用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 張堅庭:為何我會選擇送子女到英國留學? ...
樓主: crocodylian910
go

張堅庭:為何我會選擇送子女到英國留學?   [複製鏈接]

del...

看來係時候值得統計下讀國際學校,去外國升學,normalize左個家庭社經地位後,再比較本地升學既,係就業、薪金、前途上既分別。

個人小圈子統計,我識平民硬供子女去外國讀書或讀國際學校,無論係外國地或返黎香港,大都只係工作平凡,收入不高不低,感覺同本地畢業生差不多。

當然另識一批去外國或讀國際學校,好快身居要職,頗高收入,但呢批大都來自非常豐厚之家底,家庭本身就係黎自社會上流,或高端專業人士。

有少數係出身基層可以透過外地升學攞到好位置,不過....係畢業自世界數一數二之名大學。

張堅庭,已忘了自己都算帶著名氣或靠山,家庭亦大把錢。

其實張先生自己分享都話自己來自飛仔學校,但今日都咁有成就,點解仍只相信去外國先係好? 佢唔係就係一個活生生例子,本地升學都一樣可以成功?

Vanadium 發表於 19-4-29 23:53
看來係時候值得統計下讀國際學校,去外國升學,normalize左個家庭社經地位後,再比較本地升學既,係就業、 ...

說穿,他們本來就是人生勝利組,出外留學有個學位只不過是錦上添花,而且留港考DSE, 父母問"我有錢,為何要子女辛苦自己?",何況,萬一成績不理想,大衆指指點點,不如出港留學。
今時今日,勤工儉學這支歌無得唱,賣樓作學費?不如加按再買第二套實際,正如朋友說"學位就無嘞,單位就有兩個!",可悲。

Vanadium 發表於 19-4-29 23:55
張堅庭,已忘了自己都算帶著名氣或靠山,家庭亦大把錢。

其實張先生自己分享都話自己來自飛仔學校,但今日 ...

他心知自己成就是靠努力也好,靠運氣也好,但不保證這些能遺傳到下一代,計算機會成本後,還是送子女出港留學較安全。

很同意大家的分析。

勿忘張堅庭是某留學中心代言人,那可否視他的發言為廣告?

按樓對香港人來說是極考驗,必須三思。

張導演叫人按樓真係一件好危既事,無論去外國洗你100萬又好,200萬又好,即使按樓按出黎,都係要還,係實在咁用左100至200萬,仲要俾息銀行。

反而,若然話大屋換細屋,市區搬去新界,真正套現可能仲實際,之不過換樓又至少洗多幾10萬。

每次講去外國讀書或讀國際學校,總感覺可能有人仲係用緊幾10年前思維,以為係投資好值,然而,香港現已大把大學大把學位,而當中國成為另一大經濟體,連外國人都有選擇去中國升學。

如果唔係家底厚,或仔女係去外國一級著名大學讀著名科目,無論幾多錢,都係當洗左算罷了,日後仔女夠自己用唔使靠屋企已執到,真係唔好太大期望。

其實現在香港各大學都有exchange program,可以平平地以交換生去第二個國家讀一至兩個學期(即一年),要體驗外國文化都已頗足夠,若然話學英文.......我認識唔少本地學生英文水平都好近乎native,有心學香港都好多方法,去到外國都唔一定英文好,外國返黎英文幾雞都見過。

Vanadium 發表於 19-5-1 00:16
每次講去外國讀書或讀國際學校,總感覺可能有人仲係用緊幾10年前思維,以為係投資好值,然而,香港現已大把 ...

這是我不選擇IS和放洋留學(大學前)的其中一個原因,即使在香港官津直,學好中文從來也不容易,甭說IS,中文有幾重要我也不用多說,你有一口流脷英文,外國人眼中仍然是中國人,部分外國公司垂青中國學生多少是因為中國市場,我們懂中文是優勢,懂當然不止說,包括讀丶寫和更深了解中國文化。
除非你日後決定遠走他郷,否則活在中國週邊,中文的魔爪總會伸到你身上。

csy_ma    發表於 19-5-7 17:23

每次講去外國讀書或讀國際學校,總感覺可能有人仲係用緊幾10年前思維,以為係投資好值,然而,香港現已大把 ...

想慳錢,讀官津,本地大學。
大學交換生都可以慳返,不排除「外國返黎英文幾雞都見過」。

更加化算係學「外國人都選擇去中國升學」,計落重平過香港讀。

再唔係,自修、遙距都係大學。社會大學最實際。
教人借錢、賣樓去供讀書,有人信就唔好啦。

回覆樓主:

張堅庭女兒女剛在美國Boston畢業,算不算自打嘴巴
https://youtu.be/dVxoeivx40k

好多本地学生英文水平近乎native.....誇張左d啩~

Yanamami 發表於 19-5-3 11:14
好多本地学生英文水平近乎native.....誇張左d啩~

認識不少名女校學生,聽佢地英文以為外國返黎,但原來一直本土升學,我無點誇張。

當然可能佢地只係極fluent,但相反好多真native,其實只係如香港部分弱學生講廣東話,句字其實係唔清唔楚。

如果講寫,本土訓練果批精英可能寫得靚過絕大部份國際學校或外國返黎果批,好多真native寫野都麻麻,有啲字都成日串錯,莫講grammar 。

Vanadium 發表於 19-5-3 11:32
認識不少名女校學生,聽佢地英文以為外國返黎,但原來一直本土升學,我無點誇張。

當然可能佢地只係極flu ...
其实出国係种生活体驗,接触不同事物环境人同思想,开濶眼界同思維,HK实在係太細一个地方。當然,-味埋自己人堆或要借錢按楼就無謂嘞~

Vanadium 發表於 19-5-3 11:32

當然可能佢地只係極flu ...

\\本土訓練果批精英可能寫得靚過絕大部份國際學校或外國返黎果批\\ (註)

好笑。

\\其實只係如香港部分弱學生講廣東話,句字其實係唔清唔楚。\\

即刻見到。

註:原意係,V見過的本土訓練果批精英,可能寫得靚過絕大部份佢見過的國際學校或外國返黎果批

按:有錯請回

\\其實只係如香港部分弱學生講廣東話,句字其實係唔清唔楚。\\

即刻見到。

無錯啦,我就係想講呢點,native係咪代表好,嚴格我係native中文,但我既中文詞彙及表達可以好屎。

我只係回應緊有人講native呢個問題,讀國際學校好多外國人,佢地莫講學生,部份外藉老師寫啲野都唔係叫靚,如我中文一樣。

讀國際學校或去外國容易有一定程度英文水平,係咪一定會叫好? 我就覺得都係睇返個學生,可能我唔識分啦。

Vanadium 發表於 19-5-3 12:46
無錯啦,我就係想講呢點,native係咪代表好,嚴格我係native中文,但我既中文詞彙及表達可以好屎。

我只 ...

多謝你回應。

本地或IS都各有各好, 視乎仔女係適合讀邊一個方向, 好似我女, 讀過本地亦讀緊IB, 好明顯我女係適合讀IB既人, 但當然, 如果話叫我地按左層樓去供佢讀書(無論係香港讀IS定係第時大個去外國讀大學), 一定唔會囉! 教育係重要, 但都要睇餸食飯架麻, 唔通成家住天橋底咩!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

cf1126 發表於 19-5-2 20:39
張堅庭女兒女剛在美國Boston畢業,算不算自打嘴巴
https://youtu.be/dVxoeivx40k
看了,講得不錯

cf1126    發表於 19-5-3 15:16

nkd 發表於 19-5-3 12:59
多謝你回應。

你示範左,就算大家討論時,有地方自己睇漏野、或者表達麻麻,都可以大大方方。我好怕同d ...
不同的人在不同位置看事物都有不同感受, 有時未必認同對方看法, 但其實了解下別人在不同立埸的想法都會有不同反思.

nkd    發表於 19-5-3 17:19
‹ 上一主題|下一主題