用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 張堅庭:為何我會選擇送子女到英國留學? ...
樓主: crocodylian910
go

張堅庭:為何我會選擇送子女到英國留學?   [複製鏈接]

Vanadium 發表於 19-5-4 22:11
又幾多人入到醫科呀,一定得既話,相信係最多人首選呢條路。

唔覺得教育一定係講錢,但若然話出國係見識 ...

//辛苦錢出國10年8年,見識到啲咩?//

College is what you make of it. 真的,同一間學校同一班同一個老師,同學所得都有不同。就算這樣,為什麼要挑學校、選學制呢?出國為了香港沒有的風氣、教授、實驗室。

你又可以問,這些有什麼重要,值得那麼多錢嗎?

//外國讀書若再回港,大都只係遊過山玩過水再加一個平平淡淡、香港好多平凡人都有既學位//

我好欣賞年輕人外闖,為未來更好的生活奮鬥。肯容納新移民的地方,是充滿朝氣的天地,像大逃亡時期的香港、經濟特區之一的深圳,更不要說當年滿地租界的上海、今天白人為少數的加州。各省狀元來港拿學金讀書,畢業留港做事,香港是損失還是得益?我孩子有力在外國立足,發展只要比香港好,有什麼道理阻止?

不想淪落異鄉,回港發展,是一個平平淡淡的學位,對,別忘了幾年獨立生活,努力求學的決心(窮家子的福氣),對不同文化的認識和相處,更不要說處處碰釘、備受歧視的苦頭,夜闌人靜的沉思,他鄉故人的喜悅。人生是有趣的經歷,有些東西錢買到的不要吝惜。

遲幾年再說吧,家裡樣樣缺錢。

是的,父母沒有欠孩子。歸根究底是他自己的事,自己想辦法。父母可以做幾多便算幾多,疼他,他知道的。不得已,我寧願省自己,也供讀書;省國際學校,也供留學。遲?可以遲到幾時?上大學夠遲了。

人人選擇不同,彼此互相尊重。我喜歡天真的青年人,更喜歡浪漫的中年人。

回覆 nkd 的帖子

個細路有志向留學係大前提。

MrBeast 發表於 19-4-21 13:33
我朋友都是在頭痛緊,千算萬算,算漏侵侵,雖然佢又未必一定連任到,只能說生不逢時
這裡教育區正路都是先 ...

兩條腿走路。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-5-6 13:45
兩條腿走路。

咁耐冇出現,得兩隻字嘅?

ANChan59 發表於 19-5-6 13:45
兩條腿走路。
u mean 唔留美國?佢都有這plan b , 仲話考慮清華tim

MrBeast 發表於 19-5-6 14:07
u mean 唔留美國?佢都有這plan b , 仲話考慮清華tim

Risk management is your instinct.

Will you consider UK as well.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

planetearth 發表於 19-5-6 13:54
咁耐冇出現,得兩隻字嘅?

五個字! 貴精不貴多!

個仔都大學畢業接近兩年,開始脫節了,冇乜貢獻!

ANChan59 發表於 19-5-6 17:31
Risk management is your instinct.

Will you consider UK as well.
me yes.  my fd no, he thinks its a sunset country

MrBeast 發表於 19-5-6 17:50
me yes.  my fd no, he thinks its a sunset country

Haha. Sunset country =/= Sunset Education.

For undergraduate programs, in general UK > US. Graduate school May be opposite.

ANChan59 發表於 19-5-6 18:16
Haha. Sunset country =/= Sunset Education.

For undergraduate programs, in general UK > US. Gradua ...

Haha. Yes, for the sake of daddy’s purse.

MrBeast 發表於 19-5-6 14:07

美國四年大學,頭兩年要求通識,真係無錯,不論大小學校、公立私立,不論主修為何,幾乎都要求樣樣都學,文理皆通,最遲升大三可以改變主修。鍾意知識的人就如魚得水,英文叻就如虎添翼,例如主攻理科,必修微積分、物理、化學,都是全年課程,此外必修兩科英文、兩科社會科學如經濟/政治、兩科人文如歷史/哲學、一科藝術如音樂/繪畫,有的理科還要同修生物、電腦,全部不能刪減,只有留學生可豁免外語。本科生有此厚遇,夫復何求!

nkd 發表於 19-5-6 20:25
侵侵會恐嚇你,習習會監視你。侵侵無得永續。

美國四年大學,頭兩年要求通識,真係無錯,不論大小學校、 ...
唔怪得之美國佬咁

MrBeast 發表於 19-5-6 20:33
唔怪得之美國佬咁

越精英的大學越奇怪,他們崇尚Great Books,基本上文科人遊戲,讀原著麼,柏拉圖也算,數學要牛頓,物理讀愛恩斯坦,經濟讀史密斯,全部必修,係自己讀,明天課上圍個小圈同老師同學討論,一堂得幾個學生,無備課必然出醜。

有興趣,找下 St John’s College,兩間分校,蚊型,一間在NM,一間在MD。聽聞唔少畢業生入HYP grad schools。

忘憂館 發表於 19-5-6 16:26
好肯定你未看過真正高水平國際學校學生的文筆,看完之後,你就知本地的精英係望塵莫及 ...
精英鬥精英,寫英文本地應9成輸,但唔好忘記本地學生亦要高水平中文,中文水平要求比英文更高。

我只係想講唔好以為讀國際學校就英文好,講出黎就好,若寫你都要係國際學校既高水平學生先得。若子女只係普通料又無心向學,可能英文連本地較叻果批學生都好唔過。

nkd 發表於 19-5-6 11:15
人人選擇不同,彼此互相尊重。我喜歡天真的青年人,更喜歡浪漫的中年人。

緊係互相尊重啦,我有錢點洗人地批評就真係有問題。

每個家庭都有自己價值觀,識部份好有錢既人,真係十年都唔帶小朋友去幾次旅行,話旅行係浪費金錢,小朋友想去玩自己大個搵到錢先自己去玩。

亦識部份高級公務員,明明有資助都堅持話要小朋友本地升學,話自己係外國讀完書返黎都唔覺去外國有咩好。

每個人諗法都好自由,但有樣野我睇法係,其實最後選擇如何,對小朋友唔係真係影響咁大,有時好與唔好,可能只係我地誇張左,人生路條條都有佢特別同成功既地方。

張堅庭,飛仔學校長大,讀普通不過既浸會學院,連大學都唔係,今日....幾出名幾好呀。

Vanadium 發表於 19-5-7 00:30
緊係互相尊重啦,我有錢點洗人地批評就真係有問題。

每個家庭都有自己價值觀,識部份好有錢既人,真係十 ...

我明。唔係話讀過咩大學個人就點,讀唔到又點,唔好搞錯,大把人聰明才智同學歷無關。

我只係講,畀我揀我會揀乜嘢,好彩我細路一樣係咁。

Vanadium 發表於 19-5-7 00:19
精英鬥精英,寫英文本地應9成輸,但唔好忘記本地學生亦要高水平中文,中文水平要求比英文更高。

我只係想 ...

其實講呢D無乜意思,因為放諸四海皆準。

Xxxxxx

我只係想講唔好以為讀中文本地學校就中文好,講出黎就好,若寫你都要係中文本地學校既高水平學生先得。若子女只係普通料又無心向學,可能中文連國際較叻果批學生都好唔過。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

nkd 發表於 19-5-7 00:47
我明。唔係話讀過咩大學個人就點,讀唔到又點,唔好搞錯,大把人聰明才智同學歷無關。

我只係講,畀我揀 ...

教育歸教育,學知識明道理懂思考。把其他因素例如搵錢能力和教育過分聯繫起來,是不當的。

唔該唔好話中學生係咩精英啦。
年輕人係應該互相 抵勵學習,競技同比賽係可以互相觀摩 切磋嘅好機會。
‹ 上一主題|下一主題