用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教買咗JLT海外升學家長
go

請教買咗JLT海外升學家長 [複製鏈接]

請問阿女英國跌過手機落地,之後差唔到電,修理費可以claim保費嗎?而家手機無表面損壞,可以。claim嗎?
   8    0    0    0

sorfn89 發表於 19-4-23 18:48
請問阿女英國跌過手機落地,之後差唔到電,修理費可以claim保費嗎?而家手機無表面損壞,可以。claim嗎?
...
我諗睇下維修單點寫,寫跌壞定自然損耗,佢要原廠報價的。

Brianmommy 發表於 19-4-23 18:54
我諗睇下維修單點寫,寫跌壞定自然損耗,佢要原廠報價的。

佢諗住去Chinatown 是但搵間舖修理

...

直接打上去JLT 問會較好 。

回覆樓主:

上個學年我是透過AXAagency購買這個JLT留學保險,去年 我女在一個水上活動晚跌了副眼鏡 ,於是我打去比Agency ,他叫我報警 , 「報警 ⋯ 咪玩啦 , 講乜 , 眼鏡跌落水 ? 」咁即係 不用諗Claim 保險 , 後來暑假時在一次升學中心 的活動,當時 有JLT 代表在場,我把這事件告知 , 他說還在申請賠償期 , 叫我把新眼鏡的單 ( 舊單 沒有了) , 填claim form 交上去 , 到時 claim到幾多就幾多 , 一定可Claim 到 , 最好claim 到$7xx .

所以我建議你打上去問開JLT會好D .

...

路過!試打去佢地話冇得賠,我冇理,照報,最後有得賠。。。好似佢地是代理,正式保險/賠償部再決定!

brother4 發表於 19-4-24 16:01
路過!試打去佢地話冇得賠,我冇理,照報,最後有得賠。。。好似佢地是代理,正式保險/賠償部再決定!
...

好的,唔該晒。

if lost or stolen, you can simply fill out the on-line police and you will receive a case number and email confirmation for insurance claim.  Last time I managed to claim max HK$3000 which was a lost case.  And it needs to be within 24 /48 HOURS! (sorry I can't remember)

https://www.reportmyloss.com/uk/login/#!/expired
I recalled there's a case in BK said need to repair in a proper shop, like apple shop if it's an iphone.   your case would be to call JLT first and at the same time get a quotation of the repair.

hope it helps.

remember the incident date and time is important!!!

meemeefung 發表於 19-4-24 20:49
remember the incident date and time is important!!!

thank you  

katrinafu 發表於 19-4-24 15:52

上個學年我是透過AXAagency購買這個JLT留學保險,去年 我女 ...

記得你個case,最後claim到嗎?

tingtingb 發表於 19-5-16 19:28
記得你個case,最後claim到嗎?

approved

回覆 katrinafu 的帖子

請問是否不用經AXA agent, 可以直接遞claim from? 請問如何可以直接找到JLT contact ?

dbc421 發表於 19-6-9 14:18

請問是否不用經AXA agent, 可以直接遞claim from? 請問如何可以直接找到JLT contac ...

JLT有hotline ,直接打上去查詢就得 。

填了form 直接交JLT, 但她打返比我說如經 AXA 買要經AXA agent claim, 請問你是經AXA 買而自己同JLT claim 到嗎?可以pm 我嗎?

回覆 dbc421 的帖子

我都係經我朋友, 他是AXA agent 買的

dbc421 發表於 19-7-29 16:41

填了form 直接交JLT, 但她打返比我說如經 AXA 買要經AXA agent claim, 請問你是經A ...

前年時經 AXA agent 買 , 6月時 阿女 跌了眼鏡落海 , 但問個Agent 乜都唔知 , 他說第一年做留學保, 公司好多野都唔清楚 , 又話幫我打上去問 , 問了話 跌鏡鏡落海要報警先得 , 咁先可入Claim form, 咁即係claim 唔到所以當時由得佢 。

到8月時出席升學Agent 的講座, 當時有JLT 代表,我將呢個Case 話比他知 , 代表話可入claim form , 買保險其中就係要呢D保障 ,所以我咪將Claim form 和新眼鏡單 (舊單遺失了) send 比他 ,至於claim form 是入去AXA 定 去了邊我就唔知啦 , 總之是透過支票寄返比我 。

想買今年留學保欠,AGENT介紹昆士蘭.請問JLT好還是昆士蘭好?同樣都係三千五百幾一年.想問JLT是否只下載表格填好寄去架?因為昆士蘭係經宏利既有AGENT FOLLOW.吾該晒..

我會買JLT, 打電話問過,佢地有24小時熱線支援,索償有問題可隨時打電話去問。

我本身保險經紀都係AXA, 但留學保都打算直接同JLT買。 打電話上熱線,佢地會email資料同申請表比你,應該填妥交返就得。

回覆 YuYuMother 的帖子

謝,我晏上些打去...
‹ 上一主題|下一主題