用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 【選修科】生物、化學、物理、M2>>5+% ...
樓主: YmOra
go

【選修科】生物、化學、物理、M2>>5+%  

samsam123321 發表於 19-4-27 13:10
連中學英文都搞唔掂,又點可相信搞得掂大學英文?

中學英文唔掂而去咗中文中學嘅學生,都只係反映咗小六當時孩子的能力啫,後來再過六年中學的成長進步下,如果有能力入到大學,咁!英文能力都應該進步不少,就算真係未可以即時响大學第一年應付到相關學科嘅"專有名詞",相信以有能力進入大學的""那份能力""都應該响日後追得番嚟!如果係符碌入到大學,就真係好難相信可以搞得掂大學英文。

samsam123321 發表於 19-4-27 13:13
其實有時好難理解,連中學bio都避的人,又點可以講讀醫?
的人睇餸食飯呢,邊科有前人認為易攞星咪去避開難攞星先.入咗大學再算.

Acatmom 發表於 19-4-27 10:26
除恐龍書,有冇更好/多的bio參考書可以介紹下? 不再想找補習,因為找不到好的就=浪費時間。自己睇書好過 ...

有人話恐龍書對中學生無乜用啵!

YmOra 發表於 19-4-25 15:02
講得好好呀!可能真係物理和M2屬抽象科目,唔係咁多人有能力讀所以少人讀,亦可以推測這批少眾學生中另嘅 ...

校師姐分享,Phy 如果S3取成績無7X至80,讀上會好辛苦,因為S4教上去再也不簡單,小朋友如果有能力當然可以,如果靠補習,就比較辛苦了。

JJDBB 發表於 19-4-27 16:47
有人話恐龍書對中學生無乜用啵!

對中學生無用
咁邊本好?

Acatmom 發表於 19-4-27 18:25
對中學生無用
咁邊本好?

我都吾知,我女現s3遲下S4未必修這科,所以冇巧究,我叫女問下S5同學!

samsam123321 發表於 19-4-27 13:13
其實有時好難理解,連中學bio都避的人,又點可以講讀醫?

中學唔修Bio可能衹是 選科策略, 醫學院睇最高分數.  如果醫學院無指定必修bio, 相信那部份在醫院應唔難學,中學那part Bio just knowing some facts. 在醫院一路讀會一路熟習,而且會 熟到爛。

October. 發表於 19-4-27 10:18
有2點好同意你,  Bio要寫ESSAY,  深啲既專業用詞似懂非懂, 表達容易唔夠精準;仲有,答題有時好需要common s ...

中學教育可能注重學術及知識"輸入",少教把知識應用於日常生活, 未夠人生閱歷就未能融會貫通。如果學生在學習路上,如多引導reasearch, 可能會好奇上網search 相關資料及了解 應用。但都明白香港學生爲 應付考試已疲於奔命. 而且英文非母語會更爲吃力。
我以前覺得Bio易讀過Phy, chem. phy最難,chem最有趣,好像玩魔術.

planetearth 發表於 19-4-27 19:33
中學唔修Bio可能衹是 選科策略, 醫學院睇最高分數.  如果醫學院無指定必修bio, 相信那部份在醫院應唔難學 ...

我吾知有沒有理解錯,chem,bio,是否必考慮在醫科上

JJDBB 發表於 19-4-27 16:52

認同。若然中三物理科可以取到70或以上對高中選修物理科會是指標之一。不過,要留意學校有可能尊登額外响中三教多少少中四課程或响考試時把中三所學嘅出得特別深多DD,超出中三的能力,知道學校目的想學生清晰是否適合修讀物理科,但方法好打浸學生對物理科的興趣,但又真係有效地篩走有機會响將來drop科的學生。不過,學校的策略絕對係為未來DSE鋪路。

JJDBB 發表於 19-4-27 22:59
我吾知有沒有理解錯,chem,bio,是否必考慮在醫科上

Chem一定要,bio不是所有醫學院要求中學必收

planetearth 發表於 19-4-28 09:03
Chem一定要,bio不是所有醫學院要求中學必收

......

YmOra 發表於 19-4-28 08:18
認同。若然中三物理科可以取到70或以上對高中選修物理科會是指標之一。不過,要留意學校有可能尊登額外 ...
呢點我都同意,亦留意到中三phy其實算簡單,成绩好嘅同學一般概念都比較清晰,有興趣亦唔會覺得有太大難度。但如果讀得吃力又或者要不停補習先跟倒,咁就未必啱讀呢科。

有些學校中3時會將 phy chem bio maths 分數 x 2, 再用總分高分同學先揀科,變相這幾科成績好的同學揀科有優先。例子:中3 同學a 中史 70分而 phy 80分,同學b 中史 80分而 phy 70分,如果 phy x 2, a 同學變相高分,可優先選科。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-28 12:26
呢點我都同意,亦留意到中三phy其實算簡單,成绩好嘅同學一般概念都比較清晰,有興趣亦唔會覺得有太大難度 ...

好認同學校策略,我女補數亞Sir都有講,我們個區,系中三時上堂嘅書是有分深同淺少少,就算計'數一科已經好大出入,另外,phy,Chem,bio,有些自己設計note,有些跟書教,會教s4的課程,如果跟到當然無問題,跟吾到又或是補住習去跟咁就好冒險,但又可以點呢?最怕到時跟吾上Drop科!小女附科我都建議吾好補,睇下自己興趣如何!

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-28 12:26
呢點我都同意,亦留意到中三phy其實算簡單,成绩好嘅同學一般概念都比較清晰,有興趣亦唔會覺得有太大難度 ...

係呀!單單只睇中三物理科課程唔會太難,其實生物化學物理三科中實驗最好玩嘅係物理科,亦是可以响日常生活中容易找到例子,只係睇各中學簡介會開放日的物理實驗室總是人頭湧湧排晒隊玩實驗就知道這類物理實驗多吸引,所以只看中三物理課程的好玩程度好容易被吸引而選修了,要到高中才發覺原來仲有D咁深嘅响後面就遲了,我估可能係咁嘅原因,所以學校會出深少少份卷,教深少少課程,好叫學生早DD知道是否適合讀物理科。

YmOra 發表於 19-4-28 08:18
認同。若然中三物理科可以取到70或以上對高中選修物理科會是指標之一。不過,要留意學校有可能尊登額外 ...

小女學校就係咁做,中三 phy 出 DSE 難度嘅卷,上次 UT 超過半級人唔合格。

Anniemun 發表於 19-4-28 14:02
有些學校中3時會將 phy chem bio maths 分數 x 2, 再用總分高分同學先揀科,變相這幾科成績好的同學揀科有 ...

這種方法就係正正可以把"文""理"科嘅人分開,避免文人選了理科讀,以前年代多數咁做。但今日仍然用這方法就會影響到想讀"商"嘅文人了,如果理科半強嘅人最後不是選理科走咗去揀經濟或BA,咁咪減低咗文人勁或中三已經有得讀經濟又喜歡讀的學生,因為他們強的科目無得乘大。

其實點解唔讀8 科?

YolandaTam 發表於 19-4-28 21:38
小女學校就係咁做,中三 phy 出 DSE 難度嘅卷,上次 UT 超過半級人唔合格。
...

係呀!我哋都係呀!出得好深,學校係想篩走一D人先,等他們不會選修物理科。其實,我好理解嘅!但總有少少無奈,因為某程度反映了"香港求學係好現實",唔可以""好奢侈地享受科學知識""。