用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城band 1中學內融合教育
go

九龍城band 1中學內融合教育

見學校資料表內大部份也有提及,尤其華英/黄勿南篇幅較多,旅港下年才有。實際情況照顧學習差異同特殊學習需要如社交等,那間做得較多?那間較抗拒ADHD 學生?
有冇用家指點,分享校內情況。

回覆樓主:

融合教育,亦稱統合教育。根據香港立法會文件的解釋,融合教育是指將有特殊教育需要的學生安排在普通學校接受教育,這些普通學校也即是所謂主流/主流化學校的主要構成部份。 而根據2009年聯合國教科文組織的定義,融合教育/全納教育是指增強教育體系職能,從而顧及所有學習者的需要。

我並不相信學校可以照顧所有學生的差異,融合只是理想,和有教無類一樣。

asweetmom 發表於 19-4-18 08:41
融合教育,亦稱統合教育。根據香港立法會文件的解釋,融合教育是指將有特殊教育需要的學生安排在普通學校接 ...

我明白,這個大同世界基本唔存在,差異係要家長、學童自己去適應同搞掂。只想知客觀校內環境是否態度接納,我兒小學情況係非常惡劣,不便多講。
近期跟e生查詢,部分中學支援充足可以對學童幫助很大,所以我又再思考這問題。

tutik 發表於 19-4-18 08:33
見學校資料表內大部份也有提及,尤其華英/黄勿南篇幅較多,旅港下年才有。實際情況照顧學習差異同特殊學習 ...
舊年侄仔入旅港的, 見佢媽媽POST
仔開心和校有愛

TwinWong 發表於 19-4-18 09:20
舊年侄仔入旅港的, 見佢媽媽POST
仔開心和校有愛

謝謝,姪仔是SEN 嗎?我兒情況不用 調適,只要不被排擠就可以了。

tutik 發表於 19-4-18 09:02
我明白,這個大同世界基本唔存在,差異係要家長、學童自己去適應同搞掂。只想知客觀校內環境是否態度接納 ...

我十分意外你選擇了競爭激烈的中學找融合,根據EK的劃分,成績不怎麼樣的學校才打關愛牌。

asweetmom 發表於 19-4-18 09:50
我十分意外你選擇了競爭激烈的中學找融合,根據EK的劃分,成績不怎麼樣的學校才打關愛牌。
...

唔覺激烈,正常統一派位入既中學!
不奢求什麼關愛,學校態度接納,其他同學亦會較容易接受。

tutik 發表於 19-4-18 09:37
謝謝,姪仔是SEN 嗎?我兒情況不用 調適,只要不被排擠就可以了。

同學間的排擠老師是管不了的,不說故意針對,難道同學和不和他玩還要老師插手安排嗎?

asweetmom 發表於 19-4-18 09:53
同學間的排擠老師是管不了的,不說故意針對,難道同學和不和他玩還要老師插手安排嗎?
...

問題就係點解同學之間會針對?好大原因係老師先標籤「曳」,鬧多罰多,形象差囉,其實外人唔會明。

tutik 發表於 19-4-18 10:08
問題就係點解同學之間會針對?好大原因係老師先標籤「曳」,鬧多罰多,形象差囉,其實外人唔會明。
...

原來你不知道老師的"特別關懷和包容"造成的後果更嚴重,唉!

asweetmom 發表於 19-4-18 10:13
原來你不知道老師的"特別關懷和包容"造成的後果更嚴重,唉!

小學知,中學尚有期望

...

仔小学时交社如何?唔知情況有幾差?你target得band1校应学习上無问題。 有时唔係特别玩針对或排挤,但如个性古怪唔合群甚至搗亂課堂秩序,-般係对成績有要求既学校,都会令人敬而遠之。課程紧逼,老師係唔会有时间心神特别关顧,阻住上堂只会令佢觉得係麻煩一族。

Yanamami 發表於 19-4-18 10:17
仔小学时交社如何?唔知情況有幾差?你target得band1校应学习上無问題。 有时唔係特别玩針对或排挤,但如 ...

這個絕對唔會,課堂相當專心(老師成绩表也寫佢上课專心,學習態度良好),佢自己都重視學業,但如果老師唔教書、講笑嬉戲,佢心神就會飛走,偶爾同我講某某老師近排唔知做乜,冇教書只比功課。。。某某又请假全班E T V。

tutik 發表於 19-4-18 10:30
這個絕對唔會,課堂相當專心,佢自己都重視學業,但如果老師唔教書、講笑嬉戲,佢心神就會飛走,偶爾同我 ...
禁係同同学相处出问題?唔搗亂課堂秩序,老師亦唔会無端端閙同罰,学习無问題,学校亦唔冼做乜特别野去共融。同同学间相处,尤其到青春期,只要唔犯校現,-般校方唔会插手。

Yanamami 發表於 19-4-18 10:47
禁係同同学相处出问題?唔搗亂課堂秩序,老師亦唔会無端端閙同罰,学习無问題,学校亦唔冼做乜特别野去共融 ...

佢喺學校係被孤立同杯葛嘅獨行俠 ,鬧同罰最嚴重係係初小嘅時候,而家亦偶然因被挑釁衝動、多嘴野麻煩。但係因為精英班又係同一班同學,所以長期被矮化。
唔知去到中學所謂嘅支援係乜? 算啦都係見步行步。

如果你唔介意系band1尾,可以考慮銘基,佢地會幫學生開IEP

...

被針對的不一定「曳」學生,之前睇報導,现在有時特別「叻」or「富」or「靚」or「多嘴」or「 懦弱」……都原來有可能被針對。

後來我發現被針對者的共通點是「特別」。

Yanamami    發表於 19-4-18 12:05

tutik 發表於 19-4-18 10:55
佢喺學校係被孤立同杯葛嘅獨行俠 ,鬧同罰最嚴重係係初小嘅時候,而家亦偶然因被挑釁衝動、多嘴野麻煩。但 ...

是本身性格獨行俠?還是他「被」獨行俠?

yovin 發表於 19-4-18 11:32
被針對的不一定「曳」學生,之前睇報導,现在有時特別「叻」or「富」or「靚」or「多嘴」or「 懦弱」……都 ...

對,大人之間尚且有小圈子,更何況小孩子。

yovin 發表於 19-4-18 11:35
是本身性格獨行俠?還是他「被」獨行俠?

係「被」呀!的確係特別,特別乞人憎果種!佢唔識睇人眉頭眼額,當下唔在意身邊既人感受,即係無太多情感。我了解佢,盡執啦!
依家大個咗,啲老師亂咁鬧,佢覺得唔合理,會駁嘴,有時都「要」到好中(老師一向偏心其他人, 處事雙重標準 ),最近同老師關係更加緊張, 我只係同佢講 ,即使係理性嘅事實,但去挑戰老師嘅權威係唔恰當,後果又係自己受。