用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 申請直資學校
樓主: 恐龍爸爸524
go

申請直資學校

小朋友in太多間可能in到唔想in,所以建議唔好in 多過10間。如果萬一有sec in,真係要in好多次!大人小朋友都累,建議每天與幼兒多閱讀中英文書認下字同句子、訓練口語表達,多用開放式技巧提問幼兒問題,訓練社交與人相處技巧,如一起合作拼砌玩遊戲等。因為直私除了考中英文,仲會考social skill,畫畫咁,教小朋友要有禮貌等,開始為小朋友裝備。個人認為細b建議唔好只in出名既直私,試下睇下其他唔同既直私都可能會岩自己既小朋友,同埋競爭會少d,易有offer,唔洗到時擔心考唔到名校咩都無,抽獎又中寶。

報名就報多幾間,重點準備其中幾間最心儀的。初初辛苦D,不過,如果已經有不錯的offer, 後面的已經可以不用去。好過錯過報名時間,萬一 0 offer, 追悔莫及。

可能會唔啱聽,但報名時會“盡”報,報多幾間當warm up。而且無可否認,面試除了講實力外,彩數都重要,當買6六合彩,報多d中獎機會都多d。

好彩早中獎,之後的可以唔去,如果樓主主要要係target 直私,對津校冇興趣,更加要報多幾間。

sunnymama2 發表於 19-5-3 12:39
可能會唔啱聽,但報名時會“盡”報,報多幾間當warm up。而且無可否認,面試除了講實力外,彩數都重要,當 ...
我而家聽完後 , 都係盡報 , 因為沙田津校我自覺麻麻地, 一係就勁多人爭.....

恐龍爸爸524 發表於 19-5-3 13:27
我而家聽完後 , 都係盡報 , 因為沙田津校我自覺麻麻地, 一係就勁多人爭.....
如果本區有心儀的津校,其實可以嘗試叩門,成功的話,可以跟有offer的二三線直私比較一下。一來免費,二來就近返學,是個 big plus。我也是這樣部署最底層的安全網。

至於是否要盡報多間,我想也要看看小朋友的能力和個性。面試其實幾有壓力和沉悶,又佔去很多原本用來玩樂的時間。也許有些小朋友要時間去明白玩法,會越戰越勇,但亦有些很快會感到厭倦,最怕是在家長真正心儀的學校面試中,未能有好表現。所以報名時,我們會問自己,如果有offer,是否真的會去讀,結果是所有港島和將軍澳的都沒有報,再減去好成續但太著重谷學術的。餘下只報了七間,最後因為幸運上了岸,KTS 2nd in 也沒去,實際只有六間。   

運氣是極之重要。但有實力的人,別人看上去往往比較有運氣。例如打 golf, hole in one 是要講求運氣,但職業手好像比業餘的運氣好得多。放在考直私上,我覺得很貼切。   

明明1972 發表於 19-4-26 18:42
陳守仁我有問過其他家長,他們都是全級頭5名,而我仔仔也是,我估計外面的直和私,都會先看校內成績,都是 ...
插班大部份直資私校都要考筆試,面試及見家長

回覆 恐龍爸爸524 的帖子

我會報咗先,到時去唔去由你自己決定,你仲要預有啲學校可能撞咗面試日期

Osiana 發表於 19-5-4 01:32
插班大部份直資私校都要考筆試,面試及見家長

deleted

明明1972 發表於 19-4-26 09:01
有直資和私校,不過大部份出名的都喜歡大B,所以小一只好努力裝備小朋友,插小二考了二間小學,陳守仁和英 ...

請問面試前學術上做了什麼準備?面試需要認字嗎?還是對答便可?謝謝

水泥媽媽 發表於 19-5-5 13:30
請問面試前學術上做了什麼準備?面試需要認字嗎?還是對答便可?謝謝

陳守仁,英華,男拔,考小一要基本中英數和圖片選擇,而外面部份直私都喜歡大B,而我小朋友是11月出生,去到最後一關失敗,小朋友相差幾個月真的分別很大。