用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實大家選擇自己果層banding 時為何咁介意高多少或低多 ...
樓主: In2c68
go

其實大家選擇自己果層banding 時為何咁介意高多少或低多少 [複製鏈接]

In2c68 發表於 19-4-20 14:06
唔計神校, 在九龍城區如九真和培道係我心目中係差唔多的, 其實如果dse 分出入多少都唔關自己小朋友事, 老師 ...
教學語言, 高中科目選擇, 同返學路程其實也重要

Arabellahk    發表於 19-4-21 13:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sukitelfold 發表於 19-4-20 16:12
有幾多人選之前選校前有問用家功課量?!

填鴨式谷的教學實況?!

又咁講,適合別人未必通用於自己,就算入左去都仲有不少變數,始終無得試讀,況且越強大中學往往係好評如潮,勁多like~~~

Arabellahk    發表於 19-4-21 13:33

hkpapa852 發表於 19-4-20 18:44

即係有一半可以相信google map ~~~

sukitelfold 發表於 19-4-20 16:08
只反映實況。。。

不少選名氣知名度、也有不選合適心儀。

名氣愈高咪愈適合愈心儀囉

Soundervolt 發表於 19-4-20 19:55
名氣愈高咪愈適合愈心儀囉
因為心儀的,可能只是學校名氣。

但其實錯配,會否因為選校時高估子女能力?未必一定全是中學的問題。

hkpapa852 發表於 19-4-20 18:44

我揀頭嗰幾間學校可能好多人話我傻, 其中一間系基道個個聽到都好大反應

In2c68 發表於 19-4-20 15:59
又可以咁講, 個個都係父母的寳貝, 永遠希望佢可享有最好的! 所以我係中間的比上面的更難選, 高的唔會中更 ...

好少父母好似你咁樣諗個個都想高攀 ,今年有人band2去考喇沙, 當然有特異功能 但係就算好彩入咗去成績跟唔上,年年墊底咪又搞到個小朋友冇曬自信心

In2c68 發表於 19-4-20 16:20
我個係仔仔, 我like 五旬節佢like 胡兆熾, 何官太hit 有人話谷唔敢簡! 培道校舍我好like , 可惜佢係仔! 佢 ...

本來我都考慮五旬節但係一聽到要強迫 返道慕班就唔係咁適合

~緣~ 發表於 19-4-22 01:54
好少父母好似你咁樣諗個個都想高攀 ,今年有人band2去考喇沙, 當然有特異功能 但係就算好彩入咗去成績跟 ...

我咁諗只因在小小明氣的學校讀左九年由幼稚園到小學, 明白到在強校成功就龍唔成功就蟲, 唔可以話讀得唔開心, 只能講人太多根本理唔到你! 見朋友在其他細校, 老師又有愛考試默書又無咁大壓力! 終於到有個位可以轉變下, 希望佢可以讀出自信咁家庭都可以和平d

~緣~ 發表於 19-4-22 01:58
本來我都考慮五旬節但係一聽到要強迫 返道慕班就唔係咁適合

咁2b有胡兆熾, 同2c有聖三一和彭學高我睇過都唔錯, 男仔重有鄧鏡波

In2c68 發表於 19-4-22 02:18
咁2b有胡兆熾, 同2c有聖三一和彭學高我睇過都唔錯, 男仔重有鄧鏡波

聖三一好少人講,彭學高就好多人話讀得好開心, 老實講男仔填鄧鏡波喺前面一定穩陣, 除非係band3 ,有九十幾個位

~緣~ 發表於 19-4-22 02:21
聖三一好少人講,彭學高就好多人話讀得好開心, 老實講男仔填鄧鏡波喺前面一定穩陣, 除非係band3 ,有九十 ...

聖三一呢兩年升左d, 有d學校都推, 但我地學校反而band2尾推九龍塘中學! 但九龍塘中我以前已不喜歡, 所以睇自己喜歡, 彭學高近我已放乙2

In2c68 發表於 19-4-22 02:48
聖三一呢兩年升左d, 有d學校都推, 但我地學校反而band2尾推九龍塘中學! 但九龍塘中我以前已不喜歡, 所以睇 ...

九龍塘我自己都麻麻哋不過校風唔係差, 學生行出嚟都是是正正

唔計神校, 在九龍城區如九真和培道係我心目中係差唔多的, 其實如果dse 分出入多少都唔關自己小朋友事, 老師 ...

是的。揀中學最緊要揀間適合孩子嘅!咁先可以使孩子成長有進步,成績才會跟著來的。九真和培道收生生源估計主要同屬(B1c-B2a)和(B2a)學生,生源差不多情況下,反而可以看看兩校的其他軟硬件校長老師教學關愛等等對女孩子的適合度,揀間有較多適合嘅對孩子成長會是最有利。個人意見,谷得嘅讀書形嘅幾適合九真;而個性活潑嘅動態DD嘅會幾適合培道。

sukitelfold 發表於 19-4-20 16:12
有幾多人選之前選校前有問用家功課量?!

填鴨式谷的教學實況?!

你list果D響決定自行時緊係已經打聽晒,唔係點揀呢。不過功課量真係比較難打聽,因為個個做功課速度不同。不過,反正阿女勤力,所以就算了

YmOra 發表於 19-4-22 10:00
是的。揀中學最緊要揀間適合孩子嘅!咁先可以使孩子成長有進步,成績才會跟著來的。九真和培道收生生源估 ...

街坊女讀培道中一,話好多功課,好谷下,校長要谷成績,校長是德望過來的。佢女係補習社做功課,3個鐘都做不完,好多book reports ,星期五比兩本書你,星期一交reports。佢女間小學都多功課,佢自己搞掂,所以唔覺佢女手腳慢。佢話同學仔入左QE、九華,就真係放養,好少功課。

Olympian 發表於 19-4-23 09:25
街坊女讀培道中一,話好多功課,好谷下,校長要谷成績,校長是德望過來的。佢女係補習社做功課,3個鐘都做 ...

校長當年係响德望做數學科科主任,我估她都是理科人,我估你講嘅谷和做讀書報告會唔會係英文科而矣,如果只是語文科比較谷會是正常,因為以培道屬B2a中學,生源部份大多數屬(B1c-B2a),那麼,英文科底子係需要利用初中階段追番之前小學未打得穏嘅根基,咁!高中才會越讀越輕鬆嘛!其實,學校肯做這些種種都係幫生,係就幸苦DD,但將來入到U咪開心DD囉!至於神級學校功課量輕鬆都好容易理解,他們小學時的底子打得好好,就算食老本都夠初中階段用呢!

回覆 ~緣~ 的帖子

您好、五旬節要強迫返道慕班?可唔可以講多少少,thanks

簽名被屏蔽

十分認同, 有d名校老師 hea 教, 教得淺但又考得深, 功課又鬼死咁多, 預左d學生要去補習社.
‹ 上一主題|下一主題