用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學午餐煩惱
樓主: ben3617
go

小學午餐煩惱   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 19-4-20 11:00
咁你有無食得更加起勁咁呢?跟住呼朋喚友,一家老少咁去幫襯,食完先同大家講

#See no Evil eat no Evil! ...
我呢d無聊之士返到枱當然第一時間苖述返個歷險記,不過人好奇怪,明明知道有問題都唔會去action。至於我呢,係科學怪人,細菌只要煮熟,就可以當補品
要擔心的是激素、重金屬、膠、三高、etc

ABC-DAD 發表於 19-4-20 11:05
我知,每曰家長會都有為義工隊安排試食,老師都訂飯。我覺得大人細佬哥一樣,覺得唔好食就唔會食。睇下食剩 ...
边有全世界人都滿意吖~以前我都係試食隊-員,健康少汁红米飯,-样有人彈乾爭爭难食……学你話齋,乾淨款多同健康為前題,合唔合口味就阁下自理。

ABC-DAD 發表於 19-4-20 11:05
我知,每曰家長會都有為義工隊安排試食,老師都訂飯。我覺得大人細佬哥一樣,覺得唔好食就唔會食。睇下食剩 ...
咁你學校做得好過我地,不過我估有一年約,若果飯商唔改善都要硬食

MrBeast 發表於 19-4-20 11:08
我呢d無聊之士返到枱當然第一時間苖述返個歷險記,不過人好奇怪,明明知道有問題都唔會去action。至於我呢 ...
你担心既野……外面用餐实在無保證。-个唔出街食,食得無得担心。

MrBeast 發表於 19-4-20 11:02
其實我自己唔會執來食,不過見過有人執我又唔覺是什麼大問題,至少條魚死得有價值,阿尼陀佛。
記得有年有 ...

餐飲業管理對食物衛生要求好嚴謹,唔係大驚小怪,車仔麵我都食到。
小學校長對我指出嘅問題好重視,佢聽完知道我對食物生產流程好清楚,問題係邊,建議佢點處理,馬上約飯商開會。

人地點經營一件事,自己食嘅我會留意。

最近食過一間深水埗嘅台食店,洗手間同厨房地下,我見都另眼相看。好食唔在講,我估好過院校教餐飲管理嘅地方好多。
做得好,睇出心嘅啫。

Yanamami 發表於 19-4-20 11:14
你担心既野……外面用餐实在無保證。-个唔出街食,食得無得担心。
e加真的盡量少出街食,我老爸以前就成日話豬油加味精,除左健康理由,事實係唔係特別好食,要出街食都是自己整唔到

MrBeast 發表於 19-4-20 11:13
咁你學校做得好過我地,不過我估有一年約,若果飯商唔改善都要硬食
咁要睇下校長 魄力,同家長會招標嘅功力,硬食?咁易?

ABC-DAD 發表於 19-4-20 11:18
餐飲業管理對食物衛生要求好嚴謹,唔係大驚小怪,車仔麵我都食到。
小學校長對我指出嘅問題好重視,佢聽完 ...
有d餐廳是open kitchen,一眼睇哂,不過好似香港唔多

Yanamami 發表於 19-4-20 11:12
边有全世界人都滿意吖~以前我都係試食隊-員,健康少汁红米飯,-样有人彈乾爭爭难食……学你話齋,乾淨款 ...
我唔係講食味嘅問題。去得食堂當然唔會要米芝蓮嘅標準啦。

MrBeast 發表於 19-4-20 11:28
有d餐廳是open kitchen,一眼睇哂,不過好似香港唔多
識睇嘅會睇重點

同老闆開會,都係,講重點,時間寶貴。

ABC-DAD 發表於 19-4-20 11:23
咁要睇下校長 魄力,同家長會招標嘅功力,硬食?咁易?
咁要睇下飯商態度,講真羊毛出在羊身上,想好食d咪比多d$,同埋你肯出其他學校係咪一樣,economy of scale, 校長和pta 有幾重視 blah blah, that said, deep down 我是相信世上無難事 只怕有心人,just hiw much political will u have.

ABC-DAD 發表於 19-4-20 11:31
識睇嘅會睇重點
上有政策下有對策

Yanamami 發表於 19-4-20 11:08
以前元朗魚塘边就有个棚俾人疴落去……我細个時都試过……
我地講公園。
細個去川龍,啲肥,係個池度,睇住啊嬸撈起淋落菜田,之後老豆就同我去睇人地洗菜。

處理食物係有方法,識選擇係首要。

最近好似阿邊個係外面食嘢上左頭條,算把啦。

ABC-DAD 發表於 19-4-20 10:43
我自己曾經係津貼小學做家長義工,PTA對選擇飯商睇得幾重視,主要係衛生同營養,加上餐單有適當選擇,重會 ...

家長試食同現實可以係天淵之別

MrBeast 發表於 19-4-20 11:35
上有政策下有對策
到做appraisal咪知囉。

MrBeast 發表於 19-4-20 11:08
我呢d無聊之士返到枱當然第一時間苖述返個歷險記,不過人好奇怪,明明知道有問題都唔會去action。至於我呢 ...

細菌不耐高溫,咁毒素呢?

MrBeast 發表於 19-4-20 11:33
咁要睇下飯商態度,講真羊毛出在羊身上,想好食d咪比多d$,同埋你肯出其他學校係咪一樣,economy of scale ...
事實上係嘅,2仔底好難偷到雞嘅。食品係一分錢一分貨,衛生,就唔得,有問題就有問題,我唔曬佢冷,不過開嚟見我,同花大順。

我都同校長講,佢地係一時失手,處理到嘅事嚟,係要防止出大事。
飯商重多謝負責老師提意見。

Elenalan 發表於 19-4-20 11:40
家長試食同現實可以係天淵之別

我一向都知,,試完家長約埋去飲茶tim
QA 睇落有唔大用,無左你就知重大劑。

點做有效果?商業秘密。

去物理治療,宜家幾多人用KTTape, 用左,都係正常做嘢,到甩左,就知無左支持個關節鬆動。

c9們最勁係識揀供應商,佢地啲訊息網落好利害。
貨比三家,c6如我,跟過佢地window shopping 就主動提出買完call我啦,情願做咕哩。

唔吹水住la 、R住咁多先。
‹ 上一主題|下一主題