用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城band 1中學內融合教育
樓主: tutik
go

九龍城band 1中學內融合教育

LeeCC 發表於 19-4-18 11:29
如果你唔介意系band1尾,可以考慮銘基,佢地會幫學生開IEP

謝,我睇下
可惜不同區又冇借位去九龍城

tutik 發表於 19-4-18 11:56
係「被」呀!的確係特別,特別乞人憎果種!佢唔識睇人眉頭眼額,當下唔在意身邊既人感受,即係無太多情感 ...

你沒發現融合教育的焦點是學習差異,不是社交差異。

asweetmom 發表於 19-4-18 12:07
你沒發現融合教育的焦點是學習差異,不是社交差異。

可能係,我搞錯重點!

tutik 發表於 19-4-18 08:33
見學校資料表內大部份也有提及,尤其華英/黄勿南篇幅較多,旅港下年才有。實際情況照顧學習差異同特殊學習 ...

入得高banding覺校既SEN,都係高效能既SEN,通常讀書能力高但缺乏社交能力,只要有合適既栽培,其實係可以成為尖子的。

tutik 發表於 19-4-18 11:56
係「被」呀!的確係特別,特別乞人憎果種!佢唔識睇人眉頭眼額,當下唔在意身邊既人感受,即係無太多情感 ...

有時就算間學校/校長很包容, 都要睇下個別嘅老師夾唔夾。 老師唔夾 都好麻煩。

我自己會用一啲大膽+唔理俾人笑啲嘅方法⇒用名和校名夾下八字。(建議,唔好插我)

我記得你仔成绩very good的。入到中學盡量找三五知己,初中媽媽幫下手同知己單聲。最终都要叫仔仔平時忍下口,要發洩不滿→上EK同我哋D uncle auntie講下law,呢道較正氣D嘅。
有時見EK家長看到(久久)有學生出帖,都會包容多D。

我D仔都有夾下的, 術數 始終係終極M1 statistic。真係好唔夾,咪避下。

yovin 發表於 19-4-19 00:12

有時就算間學校/校長很包容, 都要睇下個別嘅老師夾唔夾。 老 ...

真係從來冇諗過夾八字!我又信一切上天早有安排。
可能我自己都係獨家村,要改下,謝謝你意。

tutik 發表於 19-4-19 07:02

真係從來冇諗過夾八字!我又信一切上天早有安排。

做人努力歸努力。
我信有主宰的存在, 尤其是我哋做生意嘅,就更信風水命理。有時自己再理性總也有拿不下主意的時候。咪求祂俾D指示自己,最多每日多積德善去回報祂的恩德。

我同身邊好友,亦PM(EK啱嘴型2位)嘅說過,夾下八字找學校排除左好唔夾嗰D先,無謂同命運鬥氣,大大部份都回應:係咪真?唔好講笑啦?
我答:真嫁!無講笑。

希望幫到你,或者有緣看帖者。

yovin 發表於 19-4-19 07:39
做人努力歸努力。
我信有主宰的存在, 尤其是我哋做生意嘅,就更信風水命理。有時自己再理性總也有拿不下 ...

可以點夾八字?

回覆樓主:

你仔在小學有朋友嗎?又或者較友善又唔會針對佢嘅同學?如果中學有舊朋友或者熟悉而友善嘅同學,可能會幫到佢融入陌生環境。如果喺佢需要嘅時候可搵到人幫一幫佢,應該會減低其他同學對佢嘅針對嘅機會。

mryung2000 發表於 19-4-18 13:01
入得高banding覺校既SEN,都係高效能既SEN,通常讀書能力高但缺乏社交能力,只要有合適既栽培,其實係可以 ...

無錯!愈高banding愈多機會收到高智能SEN(因為收生睇成績),而某些學校會更有經驗去handle呢類型學生,不單只係包容,而且會利用一啲方法去令SEN同學融入校園生活,提升社交能力,例如學校會主動要請呢類同學參加一啲互動性課外活動,而且有專責老師去協助去令SEN同學擴闊生活圈子,増強人際關係、改善溝通技巧等,學校唔會標籤呢類學生,甚至SEN同學本身亦唔會意會到自己正被「協助」,只會學校負責嘅人仕同該學生家長知道。阿仔學校之前都出過SEN嘅狀元,樓主可以多了解不同學校對呢方面嘅支援作為選校條件。

樓主之前有無考直資?雖然我小朋友未到考中學階段,但有用家和睇EK見到呢類學校老師包容度較高,裏面的學生受教養和自醒能力較佳,而且學術成績不是放首位。

tutik 發表於 19-4-18 09:37
謝謝,姪仔是SEN 嗎?我兒情況不用 調適,只要不被排擠就可以了。

佢係

asweetmom 發表於 19-4-18 08:41
融合教育,亦稱統合教育。根據香港立法會文件的解釋,融合教育是指將有特殊教育需要的學生安排在普通學校接 ...

前缐工作者目測,香港的融合教育是非常失敗的。

conniewktang 發表於 19-4-19 23:25
前缐工作者目測,香港的融合教育是非常失敗的。

有教無類和因材施教有很大沖突,不是一句融合便能做好。

Soundervolt 發表於 19-4-19 10:44

無錯!愈高banding愈多機會收到高智能SEN(因為收生睇 ...

可惜呀仔未夠班,無缘優質學府。我兒始終二線津校,就算考得前,出到公海也是小鱼一條。只考一間直資,2int 都冇,看派位了。

asweetmom 發表於 19-4-20 05:37

一般 官津b1英中可提供的support不多,最多是見下Edu Psy, 但著眼還是成績,好少能顧及SEN的全面發展,這是我很不滿的,以致SEN孩子像被忽略的一群。B1一班學生人數不會少,縱使老師有愛心,與家長已很多溝通,然而可以做到的很少。最多的是測考時,SEN去Special Room考,又例如有點調適像放大字體,別無其他。

直資老師太年輕,流動性高,經騐淺,更唔得。朋友女兒SEN讀港島區盡收級一的男女神校,已是gifted, 一樣冇咩support, 不斷留班。

唔好靠學校,自己嚟好過!

asweetmom 發表於 19-4-20 05:37

融合係教育大方向,理念係不同學習需要既學童也有在普通學校就讀既權利,即係有教無類(指官津校)。至於如何實際演繹,老師、校長各人做化。
因材施教,即為每個學生度身訂造咁,唔係有冇做,係做幾多。你見好多學校资優方面最愛吹噓,問有關SEN, 校長面色即時幾個層次,總之唔想收。

tutik 發表於 19-4-20 08:44
融合係教育大方向,理念係不同學習需要既學童也有在普通學校就讀既權利,即係有教無類(指官津校)。至於如 ...

無錯,吹噓多,實際不想收!其實有些也覺得資優(也是SEN一種)都好麻煩,只是成績好,可能多些容忍,或support, 其他SEN的support真係看老師同校長的造化和良心了!

老師進修了SEN basic course, 美其名,其實對處理SEN一點幫助都冇,我們前缐老師處理SEN 學生,只靠經驗、良心同愛心,SEN只要受重視,都可以讀得好好的,所以要看遇到什麼老師!

不過教書的確好忙,有心照顧SEN的老師不多,即使負責Special Edu的SEN老師也只著重成績,而不是認為搞好個學生整體的發展,成績自然好,只急於著眼於成績,像止血咁,個SEN學生會好辛苦,而不顧及學生的全面發展和感受,這點我非常不認同!

conniewktang 發表於 19-4-20 08:25

一般 官津b1英中可提供的support不多,最多是見下Edu  ...

同意,直資自己㨂學生,我好難相信學校有得揀會寧願收SEN, 收咗先知會唔會申笨!

tutik 發表於 19-4-20 08:59
同意,直資自己㨂學生,我好難相信學校有得揀會寧願收SEN, 收咗先知會唔會申笨!
...

同意,所以我認為可以揀一間比小朋友成績低少少的學校,至少在自行睇成績,佢著數d