用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 張堅庭:為何我會選擇送子女到英國留學? ...
樓主: crocodylian910
go

張堅庭:為何我會選擇送子女到英國留學?   [複製鏈接]

nkd 發表於 19-5-6 11:15
//辛苦錢出國10年8年,見識到啲咩?//

College is what you make of it. 真的,同一間學校同一班同一個老 ...
好文采

shadeslayer 發表於 19-5-7 08:23
其實講呢D無乜意思,因為放諸四海皆準。

Xxxxxx
語文水平同思維有關。似乎國際學校學生比較願意培養獨立思考?仲有,不特中中學生中文水平不見得佳,就連中小學中文老師也……

csy_ma 發表於 19-5-7 11:25
好文采

不敢。

回覆樓主:

講起本地學校中文,想起幾年前有小交通事故,要去錄口供。幫我記錄的係年輕靚仔亞sir,但我每講一句話,佢都有超過兩個字問我點寫。我係講普通廣東話,唔係文言文。做得警察,應該要中五吧。所以無認真學,乜都係假。

csy_ma    發表於 19-5-7 13:16

csy_ma 發表於 19-5-7 11:30
語文水平同思維有關。似乎國際學校學生比較願意培養獨立思考?仲有,不特中中學生中文水平不見得佳,就連中 ...

不只國際學校一般比較著重思考,較接受挑戰權威,整個西方文化也是比較着重思考,和接受挑戰權威。古希臘的哲學討論開始,已是如此。

csy_ma    發表於 19-5-7 13:17
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Jane1983 發表於 19-5-7 12:58
講起本地學校中文,想起幾年前有小交通事故,要去錄口供。幫我記錄的係年輕靚仔亞sir,但我每講一句話,佢 ...

平時唔用,執筆忘字,唔出奇。但年輕警員,想必平時工作也需要落口供,也唔識咁多字,有些奇怪。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-5-7 13:11
平時唔用,執筆忘字,唔出奇。但年輕警員,想必平時工作也需要落口供,也唔識咁多字,有些奇怪。
...

係好驚嚇。

shadeslayer 發表於 19-5-7 13:11
...

落口供唔識寫,以我有限的經驗,係唔奇。茶仔伙計落單都係咁上下,0T白反大家無誤會就算,差人識捉賊升得快過識中文個班。

中文學校唔包中文一定合格,但正正常常的學生中文唔會太差,最多係寫白話溝白字。

我知今日IS中文比廿年前進步好多。礙於個人情意結,我唔希望我細路要將佢同爸媽溝通的中文當係「第二語言」,識簡體字唔識繁體字囉。

chiumingchun 發表於 19-4-29 15:07
個人意見, 賣自住樓俾仔女去外國讀書就真係太離地, 我寧願留層樓俾佢, 好過俾佢出去讀書啦... 讀完返黎有無 ...
啱,大陸係要香港唔要香港人。新貴冇以前既比較,來港即買樓,反正唔貴得過京滬市內好多。港人頂唔順,冇錢既返大陸,有錢既移民,總之唔要殖民地遺民。
有朋友個家姐當年賣樓畀個囡去意大利讀珠寶設計,點知返黎做唔夠兩年,話其實冇興趣。結果,朋友帶甥女入公司做地產,甥女反咬咗佢一口,但搵到食……

我哥冇賣樓,囡去英國讀酒店,好彩只一年(最後果年去,賺返個學位果種),囡返來又係做咗年幾,嫌上位要返夜,又轉行……

如果生性既,自己儲錢,父母津貼,就好過一切由父母安排?珍惜之心,唔係人人都有……

nkd 發表於 19-5-2 12:17
想慳錢,讀官津,本地大學。
大學交換生都可以慳返,不排除「外國返黎英文幾雞都見過」。
如升三大,肯同海外生住(唔係好多本地生肯),日常交流用英文去可練到。

講起簡體字,的確是官方字體,「規範化」的茶記文字,對中文無要求的人,簡直福音。

簡字歷來都有,就是登不上大雅之堂,平時怎寫但求方便,給皇帝的奏摺你不乖乖寫端莊的正楷,怕要當場捱杖八十。但新中國卻視之如寶,更優而為之,一簡不夠再二簡,蛋寫成旦,街變亍,盒變合,舞變午,圓變元,副變付,澳變沃,是正式文字,挖空心思,總比茶記高明。

學懂了簡體字,不用計較太多,難字雞字的左邊太多筆畫了,用個又字代了可也。遠字園字為什麼要寫袁呢,元字可以了。但為什麼葉字變了叶?蕭字變了肖?呵,普通話同音,姓氏照改可也。

nkd 發表於 19-5-7 17:30
講起簡體字,的確是官方字體,「規範化」的茶記文字,對中文無要求的人,簡直福音。

簡字、草書,歷來都有 ...

那個年代改簡體是中國太多文肓,而中國太落後,中國想 加速掃盲。
正如推動白話文一樣,也是想人民學 知識要接地氣 ,不是高高在上的 學者才能讀書寫字。
語言是知識傳遞的一個途徑 ,不能只 局限於 於文學。
所以 以前改簡體有點是無奈,好難講對與錯。 我喜歡繁體字的優雅, 但又喜歡用簡體寫字, 電話 寫字時自動寫簡變繁 好方便。

planetearth 發表於 19-5-7 18:09
那個年代改簡體是中國太多文肓,而中國太落後,中國想 加速掃盲。
正如推動白話文一樣,也是想人民學 知識 ...

語氣重了,改正。

學草書可以寫得快。

//自動寫簡變繁好方便//
語音輸入更快。

//掃盲//
參考香港掃盲,沒比大陸花更多精力時間金錢。

你要看清楚混用字、形似字就浪費不少精力了。茬-荐 毕-华 旧-归 风–凤 贝–见
寫一次輕鬆,讀萬次辛苦。

干是乾燥、幹活兒、干涉
發是發揮、頭髮
面是麵條、表面
后是皇后、之後
...

電腦譯文永遠錯漏百出。大陸超市乾貨譯成 Fu$king Goods
山西刀削麵要搞出人命刀削面
後漢書是皇后漢子的情史情書

中文好好的變成這樣。

planetearth 發表於 19-5-7 18:09
正如推動白話文一樣,也是想人民學 知識 ...
同意。我在內地讀大學,仍不習慣簡體字。但同意以掃盲角度看,改簡體也是辦法。個人認為,「新中國」在掃盲和提升女性地位上,算做做得較好的。可惜文革破壞了數千年來的文化積累和底蘊,得不償失

nkd 發表於 19-5-7 15:42
落口供唔識寫,以我有限的經驗,係唔奇。茶仔伙計落單都係咁上下,0T白反大家無誤會就算,差人識捉賊升得 ...

我知今日IS中文比廿年前進步好多。礙於個人情意結,我唔希望我細路要將佢同爸媽溝通的中文當係「第二語言」,識簡體字唔識繁體字囉。

Cxxxxxxx

世界上有萬千類人,不同人作出不同取捨,正常不過。我看整體教育,思考,挑戰權威,看得較重。

我女兒讀國際學校,但我們一路用母語對話,所以她和父母長輩口語是第一語言程度(或接近)。  說實話,她和同輩後生仔女講野可能有些隔膜。

csy_ma 發表於 19-5-7 17:15
啱,大陸係要香港唔要香港人。新貴冇以前既比較,來港即買樓,反正唔貴得過京滬市內好多。港人頂唔順,冇錢 ...

我一向都講,人哋話教育是投資,是錯的,我說教育是使費。父母的責任要為子女尋求理想教育。最後結果,回報多少,搵錢能力,有冇興趣,太多因素控制不了,亦不要強求。我把這些因素看成是孩子的命運。

做父母把教育和收穫分開來看比較好,心理較易平衡。

nkd 發表於 19-5-7 18:37
語氣重了,改正。

學草書可以寫得快。

確實係 有些簡體字變到不倫不類

csy_ma 發表於 19-5-7 18:59
同意。我在內地讀大學,仍不習慣簡體字。但同意以掃盲角度看,改簡體也是辦法。個人認為,「新中國」在掃盲 ...

文革…… 是一場浩劫

shadeslayer 發表於 19-5-7 21:52
我知今日IS中文比廿年前進步好多。礙於個人情意結,我唔希望我細路要將佢同爸媽溝通的中文當係「第二語言 ...

唔好怪我自作多情,我一路覺得我同你想法無太大分歧,除左少部分例如呢度。

我唔捨得放棄中文,去到個程度係我小朋友長大左都熱愛中文,自己吟詠賦興、臨摹練字。

而佢係應付到傳統學校,當然佢更喜歡活潑的西方模式。佢無被小學泯滅求知慾,亦無被馴到變奴性木偶,因為佢交左功課就算,考試合格就算。佢忙於喜歡的小說、百科、練琴、練波。佢到中學就思想活躍,駁嘴駁舌。花未開要等,花開自然香。你說的思考、挑機,我認同是很重要,特別在中學。他沒有上國際小學而失去的,我想(希望你或其他網友指正)他可以在中學時出國讀書追回。

shadeslayer 發表於 19-5-7 21:59

我一向都講,人哋話教育是投資,是錯的,我說教育是使費 ...

‹ 上一主題|下一主題