用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 麥明詩分享學習外語心得!迪士尼美語世界讓孩子愛上英語 ...
go

麥明詩分享學習外語心得!迪士尼美語世界讓孩子愛上英語

作者:洛孜

務求為孩子打好外語基礎,家長們何謂無所不用其極,費煞思量都只為孩子日後能有更好的發展,在需要時更有自信以外語表達自己;一套完善的教材,成為非常重要的學習元素。

創立於 1976 年的「迪士尼美語世界」相信家長們亦絕不陌生,教材為全世界兒童開發優良的英語學習系統;為與時俱進「寰宇家庭」投入超過 1000 萬美金,將「迪士尼美語世界」徹底改革。歷時 6 年新產品正式面世,配合全新科技,新版加入小朋友喜愛的迪士尼人物,包括:《魔雪奇緣》、《反斗奇兵3》、《超人特工隊》等,更能加強小朋友學習興趣!

新品發佈會上請來「十優港姐」麥明詩分享小時候學習英語的過程,與及麥媽媽如果何培養子女閱讀習慣的小秘方,她表示從小母親就鼓勵他們閱讀,並以適齡閱讀方法,讓他們以循序漸進的步伐學習,増強閱讀的樂趣。

閱讀小秘方:從小順應子女年齡為其挑選合適的英文書籍,避免成長後受制於個人英語水平,只能閱讀較淺且內容相對沉悶的書本,讓閱讀失去樂趣。

除此以外,麥媽媽亦設立小小獎勵計劃,鼓勵子女養成閱讀習慣,麥明詩說:「其實算係少少心理學,每睇完一本書就有一粒星,儲夠十粒就可以換擦膠,細個有舊新擦膠說會好開心,就係咁將開心感聯系到閱讀。」

另外,大會同時請來多年用家家長趙太太到場分享,她表示選用這套教材,是希望女兒Vicky及妹妹能愉快學習,配合音樂提升對英語的興趣;談到Vicky成功考入劍橋法律系,趙太太透露全因女兒在初中參加比賽並贏得冠軍,過程中,讓她感到以英語表達自己的成功感,種下入讀法律系的種子。

身處英國的Vicky亦以短片講述教材為她帶來的好處,除有助訓練良好的英語能力,同時更能建立自信,令她較易適應在外國學習與生活。

即到親子王國睇更多育兒/教育資訊。

回覆 BK_Milk 的帖子

幼童學英文係基於語境,唔駛一定要迪迪尼,網上都有好多幼童啱睇既英文片。
唔知迪迪尼而家有冇更新?十幾年前係平面卡通,所以2~3歲可能尚可,3歲以上就難留住注意力。

果陣,在新加坡買12張Cd+書只要千幾蚊港紙,香港用同樣VCD加咗的小朋友玩唔耐既配套,就要10倍以上價錢,唔值囉!

都係果句,畀幼童,只要餵佢睇多啲英文片(最好有英文字幕既,幾年後先知佢地會睇既〉,唔怕英文,再搵有人讀既英文書播畀佢地聽,洗腦咁播。我囡既經驗係,到咗初小,佢聽唔明既時候會搵本書睇。

記住搵查字典既apps,最好圖文並茂既。將買迪迪尼既錢轉去買其他英文幼兒VCD(其實網上有好多,買碟不過係畀唔識用電腦既長者/外傭省事既選擇),多唔只10倍,市面又有更新既卡通人物如反斗車王、公主等有聲書,真係唔駛畀人用什麼璀璨前景迷惑?訂now/有線,英文卡通/兒童片任睇,睇幾年好過?

csy_ma 發表於 19-5-5 09:14

幼童學英文係基於語境,唔駛一定要迪迪尼,網上都有好多幼童啱睇既英文片。

王國出鱔稿廣告就咪comment啦     

csy_ma 發表於 19-5-5 09:14

我唔多同意你嘅觀點,不過唔希望幫佢買廣告。