用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 【選修科】生物、化學、物理、M2>>5+% ...
樓主: YmOra
go

【選修科】生物、化學、物理、M2>>5+%   [複製鏈接]

識人PHY5**, BIO 5*, 又有人PHY5**, BIO 5,唔知點解,既使數理好TOP都好,唔擔保BIO 都會考得TOP 。

聽老師講過,BIO 平時讀就好玩,一到考試就想死,範圍太廣,答案要精準唔易。

YmOra 發表於 19-4-24 20:40
尤其M2嘅5**率達3.5%,是所有科目之冠。有D估唔到。
正如我仔所说,選修M2嘅一般數學能力已經算強,去到S5 攪唔掂嘅學生都會drop晒,所以去得考dse果批通常都係精英多。

csy_ma 發表於 19-4-25 00:15
回覆 YmOra 的帖子

睇文科唯一高過2既5**率,係英國文學。5**:2.2,5*+:8.11,5+:19.1都係冠絕文科

係呀!5**高過2%嘅真係好少。

samsam123321 發表於 19-4-25 00:30
其實用中文考是否著數?但大學會否讀唔掂?

個人睇法,我覺得單考慮"考"字嚟講係無分別。不過,預早3年高中和3年初中以英文學習學科作為浸淫,對大學適應一定有好處。但又不過,若然孩子响中學階段未有能力以英文學習,就算迫住要响中中成長亦不要太過介懷,因為係對學科明瞭才有能力作答得好,縱然用中文作答亦無損明白知識,只是比人辛苦响大一時追番D該科嘅英文專有名詞啫!升得上大學自然大個仔大個女了,一定應付得來的。

planetearth 發表於 19-4-25 01:32
物理同M2都比較抽象,唔通就較難將勤補拙操到成積。讀物理數底要好,讀到的學生又會讀得好輕鬆。中學時期 ...
講得好好呀!可能真係物理和M2屬抽象科目,唔係咁多人有能力讀所以少人讀,亦可以推測這批少眾學生中另嘅應該佔多數,所以5**才有咁高嘅百分率。

October. 發表於 19-4-25 13:31
識人PHY5**, BIO 5*, 又有人PHY5**, BIO 5,唔知點解,既使數理好TOP都好,唔擔保BIO 都會考得TOP 。

聽老 ...

可能生物屬文人讀又得理文讀又得,就連商人讀都得,只要記性好成績就唔會差得去邊。我估考卷範圍大且深係應該嘅,係要考考未來想從醫嘅學子,依加捱得掂未來讀醫幾年就明白要點樣捱法。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-25 13:34
正如我仔所说,選修M2嘅一般數學能力已經算強,去到S5 攪唔掂嘅學生都會drop晒,所以去得考dse果批通常都係 ...

認同呀!不過,我覺得物理科同M2都係咁,先唔係人人有信心响中四選修物理M2,M2更要最top嘅先有得選修,這是第一道精華。去到中五讀唔掂嘅會drop走唔讀,這就是第二道精華。所以,物理M2以乎比起生物化學更能精華出此科嘅精英人馬來,生物化學唔會咁易drop,真係可以記下去讀。大致可以把物理M2歸納為一類,而生物化學即歸納為另一類。

YmOra 發表於 19-4-25 14:49
係呀!5**高過2%嘅真係好少。
可唔可以理解為:M1/2+psy因為答案近乎black & white,唔駛估,冇歧義,啱就啱,所以易攞高分?
文科則不然。

另外,必修既數,5**率1.5,都多過中文1,英文0.9和通識0.7半倍,亦即表示,修有絕對答案既學科易高分??

csy_ma 發表於 19-4-25 16:18
可唔可以理解為:M1/2+psy因為答案近乎black & white,唔駛估,冇歧義,啱就啱,所以易攞高分?
文科則不然 ...

同是修BAFS,考會計的5**率,也高於商管的近倍1.3→0.7是否也可佐證?(中文作答百分比為35→73,倒應是較易的商管卷b2/3的考生較多)
有趣的是,如果看4+及3+的比率,那修
物理49.2→73.3 跟修
歷史48.5→77.4  倒是不相伯仲,甚至稍有不如

那可否理解為文理科的取分模式不同,造就偏高5**率?

好難有定斷,我估要有多D討論才可以找到原因。

回覆 YmOra 的帖子

傳統智慧係高IQ→數好
數好→讀理科
理科5**率高→叻仔

所以讀理科的被視為叻和高人一等,於是學生對自己有期許既都讀理科、讀醫……

咁事實也如此?現代,孫中山、魯迅都讀醫,從文?自學即可。侯文詠也是,讀醫怕血,便轉做麻醉。文科可自學而理科較難,加上DSE文科只要死背的罐頭答案,不鼓勵思考,所以叻人皆選理科……

October. 發表於 19-4-25 13:31

聽老 ...

文理科思考模式唔同,PHY要多用推理,中學時期的Bio多野記,喜歡推理的人 會 懶記嘢同背野。Bio唔肯記野就未必高分。而香港人英文不是母語,對要記深一點及不日常用的專業用詞會吃力一點,語言能力會有點影響,而且讀理科的人語文都弱一點,尤其是男仔。
但如果母語是英文的人,bio好多facts都系common sense, 比較straight forward. 所以 讀醫可以唔修bio,可能 醫學院比較重視 邏輯思考 訓練。 chem又有點唔同,都有唔少野要計,及較多 運用邏輯推理。讀醫chem的根底要好。人體細胞最細單位都系chemistry. 一些atoms, molecules的組合,DNA是一個化學名詞。
當然,如果有讀bio, 上到醫學院,可以唔使記一些bio 讀過的facts, 會輕鬆啲有幫助。
(又想多了少少,所以就寫理出來,open討論下而已)

YmOra 發表於 19-4-24 13:31
日校考生:
=====
DSE2018_數據來源::
物理科和M2讀得上, 攞5*5** 都係精英人馬
我校歷屆到考, 只係得小貓几隻讀的

TwinWong 發表於 19-4-26 10:51
物理科和M2讀得上, 攞5*5** 都係精英人馬
我校歷屆到考, 只係得小貓几隻讀的

物理M2始終係男孩子天下,女孩子修讀嘅佔好少,物理科比例係(7622男:2933女)。我校亦是好少女仔讀得到及會選物理M2。

DSE2018

物理科=7622男:2933女=2.60比率

M2科=3228男:1173女=2.75比率

YmOra 發表於 19-4-26 11:50
物理M2始終係男孩子天下,女孩子修讀嘅佔好少,物理科比例係(7839男:2992女)。我校亦是好少 ...

所以女校就係小貓3几只

TwinWong 發表於 19-4-26 11:55
所以女校就係小貓3几只

哩幾隻咪就係""精英人馬""

planetearth 發表於 19-4-25 20:37

文理科思考模式唔同,PHY要多用推理,中學時期的Bio多 ...

有2點好同意你,  Bio要寫ESSAY,  深啲既專業用詞似懂非懂, 表達容易唔夠精準;仲有,答題有時好需要common sense,但孩子多數閱歷經驗不足,又缺乏深思熟慮, 落筆就容易唔中POINTS. \我諗 BIO答題要好,需要所學既野融匯慣通 .

我見我仔份卷有題, 病人CANCER要切個胃,吸收唔到營養, 問:需要點做又有咩後果, 少咗啲咩又會點? 好似要啲學生做醫生咁,

October. 發表於 19-4-27 10:18
有2點好同意你,  Bio要寫ESSAY,  深啲既專業用詞似懂非懂, 表達容易唔夠精準;仲有,答題有時好需要common s ...

除恐龍書,有冇更好/多的bio參考書可以介紹下? 不再想找補習,因為找不到好的就=浪費時間。自己睇書好過。

YmOra 發表於 19-4-25 15:02
講得好好呀!可能真係物理和M2屬抽象科目,唔係咁多人有能力讀所以少人讀,亦可以推測這批少眾學生中另嘅 ...

.......

planetearth 發表於 19-4-25 20:37

文理科思考模式唔同,PHY要多用推理,中學時期的Bio多 ...

.......
‹ 上一主題|下一主題