用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CAIS 宣道 Prep VS YCIS 耀中 Yr1
go

CAIS 宣道 Prep VS YCIS 耀中 Yr1 [複製鏈接]

本來已經交左耀中的留位費和可退債券35萬,點知CAIS waiting list排到位,而家真係唔知點選擇好?
耀中呢幾年似乎沒咩家長討論,優點係中文教得多D和中學有IB,但離屋企遠而且冇校車,要自己接送。
CAIS新校舍大,感覺老師幾有愛心,而且有校車到屋企附近,學費也比耀中便。
各位有經驗既家長可以比D建議嗎?
   4    0    0    0

del.

不是用家,CAIS行AP冷門D,校長Arthur D.Enns離開後,改變不小,多D search下....

v369234 發表於 19-4-18 13:18
不是用家,CAIS行AP冷門D,校長Arthur D.Enns離開後,改變不小,多D search下....

CAIS已入紙申請開IB課程,預計兩年後可以正式開辦,到時有dual systems,學生可以選適合自己的課程。

新的Head of School剛剛已上任,是一個有經驗又humble的校長,so far 大部分家長都滿意。

yaijing 發表於 19-4-18 14:04
回覆 aq001 的帖子

朋友讀緊cais, 佢話好彩我冇入去讀。 學校搞咗幾年泳池又未搞掂, 操場又仲整緊,好既老 ...

之前搬校舍又沒有Head of School,的確有點混亂... 不過第二期下個月會動工,希望兩年後完工,到時活動空間會比現時多好多。

泳池又真係無乜消息,我估三幾年內應該唔會有

ensy 發表於 19-4-18 14:26
CAIS已入紙申請開IB課程,預計兩年後可以正式開辦,到時有dual systems,學生可以選適合自己的課程。

新 ...

CAIS 只是申辦IBDP課程吧?一間學校要行Dual programs真的不易,支出好大。又AP, 又IBDP, 單是老師training就有排撹。

aq001 發表於 19-4-18 08:02
本來已經交左耀中的留位費和可退債券35萬,點知CAIS waiting list排到位,而家真係唔知點選擇好?
耀中呢幾 ...

揀YCIS.

Radiomama 發表於 19-4-18 14:32
CAIS 只是申辦IBDP課程吧?一間學校要行Dual programs真的不易,支出好大。又AP, 又IBDP, 單是老師trainin ...

係,申辦中,計劃要兩年後先開班。我聽說,這是新校舍其中一個批地要求。

我都覺得dual programs唔容易,不過多一個選擇亦無妨。我們亦是抱觀望態度...

ensy 發表於 19-4-18 14:30
之前搬校舍又沒有Head of School,的確有點混亂... 不過第二期下個月會動工,希望兩年後完工,到時活動空 ...

第二期不是起泳池嗎?記得好似佢地有講過,不過唔肯定

再申請IB係好消息,2年申請+5年IB課程成熟(自己估),中學時小朋友有IB DP課程...要認真考慮...CAIS,宗教+繁體+英文OK....
13年學費比較:
YCIS: HKD2,772,280+ 小學債350000+中學債470000(不可轉讓) =3,592,280
CAIS: HKD1,954,680+ 學債560000(可以轉讓)=2,514,680

(注意:呢2-3年CAIS學費升得好急)

del.

回覆 Dear-Valerie 的帖子

Thanks, it is much more clear according to their english verson.....

v369234 發表於 19-4-19 17:21
再申請IB係好消息,2年申請+5年IB課程成熟(自己估),中學時小朋友有IB DP課程...要認真考慮...CAIS,宗教+繁體 ...

CAIS debenture is $560K (transferable)

ensy 發表於 19-4-19 22:29

CAIS debenture is $560K (transferable)

Right

回覆 ensy 的帖子

thanks!

v369234 發表於 19-4-19 17:21
再申請IB係好消息,2年申請+5年IB課程成熟(自己估),中學時小朋友有IB DP課程...要認真考慮...CAIS,宗教+繁體 ...

兩間債券到退學後都可退回

多謝大家分享!因耀中債券可以退回,所以最後我地都係選擇左宣道。希望她們的校舍盡快擴建好。

aq001 發表於 19-4-24 19:56
多謝大家分享!因耀中債券可以退回,所以最後我地都係選擇左宣道。希望她們的校舍盡快擴建好。
...

有了決定安心晒

aq001 發表於 19-4-18 08:02
耀中呢幾 ...

請問加唔介意告知小朋友是否揸外國護照?
‹ 上一主題|下一主題