用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實大家選擇自己果層banding 時為何咁介意高多少或低多 ...
go

其實大家選擇自己果層banding 時為何咁介意高多少或低多少 [複製鏈接]

唔計神校, 在九龍城區如九真和培道係我心目中係差唔多的, 其實如果dse 分出入多少都唔關自己小朋友事, 老師就係咪都咁教, 小朋友用功就一定讀到, 如小朋友唔用功在神校也有可能係果好少好少入唔到U果d! 所以係咪應該睇下間學校小朋友like 唔like 或住處同學校的交通呢? 填表填得有d亂而好奇和大家討論下
   1    0    0    0

martindu 發表於 19-4-20 14:40
沒錯,睇交通,睇小朋友喜歡,睇是否太進取,沒有最好,只有適合,人地可以讀的學校你未必適合,你可以讀的 ...

再講六年班小朋友我選擇左佢自己banding 的學校之後俾佢了解左d學校內容再去睇環境, 俾佢自己做番個決定! 就好似佢讀果間小學幾大間, 一去到比較細又唔like, 所以我like 五旬節佢又麻麻, 所以選校因素好多, 我地只能在ek 了解左有用的資料再話佢知

In2c68 發表於 19-4-20 14:06
唔計神校, 在九龍城區如九真和培道係我心目中係差唔多的, 其實如果dse 分出入多少都唔關自己小朋友事, 老師 ...

講白一D⋯⋯升中選校,不少家長內心也充滿著「虛榮心」!!!!

Arabellahk    發表於 19-4-21 13:23

sukitelfold 發表於 19-4-20 15:54
講白一D⋯⋯升中選校,不少家長內心也充滿著「虛榮心」!!!!

又可以咁講, 個個都係父母的寳貝, 永遠希望佢可享有最好的! 所以我係中間的比上面的更難選, 高的唔會中更無本事讀, 比自己band 再後的唔敢讀更唔希望佢入! 所以份表派左幾日都未落手

樓主你越睇得EK多就會越亂。其實,將一個band 再分為三等,都只是EK自己界定。

tkinwong 發表於 19-4-20 16:04
樓主你越睇得EK多就會越亂。其實,將一個band 再分為三等,都只是EK自己界定。
...

都係! 老師話無呢樣野, 佢只提供上年差唔多名次派左乜野同俾d意見!

In2c68 發表於 19-4-20 15:59
又可以咁講, 個個都係父母的寳貝, 永遠希望佢可享有最好的! 所以我係中間的比上面的更難選, 高的唔會中更 ...

只反映實況。。。

不少選名氣知名度、也有不選合適心儀。

sukitelfold 發表於 19-4-20 16:08
只反映實況。。。

有幾多人選之前選校前有問用家功課量?!

填鴨式谷的教學實況?!

高中選科的彈性?!

高中考LS及其他科用英或中考DSE?!

不少人看重該校名氣多於以上選因素。

artroboy    發表於 19-4-26 21:00

sukitelfold 發表於 19-4-20 16:08
只反映實況。。。

我就係小學選左名氣, 大人同小朋友都讀得辛苦, 所以今次想揾合適多d! 唔想家庭生活全在學業上

In2c68 發表於 19-4-20 14:06
唔計神校, 在九龍城區如九真和培道係我心目中係差唔多的, 其實如果dse 分出入多少都唔關自己小朋友事, 老師 ...

經常見到2間差不多中學來 vs的帖

去到呢D位, 比小朋友自己揀!

DSE成績年年都會變, 今年A校好幾個%, 下年B校可能又高幾個%!  
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

In2c68 發表於 19-4-20 16:13
我就係小學選左名氣, 大人同小朋友都讀得辛苦, 所以今次想揾合適多d! 唔想家庭生活全在學業上
...

咁恭喜你,你必找到一間心儀的中學。

眼見身邊也有不少家長仍然重名氣多於心儀合適!

martindu 發表於 19-4-20 16:12
你的應該是寶貝女、而且band 2  ?   Band 2女最搶手的是真光及培道,好難入,其次是何官及胡兆熾,都不容 ...

我個係仔仔, 我like 五旬節佢like 胡兆熾, 何官太hit 有人話谷唔敢簡! 培道校舍我好like , 可惜佢係仔! 佢開頭話唔要鄧鏡波, 睇完又話要頭三, 所以用家話事, 五旬節已出三甲

martindu 發表於 19-4-20 16:21
Band 2女最搶手的是真光及培道,好難入,其次是何官及胡兆熾,都不容易入。五旬節已經是band 2尾至band 3頭 ...

但我地學校叫級150都真光同培道喎

martindu 發表於 19-4-20 16:28
每年都有一些band 1學生佔據了真光的一些學位,因為有些人覺得真光比黃笏南更適合自己女,真光是一間百年 ...

一來我個唔係女, 但如果到我個女果年, 我會選培道多d! 真光有歷史, 人同事都會好老, 反而培道個校舍成間國際學校咁, 話晒要用六年, 當然選擇靚d果間, 反正成績出入唔大

martindu 發表於 19-4-20 16:40
唔系女?咁要專心研究男校或者男女校嘍!女校就以後先研究、眼前仔先搞定 ...

隨緣! 反正乙七內中的我都唔覺得差, 最重要讀得開心
‹ 上一主題|下一主題