用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺3個他區喇沙位
go

油尖旺3個他區喇沙位

放唔放在乙部好呢?放又應該放响乙幾呢?苦惱中...

vivienbilly 發表於 19-4-18 22:58

Delete

elbar 發表於 19-4-20 11:01
或許派位乙部

1 伊利沙伯 / 九龍華仁

男仔 band 1 選九華好大機會,伊中就未必(要同女生爭),喇沙放第二唔洗望啦。

睇你心態,真係好鍾意既就乙一喇沙。我估好可能唔多過三個人夠膽咁做。

Arabellahk    發表於 19-4-20 23:32

王家爸爸 發表於 19-4-20 11:31
睇你心態,真係好鍾意既就乙一喇沙。我估好可能唔多過三個人夠膽咁做。 ...
油尖旺區正常只有新舊油的男生先會搏呢三個位,我認同王家爸爸的估計,每年可能唔多過三個人夠膽咁做。

回覆樓主:

其實好合理唔敢放吧, 當未知個隨機no. 係大定細時, 其實包括我在內得乙一敢博, 乙二就已經要安全果隻, 如果你真係想喇沙放第一, 如果唔中, 機本乙二已未必係你想要的

回覆 vivienbilly 的帖子

我仔校校長都大膽説,如喇沙不放甲一乙一,真的,機會是等於零

如果好中2LS就乙一LS乙二SFXC,加上囝仔如有能力同信心可叩到其他B1中学,就更值得博。

如九華放乙二,機會又是否等於零呢?

王家爸爸 發表於 19-4-20 11:31
睇你心態,真係好鍾意既就乙一喇沙。我估好可能唔多過三個人夠膽咁做。 ...
油尖旺點會得三人放R,上年其中一間(但唔開名喇),四人放乙一(其中一個一早在自行得左,另一個係抽入,唔係住個區,好采唔得個兩個都去左乙二,當然唔係九華同E中)依家有D家長都好博架

vivienbilly 發表於 19-4-20 19:01
如九華放乙二,機會又是否等於零呢?
BAND1生放乙一都有機會中唔到(上年CASE),你話乙二仲邊有可能

回覆 王家爸爸 的帖子

我知我校已有三個是放LS乙一

joeilau 發表於 19-5-1 00:43
回覆 王家爸爸 的帖子

我知我校已有三個是放LS乙一

如果係九龍城,有三個乙一放LSC,又如果都係B1學生,咁應該有一個中。去到大抽獎,都係機率遊戲。
如果係油尖旺,有三個乙一放LSC,咁就難講啦,從必入到相當低都有可能。

FATSHIT 發表於 19-4-21 00:05
油尖旺點會得三人放R,上年其中一間(但唔開名喇),四人放乙一(其中一個一早在自行得左,另一個係抽入,唔係住 ...
總會有人非君不嫁,其實會揀既應該都係嗰兩、三間小學既,所以應該先收風。

FATSHIT 發表於 19-4-21 00:08
BAND1生放乙一都有機會中唔到(上年CASE),你話乙二仲邊有可能
九華放乙一應該係最正路

王家爸爸 發表於 19-5-1 09:27
總會有人非君不嫁,其實會揀既應該都係嗰兩、三間小學既,所以應該先收風。 ...

抽唔抽到睇運,唔係果幾間的學生才有機會抽到

其他小學一樣有人抽的

LeeCC 發表於 19-5-1 10:00
抽唔抽到睇運,唔係果幾間的學生才有機會抽到

其他小學一樣有人抽的
係會唔會揀既問題,年年都係嗰兩間既家長PM我問同一問題。

486 發表於 19-4-20 13:17
油尖旺區正常只有新舊油的男生先會搏呢三個位,我認同王家爸爸的估計,每年可能唔多過三個人夠膽咁做。 ...
你未免太睇低油尖旺區其他小學吧
油尖旺區仲有陳守仁、循道、德信、新舊大天、協和、基榮…等等

呢幾間學校都有入喇沙嘅紀錄!

kkhon    發表於 19-5-1 16:34