用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 【選修科】生物、化學、物理、M2>>5+% ...
go

【選修科】生物、化學、物理、M2>>5+%   [複製鏈接]

YmOra 發表於 19-4-24 17:42
係呀!我有發覺這點,我知係有些意思在其中。不過,以生物、化學、物理、M2屬比較多以英文作答嘅又响取 ...

以我理解正常選得理科,由其物理同M2,能力弱嘅根本應付唔到,學校亦會篩選過,通常成績好嘅學生都會優先揀理科,所以選修理科中應該係精英人馬會比其他科多。

YmOra 發表於 19-4-24 20:40
尤其M2嘅5**率達3.5%,是所有科目之冠。有D估唔到。
正如我仔所说,選修M2嘅一般數學能力已經算強,去到S5 攪唔掂嘅學生都會drop晒,所以去得考dse果批通常都係精英多。

YmOra 發表於 19-4-28 08:18
認同。若然中三物理科可以取到70或以上對高中選修物理科會是指標之一。不過,要留意學校有可能尊登額外 ...
呢點我都同意,亦留意到中三phy其實算簡單,成绩好嘅同學一般概念都比較清晰,有興趣亦唔會覺得有太大難度。但如果讀得吃力又或者要不停補習先跟倒,咁就未必啱讀呢科。
‹ 上一主題|下一主題