用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實咩小朋友適合讀IB?
go

其實咩小朋友適合讀IB?

係咪小朋友要較活潑,唔怕羞先適合?

如果小朋友係好靜,鍾意自己抄寫,係咪傳統好一些?

回覆樓主:

同問,應該睇性格定學習能力?

ivycwl 發表於 19-4-24 09:37

或者應該反問自己: 咩類型既家長先適合安排小朋友去讀IB學制既學校?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

個人覺得愛思考、愛閲讀、自律既小朋友。

都要考慮家長教育方式,每樣野都要小朋友跟自己講既同安排既去做,冇俾空間小朋友自己思考,俾空間但係放任不管既家長,唔會適合。
家長對小朋友影響好大,所以點解咁多學校要in 家長。

IB 只是學制,無話適唔適合。適合的意思係咪考得高分?反而家長要問自己想子女受什麼類型的教育,家庭有無資源去支援?

IB其實都要家長/家庭配合,要好多支援,唔係斎讀,係要引導佢地點”讀”,對事物嘅態度...斎讀應該冇問題,要讀得好就要多方面配合

konew720 發表於 19-4-24 14:00
個人覺得愛思考、愛閲讀、自律既小朋友。
同意

bj1315 發表於 19-4-24 14:11
IB 只是學制,無話適唔適合。適合的意思係咪考得高分?反而家長要問自己想子女受什麼類型的教育,家庭有無 ...
當然有,有些人是較適合跟著程序做野,硬要去讀ib, 拉牛上樹,當然你可以話咁細個未必睇到,同父母的培養方法亦有影響

回覆 konew720 的帖子

Agree

回覆樓主:

適合的意思是什麼?是教育的過程定公開試成績?如果要簡單分類,ib着重能力的培養,傳統教育着重知識的傳授。ib能力包括語文,分析,解決問題和表達。你話孩子需要有這些能力先好去讀ib, 還是透過教育去培養這些能力?可能是雞同雞疍問題,家長自己考慮下。作為ib家長,我相信我係屬於無為而治(即hea)一派,老師一直話家長最重要角色係show interest in kid's study, let them share what they learn at school。其實孩子自學能力好高,有興趣google下 'The Hole in the Wall' (Dr Sugatra)這項目,kids can learn by themselves。最後去到公開試要取得好成績,已經係令一題目。

我自己比較喜歡IB既模式,但眼見小朋友性格內向怕醜,都擔心自己一廂情願揀IB,會令佢學習事倍功半。
所以困惑,諗唔通選擇IB學制時,應否考慮小朋友既性格?定應該相信IB學制,放膽比小朋友去試?

回覆樓主

學校入面咩性格嘅學生都有,主要係家長是否支持及能夠支援相關教學模式;如果想俾咗學費就放手唔理嘅話,或者入到去會嫌學校功課少、或程度比唔上傳統嘅話,建議揀傳統會穩陣啲。
自強不息 厚德載物

回覆 dec2009 的帖子

內向怕醜係影響社交, 學習效能跟 personality trait & learning style 係有正面關係, 好好了解下小朋友偏好由聽講定體驗式學習.

Diversifyedu 發表於 19-4-25 10:00
回覆 dec2009 的帖子

內向怕醜係影響社交, 學習效能跟 personality trait & learning style 係有正面關係, ...

請問意思係性格會影響學習效能,但怕醜內向只影響社交,對學習冇咩影響?
如果幼稚園主要係聽講學習,暑假時安排體驗式既活動,可以睇得出小朋友偏好嗎? 謝謝分享

dec2009 發表於 19-4-25 08:51
我自己比較喜歡IB既模式,但眼見小朋友性格內向怕醜,都擔心自己一廂情願揀IB,會令佢學習事倍功半。
所以 ...

我覺得怕醜和慢熱好相似。我女也是慢熱但未至於內向,小朋友在熟悉的環境,加上有IB 經驗嘅老師,佢可以feel like home 。

靜反而吾好再講傳統學校,比多多活動佢開朗放開,就算性格係靜都分好多種。

回覆樓主:

除了性格,留意讀IB 一般要求語文能力強嘅小朋友。冇論講同寫,都要求高

回覆樓主:

IB=經濟能力,將來出國留學,小學讀IB,將來基本上去外國,因為你中學想入香港傳統名校,基本上跟不上

貝珠 發表於 19-4-25 11:45
我覺得怕醜和慢熱好相似。我女也是慢熱但未至於內向,小朋友在熟悉的環境,加上有IB 經驗嘅老師,佢可以fe ...

謝謝分享。希望我小朋友都適應到IB
請問你小朋友一向都係活動教學定小學先開始IB?

dec2009 發表於 19-4-26 18:46
謝謝分享。希望我小朋友都適應到IB
請問你小朋友一向都係活動教學定小學先開始IB?
...

K1 開始IS