用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問有無可能早些讀小學
go

請問有無可能早些讀小學

小女1月頭出生,應屬資優,除了國際學校,請問有無其它方法可以早些讀小學?謝謝。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我聽過唯一一個case 係早一年入到私小(方方樂趣英文小學)
其他嘅,真係未聽過 (甚至資優家長group都無呢d case)
一般係小學跳班嘅case,同埋中學轉校跳班,甚至<16歲入大學,都唔少
响我地嘅教育制度下,我估無政府資助嘅學校會收不適齡學童

不過,一個小朋友成長,係唔止學術嘅,你早一年入學,但學校無加速,到頭嚟都係太淺~太無聊

更重要嘅係,以我仔情況,升K1已識做升小一暑期作業 (除咗寫字),跳咩班都無用,佢話學校唔係學習嘅地方.
倒不如專注其他野,如情意教育,體驗、德育、課外學習....
恐龍家

小曳人 發表於 19-4-18 12:33
我聽過唯一一個case 係早一年入到私小(方方樂趣英文小學)
其他嘅,真係未聽過 (甚至資優家長group都無呢d c ...
謝謝,我聽過先讀國際學校然後插班直資的case。

醒目開學勳章 貢獻勳章

miss_siu88 發表於 19-4-18 12:59
謝謝,我聽過先讀國際學校然後插班直資的case。
插班,係比較容易跳班嘅
恐龍家

miss_siu88 發表於 19-4-18 10:15
小女1月頭出生,應屬資優,除了國際學校,請問有無其它方法可以早些讀小學?謝謝。
...

點解要早D讀小學?如果學術真的好,升中學後才加速提升也未遲。
6歲前應先建立性格、情緒、發展大小肌肉、學習自理能力,擴濶對世界和對人的認識,先廣後深。

回覆樓主:

真係冇必要提早讀小學,害咗佢

rafaelbaba    發表於 19-4-29 17:39

回覆樓主:

miss_siu88 發表於 19-4-18 10:15
...

國際學校p1 = local k3 , 但國際學校尢其小學學術程度比不上local K3 。你其實知唔知國際學校學習模式?