用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家一定要慎選石門的教育中心!
go

大家一定要慎選石門的教育中心!

真係激死我! 話說我前幾日去石門京瑞廣場6樓一間叫 思xx園 的中心幫小朋友報班,原先諗住無咩野,點知小朋友落堂後就好唔開心,我問發生咩事,係咪小朋友蝦你,佢話唔係。我問係咪d野唔識,佢話唔係。我話係咪因為老師?佢唔出聲,我再問係咪因為老師,佢就點頭,然後就喊,話唔想見到個老師,但唉心都痛埋,都唔知繼唔繼續問落去好。依家我要諗點樣處理,但就一定唔會比佢再學,咁既反應唔會係小問題。

-个月学費啫,咪唔好上。如果小朋友係其他地方学野無禁既反应,就可能真有d唔开心事。同佢瞭解下做乜唔鈡意个老師先……学野補习好閒,呢家唔啱咪去另一家。

回覆樓主:

咁有冇講老師做咗咩?又有冇問番老師?

回覆 Diversifyedu 的帖子

未,我今日會哄佢講

我希望大家都要小心,唔想大家仔女有同樣遭遇,避免到就盡量避免。因為如果要轉係好易,但受到傷害再轉,就已經遲。只係想提醒大家,小心唔好同我有同一樣的經歷

回覆樓主:

其實你都未知發生乜事,点解要咁快出帖?
根本誰是誰非都未知

回覆 jumphigh 的帖子

我無批評老師。事關小朋友的反應正常與否父母係最清楚,知道係同老師有關,但正正因為不肯定確實情況,同時觀察小朋友個反應,也即老師可能真的有問題存在/較大機會有問題存在,所以我不會抱一個心態是不肯定就唔講,相反我會選擇講,希望大家慎選,避免承擔不必要的風險,避免小朋友有同一樣的反應。最後我可以應返你,小朋友不是“非“個邊,因為係你回應前我已經知道發生咩事。不過聽完你咁講,令我會覺得有的人可能認為要親身經歷過先得,有的人可能會覺得小朋友講野唔作準,要老師承認有錯先係代表確實狀況。所以大家側重點不同,其實已經無得講。而我出post目的如上述提到,我相信會擔心的家長自然會關注會作參考,同時我也不會就持有不同看法的comment去做爭拗。

yingmaba 發表於 19-4-20 21:02

我無批評老師。事關小朋友的反應正常與否父母係最清楚,知道係同老師有關,但正正因 ...

既然你已經知道發生乜嘢事,點解唔講清楚呢?

提大家留意都係楼主一番好意。但我都倾向要從小孩同該中心了解發生乜事先作定論。

乜嘢可能性都有。但小孩喊又不一定等於受過傷害。有d中心老師style 係較嚴小孩可能唔惯。

有時你呢D家長真係好鬼惡頂,講你又好似好唔體諒你,唔講你又輪到我自己幾晚都訓唔著.

以呢種方式去批評對方(補習社),雖然冇講哂全名,但所有既潛在客戶都會知道你係講緊邊間,咁在指控上,你真係有需要去清楚交代細節,而唔係你一句唔想同人拗就可以過骨(咁你又講?) .

父母係咪一定好清楚子女,呢個講法係好靠唔住,就算係自己,好多人都未必會了解自己. 假如你係清楚了解子女,就唔需要以引導方式去作出提問,係咪同學蝦你,係咪老師唔好,完全係由你去引導(係咪阿媽迫你補習唔開心~又唔見你會咁問?),先說出別人的錯,而不是先反省自己,到最後小孩爆喊,正正就係小孩知道,就算自己幾錯都好,只要將問題推左比人,然後爆喊就會得到同情.

除非你能夠具體講番成件事出黎,咁就可以重新評估,否則再講落去都係法國大餐.

Saboc 發表於 19-4-20 22:14
乜嘢可能性都有。但小孩喊又不一定等於受過傷害。有d中心老師style 係較嚴小孩可能唔惯。 ...
留意,喊住出補習社門口,同比阿媽問幾問先喊,係兩個層次黎.

ar_mak 發表於 19-4-20 22:31
有時你呢D家長真係好鬼惡頂,講你又好似好唔體諒你,唔講你又輪到我自己幾晚都訓唔著.

以呢種方式去批評對方 ...

最离譜係一开始佢自己都未知乜事已趕住出帖,到依家都唔肯講發生乜事,只係咬住间公司話人有问題, 根本唔似係一個正常家長。

我倾向認為呢个帖係行家舖出, 目的係打擊對手, 呢種亂噏當秘笈網上唱衰人嘅做生意手法真係太卑劣

jumphigh 發表於 19-4-21 09:44
最离譜係一开始佢自己都未知乜事已趕住出帖,到依家都唔肯講發生乜事,只係咬住间公司話人有问題, 根本唔 ...
咁呢D野可以有好多個角度去睇,係苦肉計又唔定,但無論如何,站在讀者立場就一定唔收貨. 我而家講一個咸故比大家聽.

"一男一女走入房間,完事後男方獨自走出房間,不肯為女的負半點責任."

讀者係冇咩興趣去批評個男既點解唔肯去負責任,或者就算批評都會想知道個前因後果. 最重要最重要係房入面發生左既事全部唔講,咁都叫做咸故? 回水啦~!

唔通係倒敘法?一開始就出個高潮,好似大時代第一集就掟哂4個仔落街咁樣......但幾廿年來都已經再冇人可以寫得咁好了~!

ar_mak 發表於 19-4-21 11:45
咁呢D野可以有好多個角度去睇,係苦肉計又唔定,但無論如何,站在讀者立場就一定唔收貨. 我而家講一個咸故比大 ...

好比喻。

最後樓主都是沒有說出是什麼事情.

yingmaba 發表於 19-4-20 21:02

我無批評老師。事關小朋友的反應正常與否父母係最清楚,知道係同老師有關,但正正因 ...

甘即係發生什麼事? 要大家避免什麼?
冇頭冇尾, 根本唔個發生了什麼事。。。
樓主開晒名, 破壞左人地名聲, 但又冇事發經過, 有d唔係幾好, 不如你詳述一下事發經過, 好讓大家自行決定去定唔去

回覆 bbsonyy 的帖子

同意.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊