用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 已刪除
樓主: Godark
go

已刪除 [複製鏈接]

Godark 發表於 19-4-29 08:02
回覆 snowli 的帖子

感謝你嘅經驗分享
全女校對小朋友究竟又有冇負面影響呢? <---其實問下自己, 同身邊既朋友, 你會得到多d answers, 淨係睇小朋友, 睇唔出d咩....太細同讀得太少年數啦....

回覆 Godark 的帖子

其實現時 全女校都冇大問題,因為你有好多其他課外活動,見到好多男仔

Godark 發表於 19-4-29 08:02
回覆 snowli 的帖子

感謝你嘅經驗分享

補充番,當年選擇救幼都爭紥過,因為細囡都有坑真幼同堅真幼offer!

最後都選了救恩,主要是細囡比較好動主動同咪成日出鬼主意,而且在PN時亦係愛活動教學,喜歡男女同學一齊玩一齊討論,所以同救恩依家學習模式好似,亦係我哋期望嘅方式!(但課程跟一般免費幼稚園一樣,程度沒私幼的深。)

由於細囡將來會上姐姐的女校就讀,所以我們希望細囡幼稚園階段在男女校上學平衡一下,不至於由小到大身邊的都是女生,又可選擇到適合她外向主動個性的幼稚園生活。

樓主囡囡如果是比較靜態的女生,St. Clare絕對適合。龍校亦較有保障!注意St. Clare Primary是私小,若註冊了就不能大抽獎。

我自己來講, 我覺得"幼稚園階段在男女校上學平衡一下,不至於由小到大身邊的都是女生" 冇咩用....因為我大個左都唔記得幼稚園既生活點滴, 莫講話同男同學相處既details!!!

不過時代唔同左, 依家多咁多課外活動.....係驚識得太多太早吧...

St Clare vs 救恩

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3381065&highlight=St%2BClare

回覆 EggCroco 的帖子

已刪除

我唔清楚救恩,但St Clare 課程很不錯

已刪除

老師有愛心,課程有系統,具創意,照顧全人發展

Godark 發表於 19-5-1 13:21

請問可以分享一下它的課程嗎?

救恩課程係以專題硏習以主。
每月按學習主題去編排課程內容以配合幼稚園教育六大範疇嘅原則。
我最鍾意佢多show & tell, 每個小朋友帶d有關今個主題嘅物件出來同同學仔present,然後又同同學仔討論咁。
又好多關於主題嘅活動同outing, 例如藝術主題去藝術館,喺學校又不停玩messy play, face painting咁。例如大自然生活,會出中山紀念公園,香港公園,體驗吓風草地,執樹葉返學校分享樹葉嘅紋理,顏色!因為玩得多,所以小朋友好鍾意主動發問,創意又多d,同學之間感情又深厚d。

Godark 發表於 19-5-1 13:21

請問可以分享一下它的課程嗎?

而且學校多運動環節,所以跑跑跳跳的多。
我囡是大B,老師經常叫她做小幫手,協助拎圖書,幫細B執番外套等等,呢D亦都可以建立小朋友自信。

我們是由龍校PN轉到救恩K1,感覺她更開心,更適合她樂天愛笑的性格。我們感覺學校很用心,因為經常有育兒講座,家長班給家長教育。

bigfacekam 發表於 19-5-1 13:45
而且學校多運動環節,所以跑跑跳跳的多。
我囡是大B,老師經常叫她做小幫手,協助拎圖書,幫細B執番外套等 ...

如果單以課程,我覺得救恩建立到小朋友主動學習,以生活經驗為主,亦都真係好happy的愛心學校。因救幼的小朋友多數選擇自行/大抽獎入官津小,比較少會選擇升上救小,

如果以升學角度,是St. Clare比較優勝,因有英文私小及英文津中作backup!

要看媽媽對囡囡將來學習方向的期望。

回覆 bigfacekam 的帖子

已刪除

Godark 發表於 19-5-1 14:29

兩間聽來都是好學校,真的很難選擇啊!

我大囡曾經考過幾所私小同女私小,都有2個可以自行+大抽獎的私小offer,最後選擇了灣仔女津小,因為有妹妹跟尾。

妹妹讀完救幼,都會考救小。到時睇下會跟家姐入女校,定上救小。由妹妹決定。

St. Clare,當年是留位後冇得大抽獎。但自行得吾得就要問St. Clare媽媽!^^

其實中文程度都好睇家長 的栽培,我女中文出面有外補,現在已攞了唔少中文認字比賽的獎

EggCroco 發表於 19-5-1 14:55

其實中文程度都好睇家長 的栽培,我女中文出面有外補,現在已攞了唔少中文認字比賽的獎 ...

你囡囡好叻喎!

無錯。上到小學,中文真係好緊要!就算是小一二,d中文字已經好深,默書已經是2課一齊默。

有時同同學仔媽媽分享小朋友D學習經歷。大家都一致認為初小的中文是難過英文。

已刪除

係想攞獎 同埋要求高先要 外補, 我以前名幼pn嘅家長都全部外補

就算你留返起劍鳴,你想攞獎,你都要外補

咁唔target攞獎就唔使外補,亦最能反映實力,good
‹ 上一主題|下一主題