用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 張堅庭:為何我會選擇送子女到英國留學? ...
樓主: crocodylian910
go

張堅庭:為何我會選擇送子女到英國留學?   [複製鏈接]

Vanadium 發表於 19-5-3 11:32
認識不少名女校學生,聽佢地英文以為外國返黎,但原來一直本土升學,我無點誇張。

當然可能佢地只係極flu ...

如果講寫,本土訓練果批精英可能寫得靚過絕大部份國際學校或外國返黎果批,好多真native寫野都麻麻,有啲字都成日串錯,莫講grammar 。

Cxxxxxxx

本地精英係例如 英文 5**?

Arabellahk    發表於 19-5-6 00:20
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

大家又何必對張堅庭語無倫次咁認真呢

Arabellahk    發表於 19-5-6 00:20

shadeslayer 發表於 19-5-3 19:35
本地精英係例如 英文 5**?

我無理過佢地英文考咩試攞咩grade喎。

香港有部份比賽,國際學校學生都有參與,過去由於工作關係,我經常要到呢啲比賽場合。我較深刻印象係科技/商業研究及辯論比賽,各校學生都要係台上present佢地既內容,科學/商業比賽更要交報告。就睇參與既學生表現,台上匯報/辯論,交出黎既報告,就算唔睇內容,純講英文都睇唔到國際學校派出黎果班係明顯好過本地果班,甚至個人黎講,本地果班真係仲行文流暢,無論寫或present。

但有樣野的確重要,本地出得大場面果班,好大機會係學界精英,黎自名校,而國際學校可能只係派啲二三線學生。而我所睇到既,又主要係屬於academic writing或presentation,未必突顯到國際學校學生之優勢。

但果班本地學生就比我感覺到,要學好英文,即使係本地環境,未必唔得,打破我好耐之前既想法,以為英文好一定要去外國。

比兩個links參考:

Speaking: 港台英文演講比賽
有國際學校學生參與,可以睇下本土學生比較國際學生情況。13:43第二回合更係即場俾題目要即時發揮,更考真英語、急才及表達力。
https://www.youtube.com/watch?v=v6uyvIn_Bi8

Writing: Standard English Writing Competition
Writing可以請槍及搵人修改,參考性可有保留。呢個比賽國際學生參與唔多,但可以睇下本土學生可以做到既writing水平,係咪讀國際學校就求其都做到。
http://www.thestandard.com.hk/special/lswriting2018/result.php

純回應下張導演講以百萬計去外國升學為英文好,我就覺得要好既香港都可以好好,係香港差卻要去外國先好既,通常都好極有限。

csy_ma    發表於 19-5-7 17:31

Vanadium 發表於 19-5-4 00:41
我無理過佢地英文考咩試攞咩grade喎。

香港有部份比賽,國際學校學生都有參與,過去由於工作關係,我經常 ...

要比,當然係精英比精英,一般學生比一般學生。

你如果以這樣的根據,便認為:

「如果講寫,本土訓練果批精英可能寫得靚過絕大部份國際學校或外國返黎果批,好多真native寫野都麻麻,有啲字都成日串錯,莫講grammar 。」

是以偏概全。雖然你有説「可能」,「唔一定」,但是給人一個極度錯誤的印象。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Vanadium 發表於 19-5-4 00:43
比兩個links參考:

係香港差卻要去外國先好既,通常都好極有限。

Cccccc

又係錯誤觀念,無乜根據想下當真的評語。

還有,不少人不選本地,不是為「英文」。

朋友夫婦只是一般打工仔, 入息本就有限, 當年賣樓供孩子入讀英國最頂級大學, 本碩連讀留英四年. 孩子畢業後返港工作, 可能因為所修學科在香港屬於冷門, 這幾年來工作並不盡如人意......後來的事就不多說了.

回覆樓主:

如果以畢業後賺多少錢做標準,最佳回報可能係津校經jupas 入医科,一畢業有近6萬

回覆樓主:

每個人都有批判性思考,香港填鴨式的教育,沒殺了從小培養多角度思考及解難能力,這影片目的是宣傳廣告,問問題的家長已經找錯對象,賣花難道不會讚花香,每個人都應該懂得量力而為及風險評估,片中提及為孩子教育儲備而戒煙是值得鼓勵,但不一定往英國,留港或往中國都是可行。

csy_ma    發表於 19-5-7 17:32

poonseelai 發表於 19-5-4 13:34
如果以畢業後賺多少錢做標準,最佳回報可能係津校經jupas 入医科,一畢業有近6萬
...

又幾多人入到醫科呀,一定得既話,相信係最多人首選呢條路。

唔覺得教育一定係講錢,但若然話出國係見識,我就會反問用辛苦錢出國10年8年,見識到啲咩? 係咪真係一定要出國先見識到? 見識到又如何? 去個旅行都有見識,咁係咪應無限量支持子女不斷去旅行?

個人咁多年睇過咁多事物,都幾有信心講,若然講見識,其實人生最關鍵反而係開首工作果10年,多過讀書果10年,一分好工作,學到既野,見識到既野,比讀書多得多。

總的,有錢絕對值得、亦花得起奢侈,不論有無成就,更唔講學習係咪輕鬆愉快,淨外國學校環境都靚過香港學校多多聲。

但金錢上若只係僅僅夠用,就真建議唔好聽張導演亂講,今日黎講,外國讀書若再回港,大都只係遊過山玩過水再加一個平平淡淡、香港好多平凡人都有既學位,有得玩緊係好,但無理由用身家去旅行。

如果讀書能力唔高,又想有不錯的收入,護士工種是對學歷要求最低的專業,DEGREE都不需要,一入職就有3萬頭。

October. 發表於 19-5-5 14:11
如果讀書能力唔高,又想有不錯的收入,護士工種是對學歷要求最低的專業,DEGREE都不需要,一入職就有3萬頭 ...

讀書能力唔高,又想有不錯的收入 --> 其實應該去做差佬

ps. 今年要求政府加薪百分之七喎

Arabellahk    發表於 19-5-6 00:21

Vanadium 發表於 19-5-4 00:43
比兩個links參考:

如果除左校服,唔見樣,純聽錄音,應該好多參賽者好過佢。

poonseelai 發表於 19-5-4 13:34
...
其實其他科都得。

shadeslayer 發表於 19-5-3 19:35
如果講寫,本土訓練果批精英可能寫得靚過絕大部份國際學校或外國返黎果批,好多真native寫野都麻麻,有啲 ...
我見過好多DSE5*,ilets writing都係6.5, Ue B 都係7.

samsam123321 發表於 19-5-5 23:11
我見過好多DSE5*,ilets writing都係6.5, Ue B 都係7.

拿第二語言的學生,比較第一語言的學生,是無乜意思的。

shadeslayer 發表於 19-5-5 23:19
拿第二語言的學生,比較第一語言的學生,是無乜意思的。

del......

del....

samsam123321 發表於 19-5-5 23:26
這個傳說真係要用客觀方法評核一下。正如跟我說鬼佬外國中文系精英寫中文勁過中國本地大學生。有時真係好難 ...

有可能發生咁嘅事。但因為有可能發生,而斷言,或提出,外國人中文不是那麼差,不用到中國學中文,就非常。。。「自我陶醉」了。

shadeslayer 發表於 19-5-5 23:53
有可能發生咁嘅事。但因為有可能發生,而斷言,或提出,外國人中文不是那麼差,不用到中國學中文,就非常 ...

del....
‹ 上一主題|下一主題