用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學午餐煩惱
樓主: ben3617
go

小學午餐煩惱   [複製鏈接]

asweetmom 發表於 19-4-22 22:30
平均是$45/餐,要求也未免太高。

如果$45元/餐,我即時發作,有營養不一定價格高,青菜比肥牛便宜,問題在一個盒飯和準備過程限制了飯餸的質素,大家都嚐過飛機餐,大概沒有多少人喜愛。
即使你用黑毛豬,放在一個盒內再等一,二個小時,味道也不及我用冰鮮豬;新鮮菜焗多一會也變成隔夜菜模樣。是否美味,關鍵是醬汁,不過大多數人忽視,供應商亦不想花費太多,白汁丶紅汁丶黃汁都用粉開水,菜肉已經不能不持鮮度,再淋些漿糊汁,簡直令人倒胃。
不過我亦明白醤汁價值不能表現在餐單上的文字(emoji)。

ar_mak 發表於 19-4-23 01:12
超值,就即係要對方貼比你. 例如搵謝霆鋒黎現場煮,真係食麥記魚柳都超值啦,申請黎做家長義工既人數可能重多 ...

都真係唔單止得個名架。記得P1時個飯商,一睇個菜名就知有heart,我當時仲將個飯單貼響廚房門,諗唔到咩餸就照抄。而且ABCD餐入面,一定係A餐份量多D,D餐係輕盈餐。唔係飯少D就係輕盈餐,真係個個禮拜唔同款。依家果個就只係將豬牛雞魚換唔同既醬汁。唉!

ar_mak 發表於 19-4-23 00:35
如果47蚊一餐都係食魚柳,咁就真係笑到你碌地.

47蚊可以點幻想呢?咪又係大家樂大快活美心呢D級數囉. 根本快 ...
我知道起碼有兩間男校有自己廚房,味道都唔錯。

https://www.cwwps.edu.hk/it-scho ... blished&lang=zh

睇下小學update 嘅餐單,都唔錯喎

https://www.google.com/amp/s/amp ... -kids-eating-school

文中有50蚊嘅選擇,當然亦有27蚊嘅。

回覆 ABC-DAD 的帖子

唔好打頭
"雙菇撈米線 配 京式餃子", "時菜撈麵 配 魚茸燒賣" 咁似葵廣啲掃街小店出品

Diversifyedu 發表於 19-4-23 14:44
回覆 ABC-DAD 的帖子

唔好打頭
唔會,好多嘢揾嚟參考下嘅,無真係擺落口試過,都係靠估嘅。

little_yolky 發表於 19-4-23 08:12
都真係唔單止得個名架。記得P1時個飯商,一睇個菜名就知有heart,我當時仲將個飯單貼響廚房門,諗唔到咩餸 ...

Search “the new luncher”

ar_mak 發表於 19-4-24 01:13
印象中(不過我自問算好好記性,應該係你) , 你好喜歡係屋企貼野,飯餐紙照當係揮春咁貼係廚房門,都幾別具一格 ...

乜你哋屋企唔會咁貼嘢架?
大女其實份人無乜所謂,已經俾工人姐姐訓練到好既一餐,唔好又係一餐。

題外話,有次P5定P6,隔離位嘔,佢陪佢去廁所+醫療室。之後係放飯,點知果日係咖喱烏冬,好似廁所D⋯⋯阿女聞到同學嘔嘢,都唔多老禮,所以無胃口,就無乜食。點知好衰唔衰個日班主任突擊檢查,佢俾人抽咗出去狂鬧咗十分鐘。佢性格咁平易近人,俾人狂鬧無得解釋,喊咗兩個鐘。

Cheeselover 發表於 19-4-23 07:43
如果$45元/餐,我即時發作,有營養不一定價格高,青菜比肥牛便宜,問題在一個盒飯和準備過程限制了飯餸的 ...

你帶出了一個長久都沒有改善的問題,蔬菜一直都比肉類便宜很多,為何外食總是肉多菜少呢?

asweetmom 發表於 19-4-24 08:58
你帶出了一個長久都沒有改善的問題,蔬菜一直都比肉類便宜很多,為何外食總是肉多菜少呢?
...
固客心理

...

如果要付$50元一碟腩汁時菜飯或咖喱菜飯,大家都會很不爽,很多人認為有肉才值價,多付一點。午餐供應商最大的開支是租金,人工和派送,材料不過15-20%, 一盒飯多幾肉可以多收$5-10元,但成本不過多1-2元,誰管衛生署建議。

little_yolky 發表於 19-4-24 08:47
乜你哋屋企唔會咁貼嘢架?
大女其實份人無乜所謂,已經俾工人姐姐訓練到好既一餐,唔好又係一餐。 ...

真係陰公,如果是我,我也忐忑是不是討回公道,對"核突"東西是生物身體保護機制,防止食入不潔食物,我也慶幸你女兒沒有吃飯,因為她與嘔吐物距離相當近,吃進不潔食物風險相當高。

Cheeselover 發表於 19-4-24 13:52
真係陰公,如果是我,我也忐忑是不是討回公道,對"核突"東西是生物身體保護機制,防止食入不潔食物,我 ...

咁我緊係有寫咗封A4咁長既信鬧佢啦

...
正苦個加yim加糖委員會唔知做d乜,有冇幫小學餐單計下心臓病、糖尿、血壓風險呢?

little_yolky 發表於 19-4-24 13:57
咁我緊係有寫咗封A4咁長既信鬧佢啦
我會係小朋友面前(盡量)打給老師解釋一下。

MrBeast 發表於 19-4-24 17:55
我會係小朋友面前(盡量)打給老師解釋一下。

我無咁客氣。唔將封信直接俾校長,已經係顧念佢熱心教學,第一次帶高年班壓力大,所以私了。

‹ 上一主題|下一主題