用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE考生在這個長暑假會做咩呢?
樓主: csy_ma
go

DSE考生在這個長暑假會做咩呢? [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 19-4-23 22:49
呢度有時間表
https://www.jupas.edu.hk/en/calendar/#m=7&y=2019
7月10 dse 放榜

唔好意思,我女下年先考dse,學校未有舉體介紹整個dse流程,但我又想了解下先。學校係有開家長會,但我唔係好get到佢講乜。
睇csy_ma講,係咪即係5月初考完dse最後oral exams後,如果所選既學科係全部都唔使interview既,亦如果唔打算再去d大學information day既話,咁就可以去旅行?即係5月中至7月初(放榜4前)可以唔喺香港都得?又或者係放榜後如果唔改志願,至公佈offer中間都可以離港?咁幾時可以查卷(如需要)?7月初放榜後隨時都得?幾時唔可以再查呢?

又請問乜野係e-app?

同埋點解網上咁快有2020既dse timetable但我喺hkeaa既網站只搵到type c既timetable既?

Charlotte_mom 發表於 19-4-23 23:29
正常申請(無複卷/覆卷無升大分(中英升細分無用))咁接受jupas main round offer後就無變數,除非揀其他 ...

講到計分,係咪即係dse考到既成績: best 5/4c+2x/best 6 (視乎各學科既入學要求) x 該學科指定既weighings(如有),得出既分數如果達到該學科所定既median就有機,upper quartile就穩入,lower quartile就忟d?

醒目開學勳章 王國長老

^O^ 發表於 19-5-21 00:37
唔好意思,我女下年先考dse,學校未有舉體介紹整個dse流程,但我又想了解下先。學校係有開家長會,但我唔 ...

如果所選既學科係全部都唔使interview既,亦如果唔打算再去d大學information day既話,咁就可以去旅行?YES
即係5月中至7月初(放榜4前)可以唔喺香港都得?YES
又或者係放榜後如果唔改志願,至公佈offer中間都可以離港?通常都會有改動, 因放榜後100%肯定自己個分, 到時睇送食飯; 除非考生一早信心十足又非君不嫁, 100%肯定唔會亦唔需要改選

咁幾時可以查卷(如需要)?7月初放榜後隨時都得?幾時唔可以再查呢?
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Release_of_Results/Application_for_Rechecking_and_Remarking_C2018.pdf
以今年為例,11/7放榜, 16/7已DEADLINE, 通常放榜日學校順便處理埋; 因成績覆核程序直接同JUPAS掛鉤, 有一定時限

又請問乜野係e-app? 與JUPAS分開的另一個申請平台, 有HD, ASSO及部分自資學位申請 https://www.eapp.gov.hk/eapp/faces/index_zh.jspx

留意, 唔係所有學院都either係jupas或e-app, 有機會兩樣都唔係 (i.e. 需要直接同院校申請, 例如演藝)

同埋點解網上咁快有2020既dse timetable但我喺hkeaa既網站只搵到type c既timetable既? 唔駛咁心急啦.....都係果幾個月架喇

醒目開學勳章 王國長老

^O^ 發表於 19-5-21 00:47
講到計分,係咪即係dse考到既成績: best 5/4c+2x/best 6 (視乎各學科既入學要求) x 該學科指定既weighings ...
你嘅認知初步正確
但留意JUPAS公佈分數, 只係上年統計
如某科上年MEDIAN, MEAN, UQ, LQ都係25, 唔等於今年申請都係, 可能突然好渴市好受歡迎, 全港精英HER住申請, 突然今年個個都30分, 咁25分就無機啦 (誇張例子)

Charlotte_mom 發表於 19-5-21 09:12
如果所選既學科係全部都唔使interview既,亦如果唔打算再去d大學information day既話,咁就可以去旅行?YE ...

明白晒,亦即係出年冇得去family trip.  

Charlotte_mom 發表於 19-5-21 09:16
你嘅認知初步正確
如某科上年MEDIAN, MEAN, UQ, LQ都係25, 唔等於今年 ...

Thank you, but what is "mean"?  What is the difference between "median" and "mean"?

醒目開學勳章 王國長老

^O^ 發表於 19-5-21 13:13

Jupas放榜後o day o night o camp一連串,望你都望佢唔得閒去trip啦
而且一般dse後幾個月流流長,一般會打工

Charlotte_mom 發表於 19-5-21 14:05
Jupas放榜後o day o night o camp一連串,望你都望佢唔得閒去trip啦
而且一般dse後幾個月流流長, ...
我指係放榜後至出offer前果段時間,因為細仔果段時間唔閃得,之前5—7月又要考試唔閃得,所以出年又冇得去旅行lu。

醒目開學勳章 王國長老

Thank you, but what is "mean"?  What is the difference between "median" and "mean"?
搵專業人士答你
https://www.diffen.com/difference/Mean_vs_Median

Charlotte_mom 發表於 19-5-21 16:11
搵專業人士答你
https://www.diffen.com/difference/Mean_vs_Median
Thank you.

醒目開學勳章

csy_ma 發表於 19-4-23 01:41
謝謝呵估唔到原來咁多人情願搵錢
我既角度係,既然將來有的是時間搵錢,而呢個可能係人生 ...

我同你諗法一樣,人生甘漫長,有大把時間做野,所以當年我叫我女盡情玩,我不是好記得佢去左幾多個trip, 其餘時間去打波,出去食下野甘,都幸苦左甘多年,由小學的呈分試,到上到中學預備dse, 比一個暑假佢無憂無慮甘輕鬆下

上到大學,每年暑假都要做intern, 又多活動,自己的經濟能力,還可以應付佢幾個月玩的消費,其實佢不用補習之後,真係慳好多

至於幫人補習,佢初時都試過,但得百幾元,我叫佢不好補,有時間都抖下好過

醒目開學勳章

fyi, 我女考完dse 果年,我們去左3星期長trip, 暑假去的,在放榜前返黎

之前check 定佢報左既幾科,邊段日子有interview, o camp都是等放榜後先去,大把時間去旅行

csy_ma 發表於 19-4-22 21:24
DSE筆試最遲將於下週四結束,想請問各位DSE考生跟着有什麼計劃?因為很多面試在5/6月進行,如去grad trip, ...

我見屋企樓下有應屆DSE 生 出POST
專補英文同教琴, 都好呀, 有勢藝

我大當年一考完即去準備
前期, 後制, 約MODEL, 排舞, 拍片, 制作交PROFILO
等通知INTERVIEW

當年阿囡5月頭考完oral 就同同學去兩個trips, 放榜後同家人再去多一個, 阿囡只是想入三大中其中一間, 當睇過沒有撞期 , 便放心去trips.

我囡今個暑假有幾個長短不同trip,好開心。橡筋已拉得太繃緊,要好好放鬆玩樂一下,再去走更長的路。她暫時只義務幫吓表弟妹溫習,另準備緊5月尾駕駛學院筆試。做暑期工要固定一段時間,有少許困難...

CrabPincers 發表於 19-5-22 10:02
fyi, 我女考完dse 果年,我們去左3星期長trip, 暑假去的,在放榜前返黎

之前check 定佢報左既幾科,邊段 ...
Thank you CrabPincers, 但我仲有個仔。個女考完oral-放榜前我仔溫習大考,唔可以去旅行;個女放榜後至main offer前我仔考完試,但唔知會唔會喺呢段時間回校上remedial class (如core subject fails要上),所以冇得預早安排定,因為通常暑假既機票/hotel bookings 5月尾就要confirm了。

剛去完family trip, 而家佢自己plan 緊grad trip, 之後會搵D野學下, 有啱既工都會番, 出左JUPAS 後先會忙D. 實質得兩個月hea, 一世流流長, enjoy 下

醒目開學勳章 王國長老

CrabPincers 發表於 19-5-22 09:58
我同你諗法一樣,人生甘漫長,有大把時間做野,所以當年我叫我女盡情玩,我不是好記得佢去左幾多個trip,  ...

可能我女唔係叻,學術唔夠人砌,就要靠其他經歷搭夠
佢今年有申請轉u,其實dse分數無變,大學成績亦未upload,竟然有offer,我地覺得過去一年工作幫左好多(暑期工/parttime 都同佢果行有關)
我有同佢講,屋企唔等佢錢開飯,我亦唔想佢掛住賺錢擔誤學業,總之keep住做有reference就可以了

Charlotte_mom 發表於 19-5-21 09:16
你嘅認知初步正確
如某科上年MEDIAN, MEAN, UQ, LQ都係25, 唔等於今年 ...

有問題請教。我女心儀視光,今日得知以下科目喺計分上有較多比重:英, 數同science subjects都x10。

假設我女DSE成績係:
中4
英5
數5
通2
Bio4
Chem5
Econ5

而視光既median好似係32,咁乘完出黎個數值咪好大囉?!咁點計自已有幾多分呀?

醒目開學勳章 王國長老

一般公佈嘅未必有包含weighting,如有疑問可直接問admissions。記得放榜前要問,因之後有段時間係唔接受查詢的
‹ 上一主題|下一主題