用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 張堅庭:為何我會選擇送子女到英國留學? ...
樓主: crocodylian910
go

張堅庭:為何我會選擇送子女到英國留學?   [複製鏈接]

單單係容許子女出外獨立面對新嘅學習環境,獨自面對生活上嘅新探索,面對困難挑戰唔輕易放棄,已經係創造力嘅開端嚟啦。

難明嘅表達,同高明嘅內涵係兩碼子事。

創造微軟,同蘋果兩位離開大學,似乎係為把握到時機去發展個人目標多過否定大學嘅教育。

ABC-DAD 發表於 19-5-11 02:23
難明嘅表達,同高明嘅內涵係兩碼子事。

創造微軟,同蘋果兩位離開大學,似乎係為把握到時機去發展個人目標 ...

下下拿天才精英作例子,我等凡人完全沒有參考價值。

可能V君有參考價值。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-5-11 03:26
下下拿天才精英作例子,我等凡人完全沒有參考價值。

可能V君有參考價值。
當然啦,我都係咁話,我參考佢話天才精英唔使讀大學論,發現原來天才精英對自己仔女嘅教育都係好關心,有天文數字嘅資產,都要求下一代有完整教育。話時話,多唔多係大學揾食嘅同佢咁諗?

不如參考我吖,我大學都無讀過,咪就係真正普通人。

真係唔明,講來講去講唔到啲實際嘢,講下自己仔女嘅教育經歷好囉。

好似張堅庭咁,人地將家人都帶上頻道,我覺得無論離地與否,起碼真誠係無問題。
類似提議人賣樓呢啲主意,有樓又要供仔女讀大學嘅人好多嘅,財務安排有其他選擇,要賣嘅人都有自己條數。

ABC-DAD 發表於 19-5-11 08:47
當然啦,我都係咁話,我參考佢話天才精英唔使讀大學論,發現原來天才精英對自己仔女嘅教育都係好關心,有天 ...

話時話,多唔多係大學揾食嘅同佢咁諗?

Xxxxxx

我都有咁諗。可能:
1。做嗰行厭嗰行
2。做車仔麵的,梗會講不會對米芝連食肆有乜期望。
3。大學呢行真係全行一樣,無分比此,追逐三大,牛劍哈耶的人是真傻人。

shadeslayer 發表於 19-5-11 11:48

話時話,多唔多係大學揾食嘅同佢咁諗?

我見過牛津教書嘅香港人,都唔係唔(咁)嘅心態。
重返左香港同大6投身教育。

shadeslayer 發表於 19-5-10 22:26
全世界爭入名大學,你的子女,親戚朋友子女,中學畢業後記得再好成績,也要學超人,蓋茨,Steve Jobs 咁不 ...

同意。

Temperance "Bones" Brennan, Ph.D. (born Joy Keenan) is a fictional character portrayed by Emily Deschanel in the American Fox television series
Bones.

如果拍番套  Temperance Brendan's Education, 或者,我都有興趣再煲下戲
‹ 上一主題|下一主題