用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 張堅庭:為何我會選擇送子女到英國留學? ...
go

張堅庭:為何我會選擇送子女到英國留學?   [複製鏈接]

https://www.youtube.com/watch?v=OCp2dCXLcCE&t=3s
片入面有d point都幾特別,好似張生叫家長按左層樓嚟供仔女讀書,或者係食少d好野食少包煙嚟慳返d錢供佢地去外國,我明佢出發點係咩,亦都認同出國讀書去小朋友係好,但對我地依d小康之家嘅講真係好困難,要去到按左層樓又唔想...唔知各位家長有咩睇法呢?
   2    0    0    0

睇餸食飯,量入為出。 而家有楼好重要,万-子女不才,年老時就惨了,唔通要瞓街?真係負擔唔起亦無計,呢d叫命裏無时莫强求。或者等仔女入U後自己努力爭取出国exchange, -嘗独立同开眼界滋味。

成個片差不多兩個鐘!佢自從做咗駙馬,近年的言論越來越離地,唔知值唔值得花咁耐去聽

栽培仔女係因材施教,係十幾年每日教誨的日積月累。從來唔認同放血式使錢落去,或者全家唔食都要成全你,就係愛。

Arabellahk    發表於 19-4-19 14:08

回覆 Jane1983 的帖子

名人嚟講佢算係無咁離地架啦,不過叫人按樓依part就聽落好離地囉,其他point我都覺得ok

回覆 Yanamami 的帖子

認同層樓好重要,而且如果層樓供斷左,到我地百年歸老至少仔女都仲有個地方住,唯有希望佢地係本地順順利利讀上去啦

量力而為吧。

回覆樓主:

條片咁長無心機睇,賣樓去讀書?有呀,但朋友嗰層係用來收租的,自住就唔好講笑啦

Arabellahk    發表於 19-4-19 14:09

回覆 crocodylian910 的帖子

如果有閒錢,用黎買跑車、換層大d既樓、買個Amc會所玩吓、環遊世界,或者整容換膚全身執過相比,我覺得一定係栽培仔女有價值。
但你話按埋層樓,全家捱窮,送佢出去,旨意佢學成回來,賺錢養番父母。坦白講,除非父母真係教得好好,仔女好感恩父母的付出,否則咁既case,happy ending係好少。

Arabellahk    發表於 19-4-19 14:09

回覆樓主:

我反而覺得讀得書果d就ok, 如果一般般果d就要諗諗, 去外國讀唔到大有人在, 但供佢果d$可能佢未來十年都储唔番, 用果d$做門生意好過

真要量力而為,若為放洋留學而令生活方式巨變,何苦?若我女問我,我會說大學畢業後您去哪裡也可以。
我不欲花時間看全片,不知張生有沒有指出放洋有什麼優點?
見識?我不見得我身邊放洋回來的特別見識,口音還是港式,反之要我花時間收拾他們的中文就好不爽。
獨立! 難道在香港就不能獨立,只是父母是否願意放手。
每一個都會說放洋留學有什麼好,但又有沒有分享一些損失(甭說錢),十足説投資中國個個都賺錢,有沒有說有多少清袋走人!

2jkidsfather    發表於 19-4-26 21:29

Jane1983 發表於 19-4-19 11:50
回覆 crocodylian910 的帖子

如果有閒錢,用黎買跑車、換層大d既樓、買個Amc會所玩吓、環遊世界,或者整容 ...

正正教育開支可以影響一家人的生活、甚至將來退休境況,家長不得不小心衡量學費要放在哪裡,不能輕鬆由國際幼稚園供到外國大學畢業,那麼那個教育階段對子女最重要?小學還是大學?

我不能在他幾歲時會知道他廿年後要做律師、醫生、還是什麼專業留港修讀會更合理,那我還是留著一筆錢,好讓他在高中或之後,有力外闖,見識世界最好的教育。

回覆 nkd 的帖子

其實父母好愛佢,教子有義方,家庭溫暖,經濟ok,生活穩定,對小朋友係最緊要。其他嘢,多d當然好,都係錦上添花。

回覆樓主:

如果仔女讀書叻,放棄香港既學位而去英國名校,幾辛苦我都供佢。例如仔女入到去英國G5大學,就知香港既八大有幾多料。如果佢讀唔掂書,想去英國二三流學校拿個學位,父母有就幫佢,要賣屋賣田就咪玩啦。

JustAParent 發表於 19-4-20 13:37
如果仔女讀書叻,放棄香港既學位而去英國名校,幾辛苦我都供佢。例如仔女入到去英國G5大學,就知香港既八大 ...

無嘢講,完全同意。

JustAParent 發表於 19-4-20 13:37
如果仔女讀書叻,放棄香港既學位而去英國名校,幾辛苦我都供佢。例如仔女入到去英國G5大學,就知香港既八大 ...
同意,不過(唔計campus shooting)有得揀會揀美國而不是英,投行、tech 都是美勁d,貴買貴賣

MrBeast 發表於 19-4-21 07:20
同意,不過(唔計campus shooting)有得揀會揀美國而不是英,投行、tech 都是美勁d,貴買貴賣 ...

兩睇,睇你讀乜科。

Social science英國唔會差過美國,美國pure science / engineering就好D。不過侵侵話"所有中國留學生都係賊",就算仔女拿外國護照,"首先你係中國人",呢個因素唔可以唔考慮。最近新聞話有不少大陸學生續唔到US Student Visa,如果係自己仔女都幾頭痕。

至於投行,我肯定講,冇prefer美國呢件事,至少我間冇 但prefer留學生。

JustAParent 發表於 19-4-21 13:20
兩睇,睇你讀乜科。

Social science英國唔會差過美國,美國pure science / engineering就好D。不過侵侵 ...

我朋友都是在頭痛緊,千算萬算,算漏侵侵,雖然佢又未必一定連任到,只能說生不逢時
這裡教育區正路都是先講campus recruitment,  美國headcount照常理會比其他地方多,但可能競爭亦相對大。

MrBeast 發表於 19-4-21 13:33
我朋友都是在頭痛緊,千算萬算,算漏侵侵,雖然佢又未必一定連任到,只能說生不逢時
這裡教育區正路都是先 ...

你唔好俾我睇中,我覺得美國整個政治環境已經轉變。 下屆不論是共和或民主黨人上台,亦必然會針對中國。更甚者如果侵侵連任,我只能祝你朋友好運。所以呢兩年,就算朋友仔女想讀engineering,我都建議undergrad先去英國,到postgraduate再打算。

adrio    發表於 19-4-23 00:23
‹ 上一主題|下一主題