用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學午餐煩惱
樓主: ben3617
go

小學午餐煩惱  

ar_mak 發表於 19-4-25 00:12
咁你個女第日點做醫生?

我唔記得係邊度聽邊個講過,話說有個好落後既地方,D細路冇野食經常要捱餓. 有次有班 ...

咁好彩佢無話做E生啫。不過好不幸佢話想讀歷史我依家等緊小朋友既興趣好快會改變⋯

MrBeast 發表於 19-4-24 09:17
固客心理

那麼飯商的心理是甚麼?

Cheeselover 發表於 19-4-24 12:53
如果要付$50元一碟腩汁時菜飯或咖喱菜飯,大家都會很不爽,很多人認為有肉才值價,多付一點。午餐供應商最 ...

你有否看過學校的飯商招標書呢?我看過我女兒的,學校的要求十分低。例如有蔬菜的穀物類(菜飯)每星期兩次起,水果一次起。這是正常飲食嗎?

asweetmom 發表於 19-4-26 05:30
你有否看過學校的飯商招標書呢?我看過我女兒的,學校的要求十分低。例如有蔬菜的穀物類(菜飯)每星期兩次 ...

我只過女兒午餐的餐單,我説的純粹是顧客對自己付出多少而獲得什麼食物材料心態,多菜少肉是健康飲食習慣,但商人的利益扭曲這個事實,這(emoji)很多媽媽也願意付出更多而獲得更好更美味的午餐,但其實有營養和美味的午餐並不需要付出太多。
如果根據學校要求,一份午餐的材料價值可能在$5元左右,如果有一供應商入標,每份午餐只需$10元,學校和家長即時問你弄什麼出來給我的心肝吃。當然亦沒有供應商會做,因為他們根本不能生存。學校午餐不單是食那麼簡單,當中涉及太多商業成份。
我少理,因為自己送餐。

asweetmom 發表於 19-4-26 05:19
那麼飯商的心理是甚麼?

飯商肯定不會把學生健康放在第一位,他們只不過過認為是生意一盤,即賺取最高利潤。美味,當然考慮,不過是如何用較便宜的材料來包裝成最美味,例如菜用黃芽白,少有菠菜苖籚荀,用巴西急凍雞不用冰鮮雞(無可能嘉美雞)等。
更絕的商人會用餸菜顔色配搭來吸引小朋友,這一招我也用來騙阿女吃多一點

asweetmom 發表於 19-4-26 05:19
那麼飯商的心理是甚麼?
customer is always right.

https://youtu.be/qbOPQDeAYAA
日新月異,海魚都要硏究下

ar_mak 發表於 19-4-25 23:34
你個女將來可能係大人物都未定. 有時過份專業,又好難做得大事,你個女讀呢D就岩做CEO喇~或者係特首政協果類, ...

我緊係無潑佢冷水,只係靜待小朋友興趣改變。

小朋友興趣好快變既,之前佢話想做白雪仙,真係差D俾佢嚇死阿妹就踏實D,想做廚師

IloveJJ 發表於 19-4-26 10:14
我有去學校試飯,菜好多,肉好少,學校話飯商係按教育局標準。

那麼如果飯商收$25/盒,你感覺怎樣?

回覆樓主:

我哋小學七年都轉咗好多次 飯盒供應商仲未搵到一個好的 25蚊 一個覺得可接受 貴過25就比較貴了 反而份量可以再少啲 同埋通常啲菜係白水煮一啲味道都冇 我哋學校本身有有機 菜園 有即日現場煮的菜味道好好多

一日2000卡,唔係靠學校一個午餐飯盒供應嘩。

ABC-DAD 發表於 19-4-27 05:36
一日2000卡,唔係靠學校一個午餐飯盒供應嘩。

你唔好捉人字蝨啦,2000卡是一天,JJ沒有説一個飯盒要有2仟卡,小朋友一個午餐太少肉的確不好,雖然肉不是主要能量來源,但他們需要蛋白質。

Cheeselover 發表於 19-4-27 06:22
你唔好捉人字蝨啦,2000卡是一天,JJ沒有説一個飯盒要有2仟卡,小朋友一個午餐太少肉的確不好,雖然肉不是 ...

每個小朋友都是獨特,只能作參考,有位朋友小時唔中意食肉,偏偏又長得很高大。小朋友發展其實carb 都好重要,我會看growth chart,仲有e加都市慢性病年輕化,家長都要留意下,均衡飲食的習慣才是最重要。但講乜都假,唔好食個餐有龍肉都冇用