用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何明華會督銀禧中學
go

何明華會督銀禧中學

有沒有中學家長可分享何明華會督銀禧中學?

之前仔小學系九龍仔公園運動會,運動會後小學生和家長去九龍城廣場吃飯,見到一班中學生,男男女女系商場內追逐,追打,fing袋,差d 撞到企附近的小學生。

我問住附近的朋友,才知道係銀禧學生。商場內還有附近幾間中學的學生,但銀禧的表現太令人印象深刻了。

LeeCC 發表於 19-4-22 17:14
之前仔小學系九龍仔公園運動會,運動會後小學生和家長去九龍城廣場吃飯,見到一班中學生,男男女女系商場內 ...

martindu 發表於 19-4-22 21:48
就算香港大學、都有敗類、可能恰巧被你撞到、整體而言銀禧是好學校、2018年入U率79%、band 1b中學、自行階 ...

對於自行,2年前是這樣,不知和今年是否一樣。

(這是observation only)

第1輪:基本上band 1 band 2, 操行B或以上,都會有得in, 所謂「全In」, 但都有零星的人被無得In

第2輪:銀禧以過往經驗,和教署排名,只In他們推測過是Band 1的那些。其實第1輪面試,除非表現非常突出,否則無咩大作用。

不知今年是不是這樣。但如果入不到第二輪,就要小心Banding.

LeeCC 發表於 19-4-22 17:14
之前仔小學系九龍仔公園運動會,運動會後小學生和家長去九龍城廣場吃飯,見到一班中學生,男男女女系商場內 ...

又唔覺,佢哋高中先可出外用膳,所以中午都見唔到太多佢哋學生。見到既都算正常,斯文咁。
相反銀禧舊生好顧校譽,街度見到有學生拍拖,就會影相告知學校,銀禧家長話我知。

Arabellahk    發表於 19-4-23 14:37

jessicaphlai 發表於 19-4-22 16:31
有沒有中學家長可分享何明華會督銀禧中學?

你有無去簡介會了解下銀禧,建議去下好,你可以近距離與用家交談,可以知好多嘢!

martindu 發表於 19-4-22 21:48
就算香港大學、都有敗類、可能恰巧被你撞到、整體而言銀禧是好學校、2018年入U率79%、band 1b中學、自行階 ...

面試一般就係運氣不好而已好似我阿女其中一間自行都係,佢最差圖像,點知就係叫佢用波波砌三角錐,佢連咩係三角錐都未搞得清,英文答得幾好都無用

Arabellahk    發表於 19-4-23 14:37

nicolemummy 發表於 19-4-22 22:38
對於自行,2年前是這樣,不知和今年是否一樣。

第1輪:基本上band 1 band 2, 操行B或以上,都會有得in,  ...

咁即係話冇2nd round 即係吾係band 1 ?

pypy405 發表於 19-4-23 10:02

那年的觀察得出的結論。

今年上面家長話唔係B1唔好入表。可能今年唔同,全部B1吧。

nicolemummy 發表於 19-4-23 10:21
那年的觀察得出的結論。

今年上面家長話唔係B1唔好入表。可能今年唔同,全部B1吧。
近幾年都有人係 EK 吹捧銀禧好勁好勁, 不過現實可能更多人係口是心非.

又睇吓今年派位係咪好次上年咁反高潮, B2學生照樣抽入銀禧

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁即係間間入吾到2nd round 就吾駛填佢?

pypy405 發表於 19-4-23 10:02

應該唔會,第2輪面試一定有B1生無得in,我估計銀禧响自行階段會收得晒B1生,一些(B1c-B2a)邊緣人無乜機會响自行入到銀禧,想入只好靠大抽獎,而這類邊緣人响九龍城區屬(B1c-B2a)生甚至緊緊跌落B2組別屬B2a生,他們响全港都有機會屬B1組別學生,因為九龍城區屬強區嘛!所以,若有邊緣人因估錯Banding從B2組別抽入銀禧都唔奇吖!所以,心儀銀禧嘅學生是否B1學生用是否有第2輪面見做判斷應該行唔通。

Arabellahk    發表於 19-4-23 14:39

hkpapa852 發表於 19-4-23 11:33

近幾年都有人係 EK 吹捧銀禧好勁好勁, 不過現實可能更多人係口是心非.

又睇吓今年派位係咪好次上年咁反高潮, B2學生照樣抽入銀禧

六年前在隔離網中銀禧乙七。

六年後,唱「恆」佢的繼續唱「恆」佢:什麼放乙一才入得。。。
咁我就唔信邪,照舊放第七!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 19-4-23 13:53
其實點解唔幫阿仔轉去KL3抽中學呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

奥脫福 發表於 19-4-23 13:53

其實,銀禧給家長嘅大抽獎定位都好明顯,愛她嘅就會放乙1或乙2,填其他位置多數係以防守為主因,作保險線為目的。所以,填乙幾都無所謂,都係保險線策略而矣!我估B1生乙1至乙10都有人填銀禧,因為B2組別都會有人搏乙1揀銀禧。

回覆 YmOra 的帖子

同意樓主說法:

"邊緣人响九龍城區屬(B1c-B2a)生甚至緊緊跌落B2組別屬B2a生,他們响全港都有機會屬B1組別學生"

chunchunpa 發表於 19-4-24 16:38

同意樓主說法:

係呀!小妹仲認為九龍城區嘅(B1c-B2a)學生,唔好太過把""邊緣人""身分放得太大,他們去到邊都係一樣讀到書。其實,他們嘅""底子""唔差的。

chunchunpa 發表於 19-4-24 16:38

同意樓主說法:

Kl3 既邊緣人其實成績會是大概多少呢 平均分又係幾多左右呢