用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MCS只有11個位,是否應該放乙一?
樓主: POWAHBB
go

MCS只有11個位,是否應該放乙一? [複製鏈接]

小乖豬 發表於 19-4-24 14:52
回覆 dorahin 的帖子

小朋友識唔識諗都好重要,如果真是很喜歡學校,可以激發小朋友努力向上。 ...

我都覺得,如果小朋友是喜歡加上朋輩的影響,真的可以令小朋友發奮圖強。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-4-24 15:51
其實什樣才叫去B1A水平?家長自己也可以看到能力在那,若在校內成績不差,可能底子已弄得很好,不論去什麼學校 ...

你女兒或許有點聰明、資質較好,但不是人人都一樣的。
你的經驗及睇法其實不太適合套用在大多數的孩子及家長之上

jli008 發表於 19-4-24 15:51
其實什樣才叫去B1A水平?家長自己也可以看到能力在那,若在校內成績不差,可能底子已弄得很好,不論去什麼學校 ...

怎樣才叫B1A水平,相信冇一把尺去度,只知她老師說她囡囡是B1B-C。由於學位不多,學校也曾勸她改另一間,也是好好的學校在乙一。但她心愛瑪記,當然不理會啦,其實機會大家都唔知,我覺得博下也無妨。

辛唔辛苦可能要讀梗先清楚。學校風氣、朋輩嘅影響當然也是推動力之一。但我相信有部份家長是為了名氣而入,對學校有多少了解,真是不清楚。

dorahin 發表於 19-4-24 16:28
怎樣才叫B1A水平,相信冇一把尺去度,只知她老師說她囡囡是B1B-C。由於學位不多,學校也曾勸她改另一間, ...

响升中過程中,我比較着重生源學生屬Band幾的同學仔,多於DSE成績表現,因為從中學嘅DSE表現而選校已經响小四小五呈分前已有一定程度嘅決定了,及後再鎖定這些學校作更深入了解如用家用成點等等,而最後會探討下該校的生源部份屬咩Banding學生居多,因為想知道自己的孩子會是响較多B1a學生堆中成長吖還是B1b堆成長,無乜自信嘅孩子我會避開較多B1a學生嘅中學可能會適合DD,所以,响升中階段小學生嘅Banding是讓你更清楚未來""塊田嘅土壤""如何,是否適合孩子成長,及讓你知到該校會有D咩Banding嘅""競爭者""與自己嗰個爭自行、甲部、乙部、叩門等等而作出更好嘅準備。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題