用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如何挑選合適孩子的學校
樓主: fionacc821
go

如何挑選合適孩子的學校   [複製鏈接]

Moonlight819 發表於 19-4-24 19:01
這裏是討論區,其實樓主也只是表達她的個人觀感吧了!ESF差不多是國際學校中學費最平的,師生比率也差不多 ...

又係你,哈哈。

Allanton 發表於 19-4-25 07:20
樓主水已潛

怕扯要掉西瓜先得.......
返來啦.......

del....

adrio 發表於 19-4-26 22:38
回覆 samsam123321 的帖子

請問一年ESF 要求高 學費 定漢頂。弘立貴呢?路過 這裡太多 找生意的 ...

漢鼎小學學費$198,000
中學$208,000
另加refundable capital levy $600,000

學校收費貴固然不在話下,只要上網看他的資料和介紹,實在覺得不值。

回覆 relaxd 的帖子

家長是孩子最好的人生榜樣!這位家長已經出口人生攻擊,在選學校之前,真是要好好反思自己的家庭教育。

回覆 sxd 的帖子

人們只想看自己想看到的東西。你相不相信都是你自己的選擇與判斷,祝你好運!

回覆 macdullbaby 的帖子

祝你生活愉快!

回覆 HKTHK 的帖子

Thanks for your suggestions!Pretty much like your sentence 今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!

回覆樓主:

點解轉了標題和身份嘅?

回覆樓主:

首先係板主動機有問題,才引致眼睛雪亮嘅家長圍攻。真心引論或賣廣告,一睇就知啦!

fionacc821 發表於 19-4-28 09:41
回覆 sxd 的帖子

人們只想看自己想看到的東西。你相不相信都是你自己的選擇與判斷,祝你好運! ...

別搞錯,你自己出口傷人在先!先是以老師自居,譏笑家長們看法膚淺,再來挖苦ESF是預算有限的家庭的選擇,接著嘲諷ESF三十人一班基本上沒有教學。可是如果你真的在國際學校任教十年,就應該知道ESF的成績大家有目共睹,不是你能詆毀得了的,就算我的小朋友在其它學校讀書,也必須得承認英基是香港最好的國際學校之一。

你的建议无非是:1,教育跟錢有關,學費越貴學校越好;2,教育跟硬件关系不大,無須多加考量。前後自相矛盾又沒有理據,讓人不想懷疑你的動機都難。

如果你是真.教師,拜託展現一點點教師的氣度和風采,以理服人!

回覆樓主:

我唔係英基家長,作為外人,英基和漢鼎確實不是一個League。你要做marketing,要踩都係踩無大校舍、無track record的新校,你點隊得死 Esf呢!

回覆樓主:

踩人而抬高自己,死硬。每間學校有自己強弱地方,總会吸引各自客源,無須強求

回覆樓主:

這個帖最妙是樓主先以十年教國際學校的資歷自居,再教家長如何選擇適合的國際學校。
這引起我的關注,覺得帖文似廣告,想招攬生意多於分享心得。
其實這版都是用家,這裏的家長來自不同學制和特色的國際學校,交流分享當然歡迎,要賣廣告,請聯絡EK客戶服務部。

回覆樓主:

樓主原先打算用在三間國際學校有十年教學经驗强調自己好有经驗,但效果適得其反。想賣廣告要考慮睇target audience, 明顯落錯版

poonseelai 發表於 19-4-28 14:21
樓主原先打算用在三間國際學校有十年教學经驗强調自己好有经驗,但效果適得其反。想賣廣告要考慮睇target a ...

我都想話:
第一:無論國際學校或者本地學校的家長在選擇學校時,都會想知道每間學校好的和不好的資訊,自己過濾之後會自行選擇,並不存在話每個人只係想聽自己想聽嘅嘢然後要祝大家好運。如果覺得自己學校有好的地方當然可以隨便分享,但沒有必須要踩其他學校,除非自己真係在這一間咁唔好嘅學校讀過或者教過,先有資格係呢個分享意見嘅平台裏面公平討論。

第二:如果要以教人選擇學校嘅角度出發,讀者當然希望受教,希望見到一啲有質素嘅資料。

第三:公開平台大家自然有眼睇咩嘢叫做質素。

hitommycc 發表於 19-4-24 13:31

一定係啦,漢鼎早先主打微信營銷,每篇必踩ESF

我仔女已經大晒,冇乜留意國際學校的動向。
原來又有新學校。
剛剛看了漢鼎的 website ,佢地路線也十分明確。

ESF 學校多,又的確目標大。
可能有些人,以為踩 ESF 幾腳,會漏少少客比佢。
但大家路線不同,ESF 係西餐,佢地做中餐,客源不同。

有些人做生意,會話你聽自己產品點好點好,吸引你買。
有 d 人就明知自己產品冇乜特別,就踩其他産品。

不過呢 d 推銷手法,不太適合用來推銷學校。
選擇教育模式,選擇學校,冇人會理呢 d 網上千字文。

fionacc821 發表於 19-4-28 09:54
回覆 HKTHK 的帖子

Thanks for your suggestions!Pretty much like your sentence 今日佳句: 我以往也以為 ...

你自稱係國際學校當老師10年?

前幾樓嘅線稿相信被編輯修正,工整後才出街,但呢幾句中英夾雜嘅回應,不敢想像你日常點教學生,活動教學下應對學生不同角度提問,回應質素都是這樣?   
‹ 上一主題|下一主題