用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區中學攪珠志愿
go

沙田區中學攪珠志愿

我女Band 1頭至中,第一輪報左沙崇同林裘謀,依家第二輪諗住甘樣填,麻煩大家幫忙看下可以嗎?沙官唔知好唔好,是否應該都填埋?Band 1學生唔知第幾個志愿開始填Band 2穩陣d .好似話曾呂林培崇哩幾間唔放第一都無機會,甘其實已經少左好多間可以填。。。。

1.沙崇
2.林裘謀
3.沙循
4.蘇浙
5.林漢光
6.郭得勝
7.聖心
8.胡忠
9.陳震霞
。。。。。

曾/呂 一定 乙一

培/崇 正路 乙一, 乙二 係搏下

林裘謀, 沙循, 沙蘇浙 正路 乙一/二, 乙三 係搏下

沙官 正路 乙二/三, 乙四 係搏下

林漢光, 郭得勝, 聖心 ( 以前聖心係勁校, 不過近十年就 ... ) 正路 乙三/四/五, 乙六 係搏下

正路 b1 生, 穩陣 就 乙四/五 林漢光, 郭得勝, 聖心, 乙六 基督書院做保險線

搏既 就 乙四 沙官, 乙五/六 林漢光, 郭得勝, 聖心, 乙七 基督書院 做 保險線

Jocheng 發表於 19-4-23 11:13
我女Band 1頭至中,第一輪報左沙崇同林裘謀,依家第二輪諗住甘樣填,麻煩大家幫忙看下可以嗎?沙官唔知好唔 ...
填晒所有可選既B1中學, 先填胡忠

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wccfgoldcard 發表於 19-4-23 11:58
曾/呂 一定 乙一

培/崇 正路 乙一, 乙二 係搏下
謝謝你回覆,曾呂我地都唔考慮啦,所以乙一沙崇,乙二林裘謀啦。

雖然 沙田 係多 b1 位, 但基本上, 乙一/二 都 差不多 派了 八九成 8 強中學既位 ( 除了沙官 ), 基本上, 乙三 仍選 此8 強中學, 要有 搏下 既 心裡準備.

hkpapa852 發表於 19-4-23 12:01
填晒所有可選既B1中學, 先填胡忠
最top 果幾間唔放第一都無機會呀,揀左一間填完其他都唔會填啦。點都填唔哂全部B1學校啦

Jocheng 發表於 19-4-23 12:10
最top 果幾間唔放第一都無機會呀,揀左一間填完其他都唔會填啦。點都填唔哂全部B1學校啦 ...
唔放乙1無機會, 係99.9%會出現既情況.

但如果你唔盡填所有學校, 即係放棄個0.1%執雞既可能, 亦即係低自己入到B1中學既機會, 填加自己派入B2中學既機會

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wccfgoldcard 發表於 19-4-23 12:08
雖然 沙田 係多 b1 位, 但基本上, 乙一/二 都 差不多 派了 八九成 8 強中學既位 ( 除了沙官 ), 基本上, 乙 ...
請問是哪8強呀?

hkpapa852 發表於 19-4-23 12:12
唔放乙1無機會, 係99.9%會出現既情況.

但如果你唔盡填所有學校, 即係放棄個0.1%執雞既可能, 亦即係低自己 ...
甘即係1234填哂佢之後先填B1中果D? 我無經驗唔識呀。

Jocheng 發表於 19-4-23 12:17
甘即係1234填哂佢之後先填B1中果D? 我無經驗唔識呀。
參考吓:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3625574&extra=page%3D1

我女Band 1頭至中,第一輪報左沙崇同林裘謀,依家第二輪諗住甘樣填,麻煩大家幫忙看下可以嗎?沙官唔知好唔 ...
BAND1頭, 應該自行已經收左

Jocheng 發表於 19-4-23 12:08
謝謝你回覆,曾呂我地都唔考慮啦,所以乙一沙崇,乙二林裘謀啦。
記住 沙崇 每年都有派左 10 位 比 祟真私小, 加上 近十年 吹到佢識飛, 其實 佢 乙一 都 唔易中架.

乙二 選 林裘謀, 都係要搏下, 有少少機會 only ( 因為 都 唔少人 選 佢 做 乙一 )

wccfgoldcard 發表於 19-4-23 14:14
記住 沙崇 每年都有派左 10 位 比 祟真私小, 加上 近十年 吹到佢識飛, 其實 佢 乙一 都 唔易中架.

乙二 選 ...

沙崇同崇真私小只係同一辦學團體, 無任何直屬/聯繫關係

沙崇就算收崇真私小既學生, 只能透過自行去收, 對沙田區統一派位無影響

mch411 發表於 19-4-23 13:50
BAND1頭, 應該自行已經收左
我都希望已經收左,唔洗煩啦。

回覆樓主:

其實有冇人放聖羅撒做乙ㄧ

ktdanielli 發表於 19-4-23 15:23
沙田區D人似乎唔多鍾意讀單性學校

hkpapa852 發表於 19-4-23 15:25
沙田區D人似乎唔多鍾意讀單性學校

其他區如深水埗和九龍城,但有好多人間單性學校。

醒目開學勳章

回覆樓主:

醒目開學勳章

ktdanielli 發表於 19-4-23 15:23

沙田區得8個位,除非好心儀會選,真係好多人 包括我,唔敢博。

孩子屬B1a-B1b,如果自行表現良好好大機會已經入咗"林裘謀"。B1中學還有聖羅撒和鄭榮之都可以盡填落去。