用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 邊個話香港教育制度唔好 ?
樓主: curryflavor
go

邊個話香港教育制度唔好 ?   [複製鏈接]

nkd 發表於 19-4-22 20:17
如果看PISA排名,榜首多是上海、新加坡、香港、台灣、澳門、南韓、日本。這些用筷子的家庭普遍重視教育。 ...

前總統得一個「good」字,上文下理似是舒發主觀感覺多於較嚴(emoji)的評論。過份解讀便無謂。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-4-23 07:41
前總統得一個「good」字,上文下理似是舒發主觀感覺多於較嚴(emoji)的評論。過份解讀便無謂。
...

舉個例子,老總統只說下面其中一句而沒有加以解釋:

1. 蘋果比橙好

2. 甜蘋果比酸蘋果好

3. 新鮮蘋果比壞蘋果好

那麼,他的一個「good」字似是主觀感覺還是評論?旁人對他的說話加以評論、解讀,是不是無謂?

===

常理看,老總統是指香港、南韓的普及教育(不是高等教育)出來的成績比美國好,但他以為是教育制度的原因。好比說成績好因為進餐用筷子一樣,沒有看到重視讀書和用筷子都是東亞文化。國際學校和本地學校的制度不同,香港學生成績都好,所以不能單看制度。

nkd 發表於 19-4-23 09:13
舉個例子,老總統只說下面其中一句而沒有加以解釋:

1. 蘋果比橙好

三句都係得個 good 字也不能過分解讀。正如我說要上文下理。

常理推斷總統指普及直至高中的教育是合理。但 PISA 成績好就等於教育好,也很有商榷餘地。使多些錢美國 PISA 成績便追上亞洲,也是嗡得出就嗡。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

聽下人見解跟認同人見解,同支持人見解係唔一樣,其實香港唔一定係教育差,係普遍人同人溝通氣氛真係好差,有部分係到左語無論次嘅水平。

妄自誹薄,都講得太文雅,係唔做得野,講風涼說話嗰隻。
子女出國升學,同有無出力做好自己工作係兩個唔同嘅關係。
有無老板會因為員工仔女係外國公司做,會覺得伙計無做好自己公司嘢?

講出咁嘅量度標準,唔似受過教育,當然,可以係別有用心係真, 發洩同 排泄 係兩回事。

幫唔到手攪攪震,其實幾爽下

JustAParent 發表於 19-4-22 12:14
香港人最怕執輸蝕底。 如果香港教育真係正,高官、有錢家長會送晒自己仔女去國際學校、去外國?

因為,香港高官都非常偉大,為香港市民著想。寧願比自己仔女受苦,去教育辦得非常差的國際學校,甚至出國去英美加澳,留番優質的本地教育學位比香港的小朋友,諗到佢地犧牲咁大,真係感動到想喊。

ilyrd    發表於 19-4-23 13:09

nintendo 發表於 19-4-23 12:29
因為,香港高官都非常偉大,為香港市民著想。寧願比自己仔女受苦,去教育辦得非常差的國際學校,甚至出國 ...

Lets just say the “best education system” for general public of HK is not the same as “best education system” for high-paying civil servants.  

Would this help people holding a grudge against HK civil servants and local education system?

....

剛剛收到pm 、考慮緊post 出嚟。

。。。會唔會違規呢?諗下先。

ABC-DAD 發表於 19-4-23 16:05
剛剛收到pm 、考慮緊post 出嚟。

。。。會唔會違規呢?諗下先。
其實哩,我一定唔會嘅,多謝意見。
沒有令我不快。

ABC-DAD 發表於 19-4-23 16:29
其實哩,我一定唔會嘅,多謝意見。
沒有令我不快。

用你的文字寫出來咪得囉。

shadeslayer 發表於 19-4-23 20:23
中年男人的秘密。

nkd 發表於 19-4-22 20:17
如果看PISA排名,榜首多是上海、新加坡、香港、台灣、澳門、南韓、日本。這些用筷子的家庭普遍重視教育。 ...

華人重視教育的態度其實我是十分欣賞的,但用填鴨式方法卻令學童受很多苦,有時都覺得可憐。見證過不同教育模式絶對是可以改善的。愉快學習是絶對可以的。

planetearth 發表於 19-4-23 22:17
華人重視教育的態度其實我是十分欣賞的,但用填鴨式方法卻令學童受很多苦,有時都覺得可憐。見證過不同教 ...

當然是國際學校的方法好好多,要不然家長會抬錢求位、自補中文?

這個政府不是盲,明知填鴨落後,但痛苦的不是自己子女兒孫。特區政府,是替中央管轄中國的特區(「我們香港」聽到吧),他們是中央的人,首要工作是政治任務,中學三三制、母語教學、國民教育、普教中,當中有好有壞,但一定符合政治需要。政府其次要理的,是籠絡政治力量,排除施政阻力,對象包括教協,辦學團體。最後才照顧學童和家長,他們沒有政治代表,最好欺負。

西方模式,執行成功與否,主要看老師。老師都沒有受過引導式教學訓練和累積該模式經驗,自己也是不高不低的填鴨,同事上下級一樣,大家能期望什麼?

shadeslayer 發表於 19-4-23 20:23

大家輕鬆一下

https://www.facebook.com/7148290 ... 31528489015?sfns=mo

聽下幻想下

唔知點解,我覺得開口埋口講政治嘅,表面一大堆道理,其實最.最.最唔會認真對待他人教育好壞。

ABC-DAD 發表於 19-4-24 00:13
唔知點解,我覺得開口埋口講政治嘅,表面一大堆道理,其實最.最.最唔會認真對待他人教育好壞。
...

最近看了Netflix 一套記錄片講地球是平的,原來有好多人信。沒有根據証據的陰謀論,係好有收視的。

香港突手和星架波總理有乜分別,後者會有專人brief 世界時事局勢。溫水煮青蛙,到你發現有問題已too late, by that i mean adapting to the new env.

ABC-DAD 發表於 19-4-23 11:50
妄自誹薄,都講得太文雅,係唔做得野,講風涼說話嗰隻。
子女出國升學,同有無出力做好自己工作係兩個唔同 ...
我原本都想買華為,因為相靚價錢正,但聽到慢慢周都是用apple, 就放棄這念頭

cafeva    發表於 19-4-24 10:07
‹ 上一主題|下一主題