用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Aeronautical Engineering University : Glasgow vs Lee ...
go

Aeronautical Engineering University : Glasgow vs Leeds [複製鏈接]

Bachelor in Aeronautical Engineering
University of Glasgow vs University of Leeds
頭痛緊讀邊間, 請高人提點
   5    0    0    0

MICMATL 發表於 19-4-20 22:51
Bachelor in Aeronautical Engineering
University of Glasgow vs University of Leeds
頭痛緊讀邊間, 請 ...
CO 一樣嗎?

回覆 MICMATL 的帖子

Glasgow pros
- yr1開始有aeronautical讀, (Leeds要yr3)
- 課程好似多元化啲(Leeds好似著重mechanical多啲)
- exchange唔影響讀書年期(Leeds要讀多一年)
- 有national wind tunnel facility (7間大學其中一間,其他有Cambridge, imperial等)
cons:
- normal entry 5年(MEng) (Leeds4年)
- advanced entry, 4年但覺得advanced entry唔係咁好。
- Leeds可以揀industrial placement yr

Anniemun 發表於 19-4-20 23:57
CO 一樣嗎?

唔好意思, 請問甚麼是CO?

回覆 cow 的帖子

多謝您的寶貴意見, 非常精闢內行,
請問老師質素,教學方法是否有啟發性, 課程是否實用, 校風, 就業出路等方面,兩校比較又如何 ?

如果只有這兩間可供選擇,你會揀那一間  ?

* 就業出路等方面, 知道engineering要讀埋master先得

請賜教指點, 感激不盡 !

MICMATL 發表於 19-4-22 23:57
回覆 cow 的帖子
每個人考慮唔同, 我覺得2間U唔會差好遠. 唔再睇排名. 而家我會考慮:- 課程 (我睇過一些評論都話Leeds比較多mechanical engineering野讀, 而Leeds個course係aeronatical and aerospace engineering)
- 地點 (Scotland vs north England)

Wind Tunnels 應該對 aeronautical 好重要. 但係National Wind Tunnel Facility有幾重要我就唔知. 不過7間U包括Cambridge, Oxford, Imperial, Southhampton都有NWTF, 我覺得能夠係其中一間都幾好. City U都係其中一間, 但我唔會單單因為呢個理由揀City唔揀Leeds.

我比較喜歡Glasgow嘅課程,但一諗起Scottish English就有啲怕怕.不過應該係小問題.

MICMATL 發表於 19-4-22 23:39
唔好意思, 請問甚麼是CO?
conditional offer

cow 發表於 19-4-23 10:01
每個人考慮唔同, 我覺得2間U唔會差好遠. 唔再睇排名. 而家我會考慮:- 課程 (我睇過一些評論都話Leeds比較多 ...
多謝你的寶貴意見,亞仔聽人講話Glasgow Theory 多啲, Leeds practical (請問有無聽過?) ,佢又唔想係Scotland咁遠, 但Glasgow QS整體排名好似高啲,將來就算唔做engine個名都人識啲 ,我都覺太多Mechanic唔係幾好,依家心大心細

MICMATL 發表於 19-4-23 23:44
多謝你的寶貴意見,亞仔聽人講話Glasgow Theory 多啲, Leeds practical 啲 (請問有無聽過?) ,佢又唔想係S ...
唔清楚Glasgow Theory係咪多啲, 不過不用擔心, Engineering係有一定既practical,有好多Lab同projects做. Final year project都要做半年. 既然唔喜歡Scottland, 一於揀Leeds, QS個排名只可做參考.放且Leeds係香港可能重多人識. Glasgow又唔係好似Southhampton嘅Engineering咁出名.
當年我同阿女一齊揀學校, 揀咗間同Leeds差不多排名既U, 都曾經因Manchester嘅排名高, 覺得放棄有啲可惜, 但而家一啲都無後悔.

cow 發表於 19-4-24 09:33
唔清楚Glasgow Theory係咪多啲, 不過不用擔心, Engineering係有一定既practical,有好多Lab同projects做. Fi ...

請問Bath University比較Leeds 和 Glasgow Aeronautical engin  又如何?
有人說Bath 差不多同imperial 級數,但我睇世界排名Bath又比Leeds 和Glasgow 低,又聽人講是因爲Bath無醫丶law 等。

MICMATL 發表於 19-4-24 22:16
請問Bath University比較Leeds 和 Glasgow Aeronautical engin  又如何?
有人說Bath 差不多同imperial  ...

Bath, Bristol同Durham係英國都好受歡迎。Bath商科較出色,Durham 法律同英文係都好勁,不過呢3間係香港被低估,而Warwick獲高估。
Baths課程同Glasgow差不多,唔係Russell group,有啲蝕底。見評論話Leeds Mechanical Engineering歷史尤久都幾出名。

讀Engineering,其實除頂級大學如Oxbridge同Imperial ,見工可能有啲著數外,讀其他有啲名的大學,無乜大分別,做research又唔同。好多請人既同事都係咁講。以前工司有Cambridge, Imperial, UC Berkeley, 澳洲八大, 本地大學等畢業生,做野無乜大分別,不過讀勁U果啲一般技術同理解力較強。我反而欣賞加拿大畢業果2個。

cow 發表於 19-4-25 08:38
Bath, Bristol同Durham係英國都好受歡迎。Bath商科較出色,Durham 法律同英文係都好勁,不過呢3間係香港被 ...

多謝寶貴意見, 唔好意思,又想請教一下其實讀完engine,如返香港有甚麼出路 ?可否透露一下貴公司請engine畢業生是甚麼類型公司 ? (亞仔一意孤行要讀飛機工程,我其實好擔心佢出路!)

其實我囝之前都諗過讀呢科,不過佢覺得出嚟搵工兢爭大,所以佢而家喺學校参加下RAF,學下揸飛機就算了。

我做嘅工同飛機工程無乜關係, 不過以前有師弟去咗做飛行模擬器有關工作.

航空工程係香港可以係政府同飛機工程有關嘅公司做,例如:港機工程(HAECO) 香港飛機工程(HAECO)等.
我覺得讀工程可以訓練和學到好多野, 對將來做其他工都有用, 例如電腦或財務等.

比年輕人發下夢都好. 第一個學位讀乜野唔重要, 最緊要讀得開心, 讀得好就更好. 學位成績好對將來發展幫助不小.

cow 發表於 19-4-25 08:38
Bath, Bristol同Durham係英國都好受歡迎。Bath商科較出色,Durham 法律同英文係都好勁,不過呢3間係香港被 ...
多謝您的寶貴意見 !

回覆樓主:

testing

KopyKat 發表於 19-4-28 21:41
testing

十分認同,各家長觀點。留学生话,各項都要自己攪掂,由他自己造化。阿仔,意見是Oxbridge最神,其它差不多喎。畢業都是爭同一份工。大学是一項锻鍊。

回覆樓主:

Answer to As an aerospace engineer, what do you do on a regular day of work? Do you often find yourself referencing things you learned in college physics classes? by Skyler Shuford https://www.quora.com/As-an-aerospace-engineer-what-do-you-do-on-a-regular-day-of-work-Do-you-often-find-yourself-referencing-things-you-learned-in-college-physics-classes/answer/Skyler-Shuford?ch=3&share=f415422a&srid=XshAs

KopyKat 發表於 19-4-28 21:41
testing

可參考Unistats 意見

jj100c 發表於 19-4-26 10:22

其實我囝之前都諗過讀呢科,不過佢覺得出嚟搵工兢爭大,所以佢而家喺學校参加下RAF, ...
無計, 亞仔係點都要做同飛機有關嘅工作果種人
‹ 上一主題|下一主題