用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 k3小朋友閱讀請教
go

k3小朋友閱讀請教

本身我地完成ort level9,補習老師都覺得佢熟讀果種..之後我就買左magic school bus, nate the great呢種字量既書..平時姐姐同小朋友既閱讀時間每日平均一個鐘..晚上睡前都有伴讀習慣...但最近小朋友晚上唔想伴讀..想傾計或直接訓覺...我問佢點解..佢就話而家唔係咁鐘意睇書...我就問返姐姐早上閱讀情況..佢話都有睇到一本書(伴讀既)咁字量多左..一本其實都ok既...但佢話唔係咁鐘意睇.就唔知咩原因..問佢佢都話唔知點解..

Ps: 小朋友是男孩子..

prettywuman 發表於 19-4-20 23:38
本身我地完成ort level9,補習老師都覺得佢熟讀果種..之後我就買左magic school bus, nate the great呢種字 ...

K3開始對閲讀有個人喜好,每次伴讀是由他自己挑書嗎?閲讀是一種興趣培養,沒有指標,亦不能強迫設限,要輕鬆自然,最重要是由他喜愛出發。不要介意他學多少字,看過什麼書和到什麼level。
緊記,你是感染他閲讀,不是計劃他閲讀。

回覆樓主:

睇完ORT 9 要搵啱合適的橋樑書俾小朋友由 picture books 過度至 chapter books.
小朋友唔想睇,或者因為呢類嘅橋樑書內容不夠吸引,又或者佢仍然對睇多字嘅書有抗拒。或者試下帶小朋友去圖書館自己去揀書嚟睇?

p.s. 小朋友(K3男仔)也已完成 ORT 9, 而家好喜歡睇 usbourne young reading series 1~3. 可以試試。

hapi_mami 發表於 19-4-21 17:48
睇完ORT 9 要搵啱合適的橋樑書俾小朋友由 picture books 過度至 chapter books.
小朋友唔想睇,或者因為呢 ...

我都覺得佢仍然對多字既書比較抗拒...但少字既書..又唔係太淺...仲有咩選擇?

試下dr  Seuss 的繪本

王家爸爸    發表於 19-5-30 12:59

prettywuman 發表於 19-4-21 19:13
我都覺得佢仍然對多字既書比較抗拒...但少字既書..又唔係太淺...仲有咩選擇?
...

Maybe try "I Can Read Series" to see what is suitable for your boy.

https://www.icanread.com/

Cheeselover 發表於 19-4-21 06:43
K3開始對閲讀有個人喜好,每次伴讀是由他自己挑書嗎?閲讀是一種興趣培養,沒有指標,亦不能強迫設限,要 ...

答得好好呀,感染他閱讀,而不是計劃佢閱讀。反省中

回覆 prettywuman 的帖子

伴讀唔需要熟讀,,唔需要串字,記字,目標係要佢享受閲讀,如果閲讀過程有壓力會影響培養閱讀興趣,可以試睇Mr Men and little miss幾有趣 。

If your son finished reading ORT level 9, you may let him try Project X Alien Adventure. It is available form the HK Public Library.

回覆 Baymax 的帖子

您可以從圖書館試下

借不同的書籍和雜誌。 通常,男孩通常喜歡冒險和古怪書籍。看他的興趣是什麼。

Geromino Stition

Thomas & friends
Captain Underplants
Dog Man
Fly Guy
Scholastics Branches (e.g, Press Start, Boris, Kung Pow Chicken, etc)

雜誌
Story Box
Adventure Box

LeeCC 發表於 19-4-21 20:13
Dr. Seuss 啲書幾好,我都買過全套,現在仍然保存咗一本 Wacky Wednesday,係當年小朋友既最愛。