電腦是避不開,我女也問我可不可以看YouTube, 我不認為這是洪水猛獸,有時候我也在YouTube找些益智影片給她看,我會適可而止。
我自己認為不能斷絕電子產品,不如好好利用它,我會用它作為一種賞罰,用它來作一個協議工具或自我管束的工具,例如溫習後的獎賞或做錯事後的一種損失。

LeeCC 發表於 19-5-14 14:27
明珠台經常有好好的紀錄片

明珠台有很多好好看的紀錄片,動物,科學,健康,飲食,遊記,有時書本上也沒有那麼精彩的表達。

LeeCC 發表於 19-5-14 11:14
小四男仔可以試下100facts這系列,科學天文地理歷史運動軍事,咩題材都有,每本書講一個題材的100facts, ...
會找找看, 謝謝推介。

Cheeselover 發表於 19-5-14 22:10
明珠台有很多好好看的紀錄片,動物,科學,健康,飲食,遊記,有時書本上也沒有那麼精彩的表達。
...
好的。暑假會開始實行。暫時以英文圖書主導住先, 考試前不宜有太大改動。時間甚不夠用呢

dreambutterfly 發表於 19-5-14 11:39
這套書,舊年書展有賣,100蚊  3  ? or 4本(sorry forget),  我買咗好多今年書展可以留意一下

dreambutterfly 發表於 19-4-26 01:54
請教各家長心得; 本人孩子(小四)喜愛閲讀圖書, 量多及類別也甚廣, 中文水平頗高。
想培養發展看英文圖書,  ...
我既情況同你正好相反,我既做法係:首先,先搵啲有中英版本既書,例如:余華既活著(To Live,講文革既故事),黄仁宇既萬曆十五年(1587, A Year of No Signific,講明朝歷史),或者 Richard Branson、Henry Kissinger 等名人自傳。
第二,睇熟悉既語言版本,知道本書講嘜。
第三,睇唔熟悉既語言版本。

Cheeselover 發表於 19-5-14 07:24
我女小二,中了電視毒,我每天都要她完成功課才有一小時電視時間,我沒有怎揀適合卡通片,不過大部分都是 ...
好多小朋友都係,小二、小三可能仲鍾意卡通片,去到小五就開始唔鍾意。

王家爸爸 發表於 19-6-7 15:10
好多小朋友都係,小二、小三可能仲鍾意卡通片,去到小五就開始唔鍾意。

...

嘻嘻,可能轉看胡鬧劇,甚至上YouTube 自己挑喜歡的節目看,我身邊不少朋友仔女(高小至初中)都拿著平板看自己喜歡的節目,我自己也怕女兒走同條路。

Cheeselover 發表於 19-6-8 07:55
嘻嘻,可能轉看胡鬧劇,甚至上YouTube 自己挑喜歡的節目看,我身邊不少朋友仔女(高小至初中)都拿著平板看 ...
其實只要係認真睇就得,睇自己鍾意既節目,應該學得快啲。

dreambutterfly 發表於 19-5-14 10:23
我都計劃暑假放膽給他慢慢自行閲讀英文圖書。有時不敢嘗試是不知孩子是可做到並可做得十分好的。小孩子的能 ...

中文叻我會俾多啲英文佢睇,我仔都係偏向中文,成日想追金庸,但我要佢睇本英文先睇中文,所以一套射雕都睇好耐。中文愈叻愈側向中文,總係取易捨難,我都努力平衡中。