用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁小學叩門
樓主: 一條龍
go

華仁小學叩門  

adriantai 發表於 19-5-28 09:14
呢一點其實非常重要.
可以放心發展體藝
咁对於一些high caliber 的学生,是否已經不再適合入華小?因為band 1 C 的港華已經不再是目標!

nhi 發表於 19-5-28 09:21
咁对於一些high caliber 的学生,是否已經不再適合入華小?因為band 1 C 的港華已經不再是目標! ...

睇家長心態, 你認為小學階段超教有無意思?

選唔選擇港華更重要係你認唔認同港華既文化.
真正high caliber既學生係港華可以得到更多的發揮.

hkpapa852 發表於 19-5-28 08:35
咁你應該諗清楚叩乜學校.

華小目前係唔會提供全級排名, 只有班中名, 亦只會同學生講入在中學部機會大唔大. ...
你意思是估計華小大約只有4X% B1??如果係咁, 華小都真係好一般wor, 14網北官兩循呢d都係4x%升b1...

adriantai 發表於 19-5-28 09:31
選唔選擇港華更重要係你認唔認同港華既文化.
真正high caliber既學生係港華可以得到更多的發揮. ...
我們對成績很看重啊!港華好像不太適合。

nhi 發表於 19-5-28 09:37

如果係咁應該讀返TSL.
升中自行時應該更多選擇.

adriantai 發表於 19-5-28 09:40
如果係咁應該讀返TSL.
升中自行時應該更多選擇.
謝謝意見

回覆 hkpapa852 的帖子

合併上下晝之後, 都有大約的級排名.
學校成績表沒有排名, 不過如果你徘徊在 79 的位置, 老師都有勸勉家長留意下.

雲牛 發表於 19-5-28 10:19
回覆 hkpapa852 的帖子

合併上下晝之後, 都有大約的級排名.

係名校有類條件好家長根本唔太著緊升中呢關.
唔想太迫小朋友, 咁當然就唔會同你拼呈分試.

hohoho888 發表於 19-5-28 09:32
你意思是估計華小大約只有4X% B1??如果係咁, 華小都真係好一般wor, 14網北官兩循呢d都係4x%升b1...
...

讀書係睇自己, 學校影響未必太大.
四太兩位公子同樣讀華小, 成績分別好大架

nhi 發表於 19-5-28 09:37

恕我直言,成績係睇個人學習能力,除非學校係無能力教好 學生~~~

hohoho888 發表於 19-5-28 09:32
...

又咁講,去到現在都只係評估華小係灣仔既B1率,係北角區係未知之數。須知灣仔收生一向有壓力,區內好學校多,和灣仔係強區,比其他區可能高出某個%~~~

mcl203 發表於 19-5-28 10:49
恕我直言,成績係睇個人學習能力,除非學校係無能力教好 學生~~~
也看父母的併勁。

華小以往對學術要求的確唔高, 識有小朋友三四年級從陳守仁、油天、馮晴轉過去都KEEP到前列位置.

雲牛 發表於 19-5-28 11:01
也看父母的併勁。

其實家長真係唔好太拚勁, 谷太盡上中學時好易無力

雲牛 發表於 19-5-28 11:01
也看父母的併勁。

都係回歸小朋友既學習態度,認真既可以讀得頗輕鬆。

官津學生一定存在比較大既差異,數住自己後面有幾多個同學,已經可以穩陣直升中學部了。成績更好既當bonus。

adriantai 發表於 19-5-28 11:18

又岩喎,中學和小學係兩樣野,重新洗牌玩過~~~

adriantai 發表於 19-5-28 11:18
因為中學唔到家長插手了, 所以只有小學可以左右到佢時咪谷行佢囉

回覆 hohoho888 的帖子

受唔受谷都要睇小朋友,初小受谷唔代表高小受谷,所以要適得其所。

adriantai 發表於 19-5-28 11:16
華小以往對學術要求的確唔高, 識有小朋友三四年級從陳守仁、油天、馮晴轉過去都KEEP到前列位置. ...

若唔係最前列果排,或許,已經化表華小水平幾好了。收插班生位於前列係正常~