用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 申請直資學校
go

申請直資學校

我係一位新手爸爸 , 今年第一次幫個仔搵學校 (小學) , 想問下咁多家長會去搵幾多間學校補底 , 直資 ( ) / 私校 ( ) .....因為我諗應該會是有限數掛......

恐龍爸爸524 發表於 19-4-25 13:51
我係一位新手爸爸 , 今年第一次幫個仔搵學校 (小學) , 想問下咁多家長會去搵幾多間學校補底 , 直資 ( ) /  ...
我當年報了7間,但我是一心打算讀直私,不打算讀津校。

我係一位新手爸爸 , 今年第一次幫個仔搵學校 (小學) , 想問下咁多家長會去搵幾多間學校補底 , 直資 ( ) /  ...

我之前報了十間,全部失敗,因為我小朋友是細仔,只好大抽獎,到小二,成功插入一條龍學校

我識人報三間,亦識人報三十間,都睇你自己點揀

雖然我女當年有幼稚園附屬(?)嘅小學部收,但都報左6-8間。如果小學部早d可以confirm收,我只會報其中4間。

回覆 明明1972 的帖子

我小朋友都係細 B , 但都算活潑 , 我想問你考左邊 10 間仲記唔記得呀 ?  
小二可以插入咁勁 ? 我老婆都有講, 但我同佢講 ( 邊有咁易比你插呀 ? )

明明1972 發表於 19-4-25 15:15
我之前報了十間,全部失敗,因為我小朋友是細仔,只好大抽獎,到小二,成功插入一條龍學校
...
我小朋友都係細 B , 但都算活潑 , 我想問你考左邊 10 間仲記唔記得呀 ?  
小二可以插入咁勁 ? 我老婆都有講, 但我同佢講 ( 邊有咁易比你插呀 ? )

Penipony 發表於 19-4-26 08:12
雖然我女當年有幼稚園附屬(?)嘅小學部收,但都報左6-8間。如果小學部早d可以confirm收,我只會報其中4間 ...
咁你而家係咪讀左附屬小學 , 或者讀左其他直資 ?

恐龍爸爸524 發表於 19-4-26 08:54
小二可以插入咁勁 ? 我老婆 ...

有直資和私校,不過大部份出名的都喜歡大B,所以小一只好努力裝備小朋友,插小二考了二間小學,陳守仁和英華,最後英華收了

唔少細 B 能力上佳,都會考到直私,大B 細B 唔係主要考慮因素,主要係睇能力

數字唔重要, 重要是你想佢入咩類型直私都有好多種
仲要睇下住邊, 有無校車呢?
所以你唔駛理多少, 先由近至遠研究下每間岩唔岩你胃口先吧

我認為唔會收大B為主,面試主要睇表現,如大B表現唔好都未必收啦!相反,細B表現好過大B,唔通唔收咩?所以主要睇面試表現和各方面能力!

其實要考慮你自己考直私的原因。 原因是你有心目中心儀的直私想入, 還是怕津校派得不好, 先考直資 嚟補底用。 還有你對直私的要求是怎樣? 有些人 認為有一些直私考到都未必去讀, 會直情唔報。 但有些人 覺得可以照報 十零二十間攞面試經驗。 但有些人又覺得 有一些二線直私 在手已經比 派不到心儀津校更好。 所以要考慮自己的要求後,再 plan。

樓主知道直資收左,冇得參加津校大抽獎嗎?
如果校網冇心儀津校,不妨多考幾間直私
但如果主要係想讀津校,考直私係保險,就應該考可以抽獎既私校,再加真係心儀既直資

Maye_e 發表於 19-4-26 18:29
仔仔好叻呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)請問係咪考級1、2、3名先有得去面試?

陳守仁我有問過其他家長,他們都是全級頭5名,而我仔仔也是,我估計外面的直和私,都會先看校內成績,都是那一句(機會永遠只給有準備的人)不過陳守仁插班真的很麻煩,除了考成績,和考小朋友,最後還要見家長

恐龍爸爸524 發表於 19-4-26 08:56
咁你而家係咪讀左附屬小學 , 或者讀左其他直資 ?
考入另一私校,再抽女津

大女讀女津, “益”唔到細佬, 所以幫細佬報左八間直私, 但因撞期, 只考左五間, 最後只有一間有second in, 就是讀緊的旺角男校 (很好彩!!)

明明1972 發表於 19-4-26 09:01
有直資和私校,不過大部份出名的都喜歡大B,所以小一只好努力裝備小朋友,插小二考了二間小學,陳守仁和英 ...

好勁, 點做到?
有咩心得?

Sheep06 發表於 19-4-26 17:51
其實要考慮你自己考直私的原因。 原因是你有心目中心儀的直私想入, 還是怕津校派得不好, 先考直資 嚟補底 ...
我就係驚會派得唔好 , 所以先考慮到直資學校 , 我本身住沙田所以都係想選擇九龍直資.....
或者沙田直資 , 遠近唔係我會考慮的因素 .......