用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問Maryknoll 和 Marymount
go

請問Maryknoll 和 Marymount

小女是細女,無得跟哥哥升小,只有靠自己考學校或抽獎。

對女校認識有限,只知Maryknoll 和 Marymount 都要抽。可否分析下哪一間的抽獎名額多D, 或叩門要看什麼?不是old girls, 自行完全無得想.

這兩間都要1-1-1嗎? 中學是否直升? 學校的老師和風氣如何? 不想比較學校, 只想得到用家提供資訊認識清楚, 謝謝.

mamath 發表於 19-4-23 16:42

對女校認識有限,只知Maryknoll 和 Marymount 都 ...
會否先考慮地點呢方面? 因為始終一間位於九龍, 一間位於港島, 如要就埋哥哥返學又未必會只考慮細女而去搬的話, 可能先考慮地點較好啊!

對女校認識有限,只知Maryknoll 和 Marymount 都 ...

照牌面看你只可靠純粹幸運大抽獎入,至於兩間都是大熱門,你最好自己慢慢扒下文,因為你問的問題,是好難靠人地三文兩句比資料你。
不過比個建議你,如果你真係咩資料都唔清楚,你應該自己搵搵資料搜集先,可能你會打退堂鼓,因為你而家咁樣做,同只是靠中六合彩頭獎無分別

回覆樓主

樓主女女讀spcn,有一半機會上spc。手執spc offer抽名津,唔中都無得輸啦。
兩間都多人抽,睇下你會搬邊區方便埋哥哥返學(應該港島方便d)。12網乙二填多間女校,話唔定偷到雞。

如果抽就Marymount 機會大啲,但距離就Maryknoll 近啲。如果有保險去抽就選後者。否則瑪利曼是首選。

另外可考慮抽其他灣仔區的學校,機會不錯。

mytambb 發表於 19-4-24 09:35
如果抽就Marymount 機會大啲,但距離就Maryknoll 近啲。如果有保險去抽就選後者。否則瑪利曼是首選。

另 ...
其實marymount 和st Paul's catholic 自行20分的機會是否分別不大?

honeymelonkids 發表於 19-5-2 01:14
其實marymount 和st Paul's catholic 自行20分的機會是否分別不大?

It depends on the popularity of that year. Generally speaking the SPcatholic has a greater chance than Marymount if you have 20 marks in the first round.

pekovian 發表於 19-4-23 22:49
樓主女女讀spcn,有一半機會上spc。手執spc offer抽名津,唔中都無得輸啦。
兩間都多人抽,睇下你會搬邊區 ...
SPN,only 一半機會上SPCS?   What about SPK to SPCS?