用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MCS只有11個位,是否應該放乙一?
go

MCS只有11個位,是否應該放乙一? [複製鏈接]

MCS只有11個位,是否應該放乙一?阿女爸爸說反正大抽獎都是搏的,為什麼不可以?但我自己覺得其他學校較多位,機會率較高,是否應該這樣?
   12    0    0    0

POWAHBB 發表於 19-4-18 17:49
MCS只有11個位,是否應該放乙一?阿女爸爸說反正大抽獎都是搏的,為什麼不可以?但我自己覺得其他學校較多 ...

你自行有選她嗎?

YmOra 發表於 19-4-18 17:53
你自行有選她嗎?

有呀,不過沒有2nd interview

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-4-18 18:01
既然都是大抽獎,都是講運氣,你可以反過來想,個個都怕而想其他多學位的學校,自然也一樣很多人都這樣想,那變 ...

爸爸也是這樣說,但我有點猶豫(emoji)

POWAHBB 發表於 19-4-18 17:54
有呀,不過沒有2nd interview

其實,人嘅心理好有趣,假設有人(乙1迦密),有人(乙1瑪利諾),如果這兩人皆落空,前者唔會覺得浪費咗過個選擇機會,而後者的內疚感就十分強烈十分後悔浪費咗個選校機會。最重要過到這個心理關口就不會擔心,乙1放咩學校最好,有的認為""命中率""重要DD,有的認為""最想去""重要DD,你試試比較兩者看看有否答案。

MCS只有11個位,是否應該放乙一?阿女爸爸說反正大抽獎都是搏的,為什麼不可以?但我自己覺得其他學校較多 ...

只要你係頭11個就得

其他就算有100個位,你係第101個都無用。爸爸講得啱,反正只係運氣問題,乙二揀小心D咪得囉。只要你唔好再揀伊中、保一、華英、迦密、st mary呢幾間就得

九龍城區基本上只要係 Band 1,就有 Band 1 位。最後如果入銀禧,你 OK 嗎?

不過爸爸都講得冇錯,既然都係搏,為何不搏。不搏你反而仲成日諗如果當初填左會唔會中。

1998Ruby1998 發表於 19-4-18 18:26
九龍城區基本上只要係 Band 1,就有 Band 1 位。最後如果入銀禧,你 OK 嗎?

不過爸爸都講得冇錯,既然都 ...

朋友都有這樣向我分析過,唔揀唔心息,揀咗無,起碼自己試過。

其實校長都說如果band 1女仔,甲一乙一MCS,男仔甲一乙一LS

YmOra 發表於 19-4-18 18:18
其實,人嘅心理好有趣,假設有人(乙1迦密),有人(乙1瑪利諾),如果這兩人皆落空,前者唔會覺得浪費 ...

你完全分析了我的心理出來

POWAHBB 發表於 19-4-18 18:11
爸爸也是這樣說,但我有點猶豫(emoji)
只反影出你承受风險能力比爸爸低~

Yanamami 發表於 19-4-18 18:44
只反影出你承受风險能力比爸爸低~

係,在爸爸心目中大抽獎這個遊戲放乙一成功的機率是相等的,因為隨機號碼沒有人知道

POWAHBB 發表於 19-4-18 18:40
你完全分析了我的心理出來

你自行有揀瑪利諾,就有理據乙1揀她了。

乙一放MCS 或華英都係要博,不如博間自己最鐘意嘅

POWAHBB 發表於 19-4-18 18:48
係,在爸爸心目中大抽獎這個遊戲放乙一成功的機率是相等的,因為隨機號碼沒有人知道
...

有時,係要聽下老公講嘢既最多乙二填旅港囉。

簽名被屏蔽

乙1必放:喇沙、瑪利諾、民生、迦密、華英、培正

乙部位:
喇沙=17(乙1後無位)
民生=15(乙1後無位)
迦密=76(乙1後無位)
華英=73(乙1後無位)
培正=19(乙1後無位)

旅港=89(估計乙1後最少抽去50%位=45)

其餘剩下的B1位的本區和他區位估計响乙1最少最少抽去75個位

換言之乙1必定抽去之B1位大約有:
17+15+76+73+19+45+75=320人

另外估計需要响乙部大抽獎嘅B1學生大約700人

從乙1唔填唔得嘅這現象可見:

如果,這批320人的隨機no幸運到一個地步,
人人皆歡喜,恰到好處人人抽中心儀中學且配合。
320人佔B1學生700人大約45.71%。

即,隨機號碼不是想像中需要極度幸運才有機會抽入
該批B1a英中。

即,最幸運都要no抽到320內才圓滿到以上情況,
更可況no頭320內必定有人因重覆選同一中學而
因滿額遭落選,所以真實數字將比320人多。真實
百分率亦比45.71%大,個人估算起碼有50%。

即,實際隨機no抽到一半位置亦可以有機抽入B1a英中。

所以,[瑪利諾=11位]抽到與否取決於:
1。320人以外的人才是有機會對瑪利諾感興趣,
反過來說,即320人不會與你爭,只有380人有
機會與你同爭瑪利諾,當然實際數字會比380少好多。
2。响心儀瑪利諾條隊中,隨機no屬頭11個就OK,
而這11個可以發生係(第681至691抽中),
而no692才落空,亦說明了隨機no可以好後
亦有機會抽中入瑪利諾。

所以,隨機no前與後對填表策略幫助不大,
反而,乙1必填甚麼;乙2必填甚麼;乙3必填甚麼。。。
會更易佈署策略。

渺茫
‹ 上一主題|下一主題