用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 柬區band 1 女乙部如何排位
樓主: ChungMelody
go

柬區band 1 女乙部如何排位  

tpmon 發表於 19-4-21 22:11

我在北角常見張祝珊的男女學生外表很文静,書生型。

只去咗張記開放日咋!但又唔覺張記D學生好文靜

ChungMelody 發表於 19-4-22 01:01
但張記在田徑游水方面也不太差喎!之前有人也在張記讀,好像有話活動也不少呢!
...

轉了新校長才改善課外活動,但仍以讀書為主。

ChungMelody 發表於 19-4-22 01:03
只去咗張記開放日咋!但又唔覺張記D學生好文靜

你有冇長時間在北角/炮台山附近看呀?

王家爸爸 發表於 19-4-21 10:30
啲人會鍾意民生多過筲官,所以民生應該熱門啲,筲官應該容易入啲。

請問筲官是否較差,我指DSE成績,還有校風怎樣?相對嘉諾撒,是否差些

tpmon 發表於 19-4-22 01:06
你有冇長時間在北角/炮台山附近看呀?

冇呀?因我家住將軍澳的!只是現在誇區報讀東區,所以希望大家比多些
意見我,萬分感謝大家的寶貴意見!
班主任只是看了試填的表,但冇修改亦冇任何意見,自己亦有所担心!

ChungMelody 發表於 19-4-22 01:11

冇呀?因我家住將軍澳的!只是現在誇區報讀東區,所以 ...

?????

你不是用東區就讀小學或東區住地址抽乙部?

自1、自2有冇選張記、庇記?

tpmon 發表於 19-4-22 01:14

?????

我是東區地址填乙部,自二填庇利的

ChungMelody 發表於 19-4-22 01:16
我是東區地址填乙部,自二填庇利的

阿女自行in完庇利羅士喜不喜歡呀?

好像你的選擇唔係好consistent.

tpmon 發表於 19-4-22 01:18
阿女自行in完庇利羅士喜不喜歡呀?

好像你的選擇唔係好consistent.

佢冇乜意見!只係話考英文篇文章好深,但同女miss 傾計又冇問題……唉!我估失敗多……

回覆樓主:

自1是否選更吸引的女校,如MCS、YWGS?

tpmon 發表於 19-4-22 01:25
自1是否選更吸引的女校,如MCS、YWGS?

自一SPS

ChungMelody 發表於 19-4-22 01:31
自一SPS

看你自行的選擇,可能對女校有偏好。就選庇理羅士乙一吧,又多活動、不是文靜派,是訓練女强人的一所top 中學。

SP系,除了直資的銅鑼灣聖保祿學校,庇理羅士的排名應比藍田聖保祿和跑馬地聖保祿好。

回覆樓主:

提提樓主,庇理羅士和張祝珊都是Band 1A水平。

回覆樓主:

提提樓主。家住TKO但東區地址?小心喎。

乙一 一定要2揀1。其實東區小學通常建議CCSC/BPS/中婦 3揀1。

之後點排就自己諗,女仔用canossa 包底,再加衛理、顯理等b2校。

CCSC 係多咗活動,但同st mark’s / bps 比,還是少。

asman 發表於 19-4-21 16:55
乙四填嘉諾撒都有機會嗎?
理論上幾後填嘉諾撒都有機會,但係始終升中人數多咗,都係保守啲好,乙三、乙四應該合理。

ChungMelody 發表於 19-4-22 01:07
請問筲官是否較差,我指DSE成績,還有校風怎樣?相對嘉諾撒,是否差些

...
我又唔覺得兩間有嘜唔好,兩間好唔同,各有優點。校風、成績其實都算好。

ChungMelody 發表於 19-4-22 00:58
想請問活動的意思是每個社的活動?興趣班抑或田徑體育的活動?
其實我們老師有講屬band 1 中學基本都是要 ...

我仔唔係玩運動,冇玩田徑,但參加很多club活動。你講那幾間都有田徑玩。阿仔就係升中三老師叫佢考慮減少一些活動

ChungMelody 發表於 19-4-20 09:35
乙一張祝珊
乙二庇利羅氏
乙三中婦

乙一唔中就去到乙四或更後,若跟我的喜好排如下
1.張祝珊
2.英華女
3.聖馬可
4.民生
5.聖提女
6.真光
7.庇利羅氏
8.st. paul
9.瑪利曼
10.中婦
11.筲官
12.嘉諾撒

若選張乙一,庇及中婦要放後啲執下雞,民生、聖馬可要放前啲,再跟喜好排下外區 band 1學校,我覺得嘉諾撒是包底了

ellang 發表於 19-4-22 16:43
乙一唔中就去到乙四或更後,若跟我的喜好排如下
1.張祝珊
2.英華女

謝謝!但乙三去聖馬可真可以執雞?之前那幾位話機會近乎O喎!咁中間又夾其他區會唔會真係跌落十幾二十呢

其實今年我對包底整個概念已經有保留,今年多人左,玩法大不如前。