用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 交位信幾的相關問題?
go

交位信幾的相關問題? [複製鏈接]

各位前輩,我地BB經過學X園的2nd in后未收到offer,有小小sad。打算寫求位信睇下有冇機會將來被call waiting。我地真係覺得BB表現好好,同埋這間學校的理念都好適合我地BB和我們家庭。目前已經準備好求位信,但有些問題想請教大家:
1. 求位信通常要幾時交?系咪隨時叫都得?

2. 點樣交求位信?send email?或者親自去學校交?一定要交比校長還是交reception都ok?
3. 求位信寫系手寫定打印出來後簽字?
4. 求位信寫英文or中文?宜家我地寫佐英文。

多謝大家指點!

1    0    0    0

回覆樓主:

1. 幾時交都得,但亦有人講通常交2封,1封係第一次offer announced時,第二封係call waiting時,等學校知道你真係有心想讀。
2. 一定係交hard copy,親自交或郵寄都得,穩陣就親自交俾reception,咁可確保唔會寄失。
3. 手寫或打印都無所謂。
4. 中英都無所謂,最緊要表現到你既誠意。
如果係學之園,5月頭係大訂deadline,可依家交一封,5月頭再交一封。預祝成功!

wg_ann 發表於 19-4-21 13:04
1. 幾時交都得,但亦有人講通常交2封,1封係第一次offer announced時,第二封係call waiting時,等學校知道 ...

非常感謝你!

回覆樓主

通常一放offer知道唔得就交,我見家長通常都係親身交,親身交有誠意d,校長唔會親身收信,放接待處。

‹ 上一主題|下一主題