用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 【選修科】生物、化學、物理、M2>>5+% ...
go

【選修科】生物、化學、物理、M2>>5+%   [複製鏈接]

日校考生:
=====
DSE2018_數據來源::
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibra ... stat18_5.pdf#page=2

____報考人數|_出席人數|__.5+|._5*+|.5**|
生物:13532|13346|18.0%|_7.2%|1.8%|
化學:13146|12765|23.7%|_9.4%|2.4%|
物理:10831|10555|25.2%|10.0%|2.4%|
M2:_4556|_4401|37.4%|14.5%|3.5%|

不如大家討論下。
其實這幾科全理科中物理和M2報考人數係最少人,但成績表現係最好,尤其(5*+%)有雙位數字的出色,M2响5**更超出3%以上,反而生物科(5+)及(5**)階少於20%及2%。這些到底反映着學科深比較難學吖?還是物理科和M2科考生已經屬於精英類人馬呢?

2jkidsfather    發表於 19-4-24 17:01
   10    0    0    0

YmOra 發表於 19-4-24 13:31
日校考生:
=====
你望埋隔籬嗰欄嘅"中文作答%"睇下有無D啟示。

回覆樓主:

另一個可能因素係校方把關較嚴,入讀門檻高。

LingChiBaBa 發表於 19-4-24 14:23
你望埋隔籬嗰欄嘅"中文作答%"睇下有無D啟示。

我係有想放埋"中文作答"嘅因素落去一併考慮,但想真D英中用習慣語言英文作答,中中用習慣語言中文作答,應該無咩太大嘅優勢,或者我未感受到語文間之差異啦!理科而言,明白概念係最重要,文字表表其次,只要用自己善長嘅語文作答,點都可以寫到掛!

YmOra 發表於 19-4-24 16:25
我係有想放埋"中文作答"嘅因素落去一併考慮,但想真D英中用習慣語言英文作答,中中用習慣語言中文作答, ...
咁平均計,英中同中中,邊樣成績會好D?

YolandaTam 發表於 19-4-24 16:07
另一個可能因素係校方把關較嚴,入讀門檻高。

但,好似有D似有雞先定有蛋先的情況,到底係理科容易有好成績先吖定係大學門檻設得高先。

LingChiBaBa 發表於 19-4-24 16:28
咁平均計,英中同中中,邊樣成績會好D?

只有"生物科"嘅中文作答比例佔多D佔40%左右,我會估計有比較多中中會選生物科多於物理化學。而其餘科目就顯示英中成績會好D,其實計埋生物科都係英中比較好成績,因為用英文作答嘅都過50%。

YmOra 發表於 19-4-24 16:25
我係有想放埋"中文作答"嘅因素落去一併考慮,但想真D英中用習慣語言英文作答,中中用習慣語言中文作答, ...
可能係想話:中中同英中學生........

ilyrd 發表於 19-4-24 16:43
可能係想話:中中同英中學生........

唔好諗多咗,純討論而矣!

個人認為,如果想探討中文和英文作答嘅分別應該睇晒全部甲類課程嘅走勢才有更準確嘅結論,所以我才不放這因素在其中。

YmOra 發表於 19-4-24 16:33
但,好似有D似有雞先定有蛋先的情況,到底係理科容易有好成績先吖定係大學門檻設得高先。
...
佢意思係中学俾学生中四揀科门槛高,讀得都係叻人。

YmOra 發表於 19-4-24 16:50
唔好諗多咗,純討論而矣!

個人認為,如果想探討中文和英文作答嘅分別應該睇晒全部甲類課程嘅走勢 ...
睇晒全部甲類課程,就見到中文作答%愈高,該科L5+%愈低。

其實這是合乎預期的。

Yanamami 發表於 19-4-24 17:04
佢意思係中学俾学生中四揀科门槛高,讀得都係叻人。

原來係我攪錯咗!thx.thx

LingChiBaBa 發表於 19-4-24 17:09
睇晒全部甲類課程,就見到中文作答%愈高,該科L5+%愈低。

其實這是合乎預期的。

係呀!我有發覺這點,我知係有些意思在其中。不過,以生物、化學、物理、M2屬比較多以英文作答嘅又响取星方面佔百分比都多於其他科目都幾多下,到底說明了科目易讀吖!還是精英人馬皆會選理科呢!

以我小朋友學校為例,物理和M2都要達一定分數先可揀。而且大部分前列學生都至少選一至兩科理科,甚至全選理科。

YmOra    發表於 19-4-24 20:41

YmOra 發表於 19-4-24 17:42
係呀!我有發覺這點,我知係有些意思在其中。不過,以生物、化學、物理、M2屬比較多以英文作答嘅又响取 ...

以我理解正常選得理科,由其物理同M2,能力弱嘅根本應付唔到,學校亦會篩選過,通常成績好嘅學生都會優先揀理科,所以選修理科中應該係精英人馬會比其他科多。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-24 19:50
以我理解正常選得理科,由其物理同M2,能力弱嘅根本應付唔到,學校亦會篩選過,通常成績好嘅學生都會優先 ...

尤其M2嘅5**率達3.5%,是所有科目之冠。有D估唔到。

回覆 YmOra 的帖子

睇文科唯一高過2既5**率,係英國文學。5**:2.2,5*+:8.11,5+:19.1都係冠絕文科
中國文學表現則遜色多了:1.3→3.8→9.6
差近倍
咁可唔可以理解為,考eng lit果372人,水平較考中國文學既1718考生水平更高?

其實用中文考是否著數?但大學會否讀唔掂?

YmOra 發表於 19-4-24 13:31
日校考生:
=====

物理同M2都比較抽象,唔通就較難將勤補拙操到成積。讀物理數底要好,讀到的學生又會讀得好輕鬆。中學時期的生物比較多facts要記,比較似文科。
文科同理科思考模式會唔同.

洋蔥頭媽咪 發表於 19-4-24 19:50
以我理解正常選得理科,由其物理同M2,能力弱嘅根本應付唔到,學校亦會篩選過,通常成績好嘅學生都會優先 ...
agree, very obvious.
‹ 上一主題|下一主題