用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 柬區band 1 女乙部如何排位
樓主: ChungMelody
go

柬區band 1 女乙部如何排位  

回覆樓主:

swytca 發表於 19-4-24 13:16
你看下上年公佈的派位,扣除入直私的,有53個入了band1的津校
是否B1學生, 唔係簡單睇排名就得, 尤其係邊緣人

呈分排名, 要經過頗煩複既標準分再配對Pre-S1成績去計, 永遠無人可以估得好準

而且有5X個人入到B1中學, 唔代表5X個都一定係B1學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

swytca 發表於 19-4-24 13:42
但我還是覺得不對,因為她的排名40幾名,50幾名的,其實應該已經包括入了直私的8個人的名次在裡面的,是全 ...
北官2018年校網公佈既升中派位, 共52個學生升讀B1官津中學, 10個入讀B2A-B1既直資中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

swytca 發表於 19-4-24 13:53
系呀,原來40幾名,50幾名就系邊緣人,真系好難估到額...
係北官唔想做邊緣人, 要3次呈分都必須維持係至少top 33%既名次內

醒目開學勳章

swytca 發表於 19-4-24 13:05
系我朋友小孩,不是我的小朋友,北官排名40幾名,嘉諾撒填乙1,金文泰系乙2,顯理乙3,結果跌出乙3,最後 ...
好明顯唔係band 1,如果係band 1就算乙1唔入乙2點都入

bobbob 發表於 19-4-24 14:32
好明顯唔係band 1,如果係band 1就算乙1唔入乙2點都入

應該唔係band 1

swytca 發表於 19-4-24 13:05
系我朋友小孩,不是我的小朋友,北官排名40幾名,嘉諾撒填乙1,金文泰系乙2,顯理乙3,結果跌出乙3,最後 ...
照咁睇你朋友當左係B1尾填, 所以認為好保守。但B2咁填就相對算係好搏, 又咁唔好彩個隨機號碼唔靚, 結果就派到乙3之後

回覆樓主:

回覆 swytca 的帖子

which 直資呀?

回覆樓主:

今日又聽到同事同我講小學誇另一網係先揀學校的,叫我唔駛驚,乙一抽唔到,乙二都一定抽到喎……

swytca 發表於 19-4-24 17:43
130個人,明明60幾個都入了band1,考40,50名的,估計時侯就要估band2了,要考前40名才能穩陣,唉
...
一來北官有聯繫官中,二來過去兩年東區B1學位多過B1生,所以入B1校真係唔等於B1生。我女學校呢幾年都有B2生入B1校,亦有過份保守的B1生入B2校,所以用入B1校人數做指標唔太可靠,大約打八折先叫安全(即60人入B1, 起碼要3次呈分都前4x先穩陣)。

醒目開學勳章

swytca 發表於 19-4-24 17:43
130個人,明明60幾個都入了band1,考40,50名的,估計時侯就要估band2了,要考前40名才能穩陣,唉
...
你哋學校呈3後冇講清楚學生banding?唔係幾多入咗band 1校(其實無呢樣嘢)就有幾多人屬band 1,因為有啲所謂band 1學校會收band 2生,咁睇學校band 1率應該唔高

swytca 發表於 19-4-25 10:15
聽說她媽媽說,老師有說,其實成績應該估band2的,因為報了2家band1直資最後全部拿到offer,所以後來又估 ...
冇要offer既直資都可扣回? 邊間直資咁仁愛?

醒目開學勳章

swytca 發表於 19-4-25 10:15
聽說她媽媽說,老師有說,其實成績應該估band2的,因為報了2家band1直資最後全部拿到offer,所以後來又估 ...
講到明係band 2都咁搏,無得好怨囉,邊間直資肯收返咁好?