用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中叩門學校會否睇甲和乙部第一志願? ...
go

升中叩門學校會否睇甲和乙部第一志願? [複製鏈接]

統一派位中甲和乙部第一志願都揀同一間學校,對叩門是否有幫助?
   1    0    0    0

ikkchan 發表於 19-4-19 12:57
統一派位中甲和乙部第一志願都揀同一間學校,對叩門是否有幫助?
視乎學校,大部分B1學校唔會。

當然你亦都可以理解為會,原因係面試時,老師問「你點解揀我哋嚟叩門」,你最穩妥既答案係「我鍾意你哋間學校」,咁樣如果你小朋友111揀佢,對大部分小朋友來講,咁會容易回答好多。

回覆 王家爸爸 的帖子

收到,唔該哂

回覆 martindu 的帖子

謝謝

ikkchan 發表於 19-4-19 12:57

直接了解心儀中學是否有111要求。

martindu 發表於 19-4-19 13:56
要將自行   甲1   乙1  都填同一間學校,1 1 1

其實,有邊間中學叩門要求111呢?我好似未遇過...我都想知道下..

起碼下面個D都唔係..111可能有優先權, 但都收非111的表:長天、銘基、聖芳濟...

有些學校直情有非111叩入了既個案:wfn, 銀禧、循道...wfn, 銀禧都是公開考入學試,成績定生死.

不過,有些學校要求有自行過,因為自行有教署排過rank order, 但也非111:迦密

nicolemummy 發表於 19-4-20 04:05
其實,有邊間中學叩門要求111呢?我好似未遇過...我都想知道下..

起碼下面個D都唔係..111可能有優先權,  ...

銀禧:主要是叩門試決定,但如果响大抽獎乙1或乙2有選銀禧者會優先考慮。

YmOra 發表於 19-4-20 09:13
銀禧:主要是叩門試決定,但如果响大抽獎乙1或乙2有選銀禧者會優先考慮。
...

3年前,銀禧校長在開放日講,叩門同自行的要求一樣。就是說,看成績囉。

當然,間間學校都是一樣,如果成績差不多,當然㨂有㨂過的。

我知道既case,正正是無㨂過乙一,因為佢111 名官校。

回覆樓主:

就算喇沙瑪利諾九華,我都唔覺要求111。應該係,除非唔係。

nicolemummy 發表於 19-4-20 09:25
3年前,銀禧校長在開放日講,叩門同自行的要求一樣。就是說,看成績囉。

當然,間間學校都是一樣,如果成 ...

是的。叩門試表現好嘅一定先選。不過,同分或差不多分數嘅就會考慮優先。其實,銀禧最不明和不利嘅一個從以前到現在都有的現象就係經常給人"次選形象"之選擇,就係咁嘅原因,就連叩門成績最top嘅學生,分數超越別人好多好多也好,只要有別的中學取錄都會放棄銀禧。所以,銀禧會使用到""優先取錄""嘅機會會相當高的。

YmOra 發表於 19-4-20 09:41
是的。叩門試表現好嘅一定先選。不過,同分或差不多分數嘅就會考慮優先。其實,銀禧最不明和不利嘅一個從 ...

間間學校都一樣,成績優異比「一條心」更重要。

你或許會覺得成績優異會嫌棄銀禧,叩門時會跳槽當銀禧次選。所以銀禧會㨂「一條心」。現實並不如此。

叩門其實只有2∼3日。成績優異而「淪落」到要叩門銀禧少之又少。多數外區B1生,或本區B2A生來試。

優異既B1生Day 1已有人收,唔洗黎day 2既叩門試。黎得Day 2叩門試,多數差不多成績。

我知個個case, 真係少有不幸既優異生。銀禧不會有鹿不脫角,而㨂「一條心」。
‹ 上一主題|下一主題