用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 anfield 宗教
go

anfield 宗教

想問anfield 是否宗教觀念很重的學校?因為本身無信仰
會有固定宗教堂和考試嗎?
Thx

imMrsLee 發表於 19-4-21 14:05
想問anfield 是否宗教觀念很重的學校?因為本身無信仰
會有固定宗教堂和考試嗎?
Thx
上過Pg , interview 過, 唔覺得好宗教

回覆樓主:

幼稚園(讀緊):每日有assembly會祈禱,每年去一次聖堂mass。小學(去過info session): 放咗啲religious education嘅textbook出來,有講各大宗教/world view的,應該係英國普遍嘅RE教科書嚟。我從info session得到嘅感覺係Anfield小學好注重要緊貼English national curriculum,跟得好足,甚至history/geography(我個人認為應該localize for Asia context的科目)都跟足,我相信佢宗教科都係跟番英國課程指引,唔係好似香港LS小學聖經堂咁。

dem0cracy 發表於 19-4-23 15:47
幼稚園(讀緊):每日有assembly會祈禱,每年去一次聖堂mass。小學(去過info session): 放咗啲religious educ ...

謝謝你。佢既playgroup 好嗎?係咪星期六堂無優先 for K1?

回覆 dem0cracy 的帖子

The UK Religious Education (RE) is great. It covers many topics!