用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖心人...
樓主: lskstephen
go

聖心人...   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 19-4-26 17:39
我唔支持不过我欣賞校友情。

Haha

這種姐妹情好難唔令人不與"政治"這二字拉上關係!
為何要在陳被定罪後, 跟住就發放有病消息, 然後令法庭延期宣判, 再出聖心人聯署聲援?
感覺係大打人情牌, 想減刑?
個人認為玩政治係幾黑暗, 都係唔好拉間學校落水,
聖心係我個人好喜歡的好學校
在此祝陳早日康復, 但也要為自己所作過的負責

Ivankwok2009 發表於 19-4-26 14:29

我當然一早明白你說什麼。

你提的國家(包括中共建國),全部包含咗武力成份
香港依批人,小毛嚟咋,坐係度等警察捉。
反而睇下誰曾用武力?

我不是支持哪方,我只帶出成王敗寇
如果佢地用咁手法,不似你提嘅國家咁,成功爭取到要嘅嘢,你又未必咁睇佢哋啫!

lskstephen 發表於 19-4-25 10:44
呢度唔講政治,但真心感受到傳統名校既姊妹情!

//聖心人聯署聲援陳淑莊 Solidarity with Tanya Chan – Pe ...
傳統名校呢方面既文化真係無得頂!
令人動容。

Png 發表於 19-4-26 19:12
這種姐妹情好難唔令人不與"政治"這二字拉上關係!
為何要在陳被定罪後, 跟住就發放有病消息, 然後令法庭延期 ...

腦瘤都好似屬好嚴重下既病,俾我情願坐监好过生个瘤係腦度……

其实瘤应該唔会三两日就生到出黎,之前都或者会有眼矇、耳嗚、头暈或乜乜其他徵狀,如果佢係判刑前話自己有病,唔知又会俾人話乜?

其实求情信係校友自發寫?又唔可以賴埋落佢度話佢拉埋学校落水喎~

**講明我唔係幫佢講說話,咪因為我既疑问而抽动神經。

dreamdream081 發表於 19-4-26 18:24
Yes, agree.

Yanamami 發表於 19-4-26 21:43
腦瘤都好似屬好嚴重下既病,俾我情願坐监好过生个瘤係腦度……

其实瘤应該唔会三两日就生到出黎,之前都 ...

其實有好多野大家都係

各有睇法罷了, 片面之談, 真相如何? 唔會有答案

我個人覺得陳的佔中行為本身已頗具爭議性, 又已被法庭定罪,

聖心中有某些人認同佢理念行為係理解的,

始終社會有唔同聲音,

不過就唔好借聖心之名做政治既野, 好像全聖心都認同佢, 仲拉埋學校教學理念來說, 言詞間非常理所當然! (少少澄清我冇話係陳拉學校落水)

利申 : 本人同聖心無關係, 只是講下自己睇法, 不同意都唔緊要, 勿太介意

Png 發表於 19-4-26 22:48
其實有好多野大家都係各有睇法罷了, 片面之談, 真相如何? 唔會有答案 我個人覺得陳的佔中行為本身已頗具爭 ...
唔知公开以学校校友名義出求情信既程序係点?要幾多校友支持先成事?其他唔支持既校友可以反对?大家投票定点?要唔要經学校approved? 楼上講LS校友都做过相同举动……我只係好奇~

Yanamami 發表於 19-4-26 23:24
唔知公开以学校校友名義出求情信既程序係点?要幾多校友支持先成事?其他唔支持既校友可以反对?大家投票定 ...
咁多校友,好難有方法知道大多數人意見。如果要慢慢去諮詢,可能出年都未問清楚。

各位,真心對不起!
小弟起呢個貼本意純想表達對聖心女團結嘅欣賞,別無其他!

lskstephen 發表於 19-4-26 23:37
各位,真心對不起!
小弟起呢個貼本意純想表達對聖心女團結嘅欣賞,別無其他!
...
咪傻啦~我-早明你想表達乜野

b3410 發表於 19-4-26 23:35
咁多校友,好難有方法知道大多數人意見。如果要慢慢去諮詢,可能出年都未問清楚。 ...
即係点?万-有另-方校友發信反对,話你既意见不代表我既意见或校方理念,禁咪好瘀?点避免呢件事發生?

少少題外話:

聽聞聖心家教會主席在家長群組內出文叫家長唔好討論呢件事(話違反版規);不過
佢自己出埋d無厘頭野、轉貼野又無事喎!

我想講既:西瓜,其實早己靠左大邊。試問有幾多人真係同榮華富貴有仇?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-4-28 02:20
少少題外話:

今日城市論壇第三節,聖心師妹提問前有先向師姐祝願手術成功。好有傳統名校風骨

回覆樓主

有時候不是自己想点就点

以後讀聖心就比班不知所謂師姐害死
對於不喜歡政治真是嬲爆

對學校有歸屬感係一回事,但唔係個個聖心人都認同佢嘅行為,所以請唔好隨便拉其他聖心人落水!

demo9112002    發表於 19-4-29 11:44
demo9112002    發表於 19-4-29 11:44

demo9112002 發表於 19-4-28 21:56
以後讀聖心就比班不知所謂師姐害死
對於不喜歡政治真是嬲爆
可以討厭反對派、討厭陳淑莊、討厭將學校政治旋渦,但好不幸政治唔會消失係你生活之中,每一項教育政策及議題都影響緊教學質素,未來大灣區藍圖、政府房屋政策、醫療政策、每日150 、投資移民計劃都影響緊下一代⋯⋯等等。

artroboy 發表於 19-4-29 10:10
可以討厭反對派、討厭陳淑莊、討厭將學校政治旋渦,但好不幸政治唔會消失係你生活之中,每一項教育政策及議 ...
所言甚是。
生活會麻木警覺。

回覆 artroboy 的帖子

多謝,公民黨所作所為
‹ 上一主題|下一主題