用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇小朋友讀沙田隆亨x能幼兒學校
go

有冇小朋友讀沙田隆亨x能幼兒學校

有冇小朋友讀沙田隆亨x能幼兒學校,
學校好嗎?自己1516中,本身小朋友係ASD,delay, 唔知 keep 不keep 學津定轉S位,謝謝

adrio    發表於 19-4-23 00:24

回覆樓主:

你小朋友評估左係適合入S位嗎? S位係全日班。
咁學津應該只是暫時訓練住先。

leungsweethome 發表於 19-4-22 09:09
有冇小朋友讀沙田隆亨x能幼兒學校,
學校好嗎?自己1516中,本身小朋友係ASD,delay, 唔知 keep 不keep 學 ...

請問有沒有用家,想問用家意見,謝謝

回覆 leungsweethome 的帖子

很好的S位學校,千祈不要錯過, 小班教學 老師 認真教導包容有愛心

我小朋友上年八月轉左入黎,今年升k3,係e大半年,進步好多,入左黎佢每日返學都有訓練,老師會因應小朋友情況教學,我小朋友都係ASD 有發展遲緩,語言遲緩,N班係出面做私人訓練一年,k1學校到校訓練一年,k2有位入到,我自己要返工,所以好彩決定冇錯,我覺得小朋友有需要就要,學校老師係照顧開特殊需要小朋友,會有大大改善,起碼有專業知識去處理小朋友既問題,我小朋友5歲,例如老師覺得我小朋友上課悶,會根據情況去教數學推理等等,小朋友已經開始學習小學數學課程,同埋我覺得要接受小朋友有特殊需要的事實,先可以去幫到小朋友學習,改善日後既社交能力!希望大家加油(emoji)(emoji)