用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學午餐煩惱
樓主: ben3617
go

小學午餐煩惱   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-4-19 09:05
今年個飯商好惡頂,舊年個好D,家姐P1時過個好好食,不過試過兩次同學仔投訴食物有問題,第二年DQ咗。
...
in principle, 學校唔應該因一兩個投訴就dq人,除非反商沒有作出改善,第二轉另一間亦未必唔會有問題

MrBeast 發表於 19-4-19 22:17
熱湯學校未必比帶,怕6親

Thx. 如果中午時間送飯,會送暖暖地,不過都怕阿囡論盡,倒瀉哂,另外有唸過照訂學校飯,放學都早又近屋企,番嚟補飛飲下湯,再食小小飯

1162694sd 發表於 19-4-19 22:44
Thx. 如果中午時間送飯,會送暖暖地,不過都怕阿囡論盡,倒瀉哂,另外有唸過照訂學校飯,放學都早又近屋企 ...

最清楚就問就讀小學,但其實湯不是特別健康,營養在湯渣(e加d人唔食一),湯水只有味道和yim,我地晚餐都唔會餐餐有湯,老人家知道就唔係咁高興

回覆樓主:

Thx. 係呀,好似聽過d營養師講湯係吾夠湯渣有營養,不過多年習慣啦,我吾食湯渣,囡囡都學哂我啊,不過我地慣左無湯不歡,隔日煲湯飲2日飲,同埋我地吾落鹽啊,材料夠d湯好甜㗎。其實我囡比我訓到吾鍾意出街食飯㗎,我好怕出邊多油多味精,阿囡由細好小病,我覺得同膳食有d關。我99對於我煮飯都冇投訴,佢個孫生得高大,紮實,冇病痛。佢身邊就成日聽到佢d老友記話新抱吾煮飯,出街食,成日病

MrBeast 發表於 19-4-19 22:15
正苦公園池塘每年清潔都要棄些活生生的魚,去執就得
你意思係叫我去執嚟食?

ABC-DAD 發表於 19-4-20 00:03
你意思係叫我去執嚟食?

見過有人執,99% sure 係會煮來吃,講真唔覺有乜問題,同魚塘差不多,乾淨過城門河

1162694sd 發表於 19-4-19 23:48
Thx. 係呀,好似聽過d營養師講湯係吾夠湯渣有營養,不過多年習慣啦,我吾食湯渣,囡囡都學哂我啊,不過我地 ...
病從口入,小病是福。我們小朋友小學開始都冇乜大病,主要係打針,夠訓,運動和均行飲食,小學常識有教。

ar_mak 發表於 19-4-19 22:12
咁我又真係唔會食落口之前問問隻雞你係咪從巴西黎架? 你地個個都好似聖女咁樣唔使出街食飯架喎. ...
家庭主婦守護家人健康,番屋企要多謝你太座。出街食係避無可避,所以好多人都話少d出街食。铺租禁貴又点会俾靚食材你吖~

MrBeast 發表於 19-4-19 22:12
激素鷄配農藥菜,唯有diversify, 食不同種類。中藥不嬲有疑問,可唔可以好似菜咁用yim水浸  ...

晤止農葯,係菜同中葯係塊重金屬地种出黎,吸收哂泥入边“精华”,成棵都有毒。咪以為食多d菜健康,都話You are what you eat. 禁棵菜係乜地种出黎-样~

MrBeast 發表於 19-4-20 07:17
見過有人執,99% sure 係會煮來吃,講真唔覺有乜問題,同魚塘差不多,乾淨過城門河 ...
可能你未見過人係水池洗腳,有小朋友係度小便,重有有人向水池吐痰架;下次你想執,諗下我見過嘅事先去決定。
我係100%唔會叫人試,我見人跌左錢都唔會執。

我自己曾經係津貼小學做家長義工,PTA對選擇飯商睇得幾重視,主要係衛生同營養,加上餐單有適當選擇,重會參觀生產廠房。見到問題可以直接同教長講。

ABC-DAD 發表於 19-4-20 10:32
可能你未見過人係水池洗腳,有小朋友係度小便,重有有人向水池吐痰架;下次你想執,諗下我見過嘅事先去決定 ...
see no evil eat no evil.  茶樓一樣恐怖,見過廚房員工去完廁所唔唔洗手,我真是見過

病從口入,加埋下一句,意思都係想大人細路都係要管理好把口啦。食錯嘢好長手尾。

Yanamami 發表於 19-4-20 09:48
晤止農葯,係菜同中葯係塊重金屬地种出黎,吸收哂泥入边“精华”,成棵都有毒。咪以為食多d菜健康,都話You ...
是的,印象中(都十幾年前)聽了一硏究chk 過頭髮重金屬,現代人係高,無計可施,唯有乜都食d,唔好只食一種或品牌

MrBeast 發表於 19-4-20 10:44
see no evil eat no evil.  茶樓一樣恐怖,見過廚房員工去完廁所唔唔洗手,我真是見過  ...
個人選擇無問,我覺得成年人自己會知自己做緊咩。

ABC-DAD 發表於 19-4-20 10:43
我自己曾經係津貼小學做家長義工,PTA對選擇飯商睇得幾重視,主要係衛生同營養,加上餐單有適當選擇,重會 ...
我老闆都參與過試食隊,試食 和學生飯盒質素是有差異

MrBeast 發表於 19-4-20 10:44
see no evil eat no evil.  茶樓一樣恐怖,見過廚房員工去完廁所唔唔洗手,我真是見過  ...
咁你有無食得更加起勁咁呢?跟住呼朋喚友,一家老少咁去幫襯,食完先同大家講

#See no Evil eat no Evil!#

你請客,大家唔使就住食。

ABC-DAD 發表於 19-4-20 10:53
個人選擇無問,我覺得成年人自己會知自己做緊咩。
其實我自己唔會執來食,不過見過有人執我又唔覺是什麼大問題,至少條魚死得有價值,阿尼陀佛。
記得有年有餅店運餅時跌左落地,報紙大造文章,身邊親友wah 然,第一,三高旦糕最好少食,第二做過餐飲業唔會大驚小怪 law

MrBeast 發表於 19-4-20 10:55
我老闆都參與過試食隊,試食 和學生飯盒質素是有差異
我知,每曰家長會都有為義工隊安排試食,老師都訂飯。我覺得大人細佬哥一樣,覺得唔好食就唔會食。睇下食剩嘅嘢就明。

主要係要衛生同營養,唔啱食,家長會有兩手準備嘅啦,重要教?

ABC-DAD 發表於 19-4-20 10:32
可能你未見過人係水池洗腳,有小朋友係度小便,重有有人向水池吐痰架;下次你想執,諗下我見過嘅事先去決定 ...
以前元朗魚塘边就有个棚俾人疴落去……我細个時都試过……
‹ 上一主題|下一主題