用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求教轉區
go

求教轉區

小朋友係B1A,如果轉區有冇機會跌到落B2,女仔考慮緊大埔轉返中西區。

foxli 發表於 19-4-19 19:07
小朋友係B1A,如果轉區有冇機會跌到落B2,女仔考慮緊大埔轉返中西區。

下年嗎? 今年轉區一早完左

回覆 In2c68 的帖子

係呀,嚟緊會搬返中西果邊。

foxli 發表於 19-4-19 19:40

b1A 轉乜區都未必會去到band2吧

如果不是在最top 幾間大埔小學讀(如兩間舊墟),誇區能力較弱。兩間舊墟每年都有很多入到港島和九龍區名中。

回覆樓主

如果有信心係b1a,入中西區應該影響唔大

foxli 發表於 19-4-19 19:40

照睇呈1未開始,你所估計嘅B1a成績要估得準D,因為呈分期間有可能被其他學生追過頭。

YmOra 發表於 19-4-19 23:11
照睇呈1未開始,你所估計嘅B1a成績要估得準D,因為呈分期間有可能被其他學生追過頭。
...

對啊,呈一都未考,樓主會不會太老定?

回覆樓主:

咁又係, 見太多估b1a , 到考完先知得1c

回覆樓主:

所以都係考好呈一呈二, 如果到時重好top, 自行考乜都得啦

mannewliv 發表於 19-4-19 23:41
對啊,呈一都未考,樓主會不會太老定?

都唔係嘅!搬屋要有長少少計劃,欣賞數主搬屋都會考慮埋孩子升學問題,都好全面考量。只是想多提提樓主响呈分階段從後追上的同學仔是不可忽視。咁!搬都搬得安心D。

尤其有啲學校呈分出得比平時易,黑馬好易追上,科科唔小心幾分乘大9, 有如坐過山車

@[email protected] 發表於 19-4-27 00:01
尤其有啲學校呈分出得比平時易,黑馬好易追上,科科唔小心幾分乘大9, 有如坐過山車 ...
同意, 主科份卷程度正常或偏深, 平時叻開的小朋友會繼續領先; 相反卷淺, 就一大堆黑馬湧上來, 出現 unexpected的賽果.    未到最後一刻 (學校用電腦程式幫你計排名), 你仍未知自己是否屬 band 1A/B/C.

我估你講既B1A係指級內前11%,如果係咁就需要睇邊間學校。如果係舊墟公立,一定唔會跌,差極都係中西區既B1B;如果係某同鄉會,咁就幾乎一定係B2,好極都係中西區既B2B。

回覆樓主:

兩間舊墟勁嘅都入晒男女拔聖保羅

e2m 發表於 19-4-27 09:07
兩間舊墟勁嘅都入晒男女拔聖保羅
舊年加埋得三個人,前年得兩個,大前年係零個。
http://www.tpomps.edu.hk/download/16-17results_0717.pdf

回覆樓主:

今年入左嗰啲已經周圍講喇

回覆樓主:

同埋我只係想講,佢哋兩間舊墟好勁,如果係B1a成績,根本唔怕轉區。