用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實大家選擇自己果層banding 時為何咁介意高多少或低多 ...
樓主: In2c68
go

其實大家選擇自己果層banding 時為何咁介意高多少或低多少

In2c68 發表於 19-4-20 14:06
唔計神校, 在九龍城區如九真和培道係我心目中係差唔多的, 其實如果dse 分出入多少都唔關自己小朋友事, 老師 ...
我同意你話:小朋友鍾唔鍾意、交通兩樣係重要考慮因素。但係需要注意,呢兩個並非「唯二」因素。

Soundervolt 發表於 19-4-20 19:55
名氣愈高咪愈適合愈心儀囉
名氣高,唔一定好,我反而覺得 brotherhood 同 sisterhood 更重要。出咗嚟做野之後,師兄師姊會唔會 kickstart 你,俾意見你,等你起步得容易啲,重要過名氣本身。

MIZU 發表於 19-4-25 13:52
回覆 ~緣~ 的帖子

您好、五旬節要強迫返道慕班?可唔可以講多少少,thanks
宗教既野,無得迫,越迫越唔會信。

回覆 王家爸爸 的帖子

咁係咪強迫要返𠺢?

王家爸爸 發表於 19-4-26 10:32
名氣高,唔一定好,我反而覺得 brotherhood 同 sisterhood 更重要。出咗嚟做野之後,師兄師姊會唔會 kickst ...

所以只係重視成績其實唔需要讀傳統名校

王家爸爸    發表於 19-4-26 19:24

In2c68 發表於 19-4-20 14:06
唔計神校, 在九龍城區如九真和培道係我心目中係差唔多的, 其實如果dse 分出入多少都唔關自己小朋友事, 老師 ...
我地就好簡單, 第一組別, 但本區得五間英中, 其一間普教中唔會揀,

得返四間, 小朋友喜歡邊間就揀邊間, 任佢揀, 始終佢讀

唔好第二日話爸媽揀, 唔係佢揀

In2c68 發表於 19-4-20 16:35
一來我個唔係女, 但如果到我個女果年, 我會選培道多d! 真光有歷史, 人同事都會好老, 反而培道個校舍成間國 ...

真光有歷史, 人同事都會好老 ==》其實培道都131年,都唔「後生」差1X年而已。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-4-26 12:54
若果是有成績已在自行方面著手去了,是否傳統名校或心儀學校都可以,衹在於學校會否收而已. 當然孩子是有能力 ...

讀書當然唔係直接諗將來工作,若然喺咁,不如讀職業先收。揀傳統名校唔係只為成績或什麼人際關係,可以他朝喺仕途上有所關照咁功利,而係傳統名校喺Brotherhood之間對於多方面人生價值觀等哲理嘅承傳 .....

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

MIZU 發表於 19-4-26 11:34
回覆 王家爸爸 的帖子
強迫要返,只會令小朋友唔信,甚至變咗反宗教。

王家爸爸 發表於 19-4-26 10:32
名氣高,唔一定好,我反而覺得 brotherhood 同 sisterhood 更重要。出咗嚟做野之後,師兄師姊會唔會 kickst ...
未必一'定係 brotherhood or sisterhood 先照顧師弟妹,好多學校d師兄師姊甚至 Alumni 都會幫師弟妹。

MIZU 發表於 19-4-25 13:52
回覆 ~緣~ 的帖子

您好、五旬節要強迫返道慕班?可唔可以講多少少,thanks

BK五旬節啲家長講

jli008 發表於 19-4-26 14:32
回覆 gigi1227 的帖子

不錯,做得對!
我又覺得無對與錯, 每個人要求都不同, 小朋友又不同, 自己認為合適就好了