用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學午餐煩惱
樓主: ben3617
go

小學午餐煩惱  

ABC-DAD 發表於 19-4-20 11:42
到做appraisal咪知囉。
what appraisal?  

Elenalan 發表於 19-4-20 11:42
細菌不耐高溫,咁毒素呢?
我估飯商一早知order 又收錢先,正常唔會用過期料掛。幾年前又有個飯po,其中一位網友提到其實最毒係那些發泡膠盒⋯

ABC-DAD 發表於 19-4-20 11:39
我地講公園。
細個去川龍,啲肥,係個池度,睇住啊嬸撈起淋落菜田,之後老豆就同我去睇人地洗菜。
呢d叫柯驚瀝

Yanamami 發表於 19-4-20 09:42
家庭主婦守護家人健康,番屋企要多謝你太座。出街食係避無可避,所以好多人都話少d出街食。铺租禁貴又点会 ...

埋單時,六成是舖租,兩成用在食材,有幾好,大家知,食材不新鮮就用調味料掩飾,所以我真係好少出街食,我連買餸也自己來,出街食排骨,有無得你揀腩排,妃排或一字骨?

Elenalan 發表於 19-4-20 11:42
細菌不耐高溫,咁毒素呢?

激素和毒素是最難避,想想雞從蛋到賣只有45天,牠們吃什麼?我們跟吃飼料差不遠,我看一本書講美國快餐(書用junk food)供應鏈,看完後,真有吃素的衝動,香港的淡水魚還可以,因為我參觀過魚排飼養,國內就不知道,不過我都係食海魚多。
毒素是食物變質或細菌引致,這個與食材新鮮有好大關係,不新鮮就用重手調味料,其實另外小心是沙門氏菌和諾沃克病毒,我們真看不到食肆如何處理,大慨洗也不怎認真,心態就是"都唔係我食"。

Elenalan 發表於 19-4-18 16:02
如果價錢double但味道提升菜式選擇多左我絕對願意俾多d錢,不過都仍然唔會食魚柳  。
...

我制呀。我女學校用高質素供應商,$47 一餐,有營養,靚料。

Yanamami    發表於 19-4-21 16:13

ar_mak 發表於 19-4-20 22:48
咁好食果陣你有冇去信表揚下飯商先? 你唔守護住佢,攪到佢比人DQ.

唓!我點知咁易就俾人DQ啫!

貝珠 發表於 19-4-20 23:30
我制呀。我女學校用高質素供應商,$47 一餐,有營養,靚料。

你就好啦!

其实可唔可以形容下有乜餐選擇?呢个价錢应該唔係飯盒餐……好好奇~

味道呢?

如果有營養靚料又好味,$1000一個月午膳真係超值!

Elenalan 發表於 19-4-22 21:14
如果有營養靚料又好味,$1000一個月午膳真係超值!

平均是$45/餐,要求也未免太高。

ar_mak 發表於 19-4-23 00:38
你係咪食魚食得太多?

我地唔係餐餐食魚。咦,你去完新界一日遊嗱? 定係喺南中國海游水返來?

ar_mak 發表於 19-4-23 00:38
你係咪食魚食得太多?

所以咪話「如果」....就真係「超值」! 自己煮(每餐人均計)就得,叫人煮我就好奇有咩餐單囉。